01.08.2022, 15:31

Abanın kadri yağmurda bilinir! Üniversite takıntısı bitmeyecek mi?

Türkiye’nin “üniversite ihtiyacına” dair takıntısı bir türlü bitmek bilmiyor.

Bu takıntı kimse farkında değil ama yanlış bir algıyı da beraberinde getiriyor…

İşsizlik algısı.

Soru basit…

Türkiye’nin üniversiteliye mi yoksa kalifiyeli teknik ara elemana mı ihtiyacı var?

İşsizlik mi var yoksa yerin göğün üniversiteliyle dolduğu bir ortamda vakit harcayarak mezun oldukları bölüme dair iş yapmak isteyen ve kendi alanlarında iş bulmakta zorlanan insan sürüsü mü var? 

“Üniversite” kavramını sosyal statüde belirleyici bir kavram haline getirmek, herkesin üniversite okuması gerektiği yönündeki tabuları inşa etmek ve bunun beraberinde getirdiği sosyal buhrana karşı körmüş gibi davranmak bir yana dursun…

Hala ısrarla “üniversite” açmanın, açmaya çalışmanın mantığı nedir?

Eskişehir’de dördüncü üniversite için çalışmalar başlatılmış. 

İsmi de “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi”.

“Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden birisi olacağını” söylüyor Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş.

Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’nde; “Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Matematik ve Biyoloji” alanları yer alacakmış.

Eskişehir’de halihazırda üç üniversite var. Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’nde olacak olan bölümlerin tümü hem Eskişehir Osmangazi  Üniversitesi (ESOGÜ) hem de Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde (ESTÜ) mevcut.

Sanayi için Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji gibi bu alanlarda iş yapması gereken nitelikli üniversite mezunlarına, geleceğin bilim insanlarına ihtiyaç varsa yatırımların yeni bir üniversite yerine halihazırda ESTÜ ve ESOGÜ’de bulunan bölümlere yapılması daha mı az mantıklı?

ESTÜ de ESOGÜ de sanayinin ihtiyaç duyduğu bu alanlara sahip. Bu iki üniversitedeki ilgili bölümlere kapasiteyi artıracak yatırımların yapılması, mezun olan öğrencilere istihdam sağlanması Eskişehir’in halihazırdaki üniversitelerinin kalitesini artırıp üniversite sıralamalarında artışa vesile olup şehre gurur yaşatmaz mı?

Evet, üniversite değil de meslek lisesi projesi olmuş olsa…

Ayakta alkışlarım.

Zira daha öncesinde yapılmış olan efsane bir geleceğe yatırım ve gelişim aracı olan “Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” gibi ülkenin asıl ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirmek için önemli atılımlar yapılmıştı

Bu gibi daha nice ve nicesine büyük ihtiyaç var. 

İster devlet ister vakıf olsun ısrarla üniversite açmak, açmaya çalışmak sadece mezun olduğunda alanıyla ilgili iş bulamayacak kişi sayısını çoğaltır. 

Üniversite sayısı ve öğrencisi de arttıkça Türkiye’de belli bir süreliğine “işsizlik” oranları aşağı çekilir.

Abanın kadri de yağmurda bilinir!

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@