22.04.2021, 09:52

2020 gayet başarılıydı, skandalları iyi geçiştirdik

Geçtiğimiz yıla kadar belki de Eskişehir ile ilgili bu kadar skandal konu peş peşe böylesine gündeme gelmemişti. Elbette bu skandalların bu kadar çok ses getirmesinin temel nedeni konuların birçoğunun ulusal basında ses getirmesi oldu. Ancak geçtiğimiz meclis toplantısında da söylendiği gibi, "Gayet Başarılı Bir 2020 yılı geçirildi", tüm bu skandallar unutturuldu, sorumluluk birilerinin üzerine yıkılıp asıl bunlarla ilgili hesap vermesi gerekenler yağdan kıl çekercesine sıyrıldılar tüm bunlardan. 

2020 yılı öncesinde de bazı skandallar zaman zaman patlamış olsa da hiçbiri bu skandallar gibi seri şekilde böylesine, peş peşe adeta mesaj verircesine gözümüze sokulmamıştı. Ancak gel gelelim bu kadar sıkıntının sonrasında bile hala savaş kazanmış edasıyla rahatça konuşan, tüm bunları yokmuş gibi gören bir yerel yönetim kadrosuyla karşı karşıyayız. 

Türkiye'de belki de örneği olmayan bir olay yaşandı, tüm bu skandalların arasında. Neydi o skandal. İmarda tarla olarak görünen bir arazi üzerine kaçak olarak bir bina yapıldı. Yine bu bina imar barışından yararlanmak için 2019 yılında yapılmış olmasına karşın doğruları içermeyen beyanatta bulunularak 2017'de yapılmış gibi beyanda bulunuldu. Sonrasında Tepebaşı Belediyesi kaçak bina nedeniyle Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanına ceza kesti. Başkan ise öyle bir tavırla açıklama yaptı ki, yok artık demeden edemediniz. Cezayı ödeyerek, “Yabancıya gitmedi en azından” diye meclis toplantısında yaşananları anlatırken, evraktaki sahtecilik olayı için ise arkadaşının hata yaptığını savundu. 

2020 yılındaki bir önceki skandalda ise belediyeye ait araçların egzoz muayenesi sırasında yapılanlardı. İddialara göre, araçlar yerine plakalar muayeneye giriyordu. Tespit edilen durum sonrasında muayene yapan firmaların ruhsatları iptal edildi. Peki ya o otobüsler? Onlar hala çevreyi kirleterek şehirde yolcu taşımaya devam ediyorlar. Bir gün önünüzde aracın plakasını ve hatta arka tarafını göremediğiniz bir otobüsle karşılaştığınızda hiç şaşırmayın. Başarılı bir şekilde bu durumun da sorumluluğu bir başkasında kaldı. Posası ise yine Eskişehirlilere. 

Onun da öncesinde, ki benim de geçtiğimiz günlerde inceleme fırsatı bulduğum, bir o kadar skandal tespitlerin yapıldığı Sayıştay raporlarına yansıyan kayıp araçlar gündeme geldi. İlk açıklamada, bilgiler güncellenmemiş, denildi Büyükşehir Belediyesi tarafından... Sonrasında, bunlar bizden önceki belediye yönetimlerinden kalmış, denildi. Hangisine inanırsanız inanın. 25 yıla yakın süredir yönetenlerin bu durumdan yeni haberdar olduğuna mı, yoksa Sayıştay raporlarına daha yeni düştüğüne mi şaşmak lazım, bu durumla ilgili.. 

Geçen yılın en büyük skandalı ise Kalabak Suyu ile ilgili olan ve birebir Eskişehirlilerin 5-6 ay kadar hizmet almasını engelleyen DAMACANA SKANDALI idi. Bu skandalda hatırlayacağınız gibi tarihi geçmiş damacanaların geçen yıllara rağmen Eskişehirlilere kullandırıldığı ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan skandal sonrasında sistemdeki tarihi geçmiş damacaların kullanılması yetkili müdürlük tarafından engellenince devasa damacana yığınları dolum tesisisin bahçesinde yığıldı. Ancak skandalın boyutu bu kadar değildi. Sistemde mevcut ihalelere göre alınmış görünen ve mevzuata uygun olan damacanalar da ortalıkta yoktu. Böyle olunca dolum yapılamadığı gibi su da dağıtılamıyordu. Vatandaşlar kalabak dolum tesislerinin önünde kuyruklar oluşturdu, kent merkezinde binalar önünde damacana kuyrukları oluştu. Ne mi oldu bu skandal sonrasında. Elbette yine bir sorumlu bulundu. Sorumlu istifa ettirildi, vatandaşlar aylarca su alamadı, sakalar su satamadı.. Olayın üstü bir şekilde kapatılarak durum başarılı bir şekilde, yönetilememe sorunu, vatandaşların yıllarca uygun olmayan damacanalarla sağlıksız şartlarda içme suyu kullanmaları yanlarına kar kaldı.

