4 mahallede fiyatlar ikiye katladı

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik ile pandemi sürecinin Eskişehir emlak piyasına etkilerini, Eskişehir’de konut ve arsa fiyatlarındaki son durumu ve değişimleri konuştuk...  Pandemi ile geçen yaklaşık bir yıllık...

09 Şubat 2021, 15:26
4 mahallede fiyatlar ikiye katladı

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik ile pandemi sürecinin Eskişehir emlak piyasına etkilerini, Eskişehir’de konut ve arsa fiyatlarındaki son durumu ve değişimleri konuştuk... 

Pandemi ile geçen yaklaşık bir yıllık süreç Eskişehir'deki emlak piyasasını ne ölçüde etkilemiş durumda? Faiz indirimi kararının son aylardaki etkisi nasıl oldu?

Pandemi sürecinde Eskişehir’de de sektörümüz son derece olumsuz etkilendi. Satışlar çok istikrarsız bir şekilde gerçekleşti, salgın emlak sektöründe de büyük bir istikrarsızlık yarattı. Yıl sonuna doğru açıklanan faiz oranlarının olumlu yansımaları gerçekleşti. Kamu bankalarının 0,64’e kadar faiz indirimleri ile 3 ay içinde bir hareketlilik getirdiğini söyleyebiliriz. Tüm sektör de bundan faydalandı.

4 mahallede fiyatlar ikiye katladı... Yeni arsalar imara açılmalı

Eskişehir’deki emlak fiyatlarındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Eskişehir’de geçtiğimiz dönemde emlak ve gayrimenkul fiyatlarının en çok değer kazandığı mahalleler hangileri oldu?

Eskişehir’deki arsa ve emlak fiyatlarında bir artış söz konusu. Bu durumda pandeminin etkisi kadar, son dönemde imara açılan arsanın olmamasının da bir etkisi var. Eskişehir’de yeni imara açılan, alternatif alanlarımız bulunmuyor. Bu nedenle de özellikle son dönemde Batıkent, Aşağısöğütönü, Çankaya ve 71 Evler’de Şehir Hastanesi çevresi gibi mahallelerimizde arsa fiyatlarının yüzde 100 katladığını, ikiye katladığını söyleyebiliriz. Yeni arsaların imara açılmaması otomatik olarak fiyatlara da yansıyor. Belediyelerimizden isteğimiz imarlı arsa üretmeleri. İmarlı arsalarımız olsa bu artışlar bu kadar yüksek olmayabilirdi.

1+1’lere yatırım yapanların sayısı azaldı

Üniversitelerin kapalı olmasının Eskişehir ekonomisine etkileri büyük oldu. Emlak sektörü açısından bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eskişehir, üniversite öğrencileri ile birlikte yaklaşık 1 milyonluk nüfusa hitap eden bir kent. Pandemi süreci Eskişehir’deki tüm esnafı olumsuz etkilediği gibi emlakçılarımızı da olumsuz etkiledi. Eskişehir’de tüm esnaf bir şekilde öğrencilerle bağlantılı. Eskiden Eskişehir’de okumaya gelen öğrencilerin aileleri 1+1 evlere yatırım yaparlardı. Bu durum inşaat sektörüne de bir hareket getirirdi. Ancak üniversitelerin kapalı olması bu durumu da olumsuz etkiledi. Emekli olup 1+1 evlere yatırım yapan ve öğrencilere kiraya veren vatandaşlarımız olurdu. Şu anda bu konuda da bir gerileme var, 1+1 satışlarında da önceki yıllarda göre düşüş var. Eskişehir esnafı da tümden bu durumdan olumsuz etkilenmiş durumda. Kredi çekip bu evlerden alan vatandaşlar da, şu an evler boş kaldığı, öğrenciler olmadığı için mağduriyet yaşıyor.

Emlak komisyoncuları da destek bekliyor

Emlak komisyoncularının bu süreçteki durumu ve talepleri nelerdir?

Emlak komisyoncuları da pandemi döneminde devletin sağladığı desteklerden yararlanmak istiyor. Ancak maalesef bu konuda çok destek göremiyoruz. Bu dönemde en azından sigorta ödemelerinin ertelenmesi, vergilerin alınmaması gibi taleplerimiz var. Emlak sektörüne de giderler konusunda destek yapılmasını talep ediyoruz. Bulunduğumuz dönemde inşaat sektörünün girdilerinde de yüzde 30’a yakın bir artış olmuş durumda.  

Önümüzdeki dönemde fiyatlarda daha çok artış bekliyoruz

Önümüzdeki dönemde Eskişehir’deki emlak ve gayrimenkul fiyatlarında daha çok artış bekliyor musunuz?

İnşaat sektöründeki girdi fiyatlarındaki artışın yansımalarını henüz emlak sektöründe görmedik. Önümüzdeki süreçte salgının gidişatı ile birlikte bu yansımalar daha da fazla olabilir. Dolayısıyla fiyatlarda daha çok artış beklediğimizi söyleyebilirim.  

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@