Bir diğer skandal ise otobüs işletmesinde patladı. Pandemi kurallarına göre hizmet vermesi gereken toplu taşıma sistemi emekçilerine maskelerin zor bulunduğu zamanlarda yapılan muameleler, onların balık istifi taşınması konusunda görüntüler ortaya çıkınca görüntüleri sızdırdı diye düşündükleri otobüs şoförüne iddialara göre mobbing uygulandı. Bütün çalışanlar toplanıp, kamera kayıtları durdurulup mobbing uygulandığı iddia edildi... Bu durum da sosyal medyaya düşünce çok uzun sürmeden buranın müdürü de görevden alınarak yer değiştirildi. Ceza mı? Ceza alan olmadı bu durumla ilgili de.. 

Diğer bir skandal iddia ise, kamuoyuna çok fazla yansımayan ve yine ESKİ ile ilgili olan durumun mahkemeye taşınması oldu. Mahkemeye taşınan konuda ESKİ haksız bulundu. Ancak hala aynı uygulamanın devam ettiği ifade ediliyor. DSİ'ye ait sulama kanallarına atık suların akıtılması sonrasında durum Odunpazarı Kaymakamlığına oradan da mahkemeye gidiyor. Tarımsal sulamada kullanılan kanala, küçük sanayi bölgesinin kimsayal atıklarının karışmasına neden olan durum ile ilgili ESKİ haksız bulunuyor. Durumun kaç yıldır devam ettiği ve ne zaman tam olarak çözüleceği ise net olarak hala tam olarak bilinmiyor. 

Diğer bir konu ise uzun süredir kamuoyunda konuşulan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve yıllardır atıl olarak kullanılmayan Otobüs Bakım Merkezi.. Bu alana bir AVM yapılacağı uzun süredir konuşulmaktaydı. Ancak konuşulanlara karşın herhangi bir çalışma uzun süredir yapılmazken nihayet yıllar sonra atıl olan bu alanda bir çalışma başlatan belediyenin burayı hizmet alanından ticari alana dönüştürmek istemesiyle durum patlak verdi. Zira bu bölgenin mülkiyeti aslında belediyenin değildi ve belediyeye tahsis edilirken hizmet alanı olarak kullanılması şartı koşulmuştu. Belediye ise bunu görmezden gelerek iddialara göre milyonlar harcadı, ancak kullanıma geçirmeden bu alanla ilgili bir dava açıldı. Şu an ifade edildiğine göre davayı kaybeden belediye itiraz etmiş. Ancak konunun uzmanlarına göre mülkiyeti kendine ait olmayan bu alan ile ilgili itirazın sonucu değiştirmeyeceğinin altı çiziliyor. Milyonluk zararın bedeli ne olacak, kim ödeyecek bunu? Elbette yıllar içine yayılmış pek çok örnekteki gibi bu zarar da Eskişehirlilere bonus olarak kalacak gibi görünüyor. 

Bir çırpıda şöyle geriye dönüp baktığımızda 2020 yılı ile ilgili gözümüze takılan konular böyle.. 2020 bu konuların geçiştirilmesi anlamında gayet başarılı, gerçekten meclis toplantısında ifade edildiği şekliyle. Ancak Eskişehirliler ve Eskişehir için büyük kayıpların yaşandığı da ortada. Elbette bakış açısı.. Biz kamu yararı anlamında bakıyoruz, onlar ise kendi durumlarını düşünüyorlar. Zira bu konularda herhangi bir yaptırıma uğramadan kurtulmak büyük bir BAŞARI... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@