Bugün, yani 17 Aralık, tarihteki en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman besteci Ludwig van Beethoven'ın doğum günü olarak kabul ediliyor (doğum: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827). Beethoven'ın gerçek doğum günü hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen vaftiz tarihi kilise kayıtlarına 17 Aralık 1770 olarak geçmiştir.
Beethoven'ın dedesi 20 yaşında Almanya'nın Bonn kentindeki bir sarayda Kapellmeister olur ve Bonn'un seçkin müzisyenleri arasına girer. Beethoven'ın babası da, aynı sarayda tenor olarak çalışır ve müzik dersleri verir. Bonn'daki evliliğinden doğan yedi çocuktan ikincisi olarak Beethoven dünyaya gelir.
13 yaşında ilk bestelerini yayınladı
Beethoven'ın ilk müzik öğretmeni babasıdır. Daha sonra farklı öğretmenlerden müzik dersleri almaya devam eder. Beethoven 5 yaşından itibaren yoğun müzik dersleri almaya başlar ve ilk halka açık konserini 1778 yılında henüz yedi yaşındayken verir. Müzik derslerini bestecilik dersleri takip eder ve 1783 yılında henüz 13 yaşındayken ilk bestesini yayınlar. İlk 3 piyano sonatı (Kurfürst) da aynı tarihte yayınlanır.
Henüz genç yaşlarda annesini kaybetmesi ve bunun üzerine babasının alkolizme yenik düşmesi üzerine, Beethoven küçük kardeşlerinin de sorumluluğunu almak zorunda kalır. Müzik dersleri vererek ve seçkin saraylarında viyola çalarak ailesine maddi katkı sunarken Mozart'ın operalarıyla tanışır ve ünlü müzisyenlerle arkadaşlık kurar. 1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven, Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başlar ve klasik müziğin ünlü bestecisinin desteğini alır. Bu dönemde, yeteneği ünlü müzik çevrelerinde keşfedilmeye başlanır.
Başyapıtı 9. Senfoni'yi sağır olduğu dönemde yazdı
Beethoven yaşamı boyunca sağlık problemleri çekmesine rağmen müziği bırakmamıştır. 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlayan Beethoven, 1817’de tamamen sağır olmuştur. Buna rağmen, 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir. 9. Senfoni, koro yani insan sesini senfoni ile bir araya getiren ve yapısı itibariyle çok sesli müzikte çığır açan en büyük başyapıtlardan biri kabul edilmektedir. 1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.
Eserleri
Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Hayatında sadece bir opera (Fidelio) bestelemiştir. Beethoven, Op. 109 piyano sonatıyla klasik müziğin Romantik Dönemi'ni başlatarak müzik tarihine damgasını vurur.
O da "Türk Marşı" yazmıştı
Türk Marşı denildiğinde akla genellikle Wolfgang Amadeus Mozart'ın ünlü Türk Marşı gelse de, aslında Ludwig Van Beethoven'ın da "Türk Marşı" adlı bir eseri bulunmaktadır.
Beethoven'ın hayatını konu alan bazı yapımlar
- Un grand amour de Beethoven (1936)
- Beethoven'in Hayatından Günler (1976)
- Ölümsüz Sevgili / Immortal Beloved (1994)
- Beethoven’ı Anlamak / Copying Beethoven (2007)
- Louis van Beethoven (2020)
- Beethoven'ın Yeğeni (1985)
- In Search of Beethoven (2009)
- Beethovenmania (2020)
Beethoven hakknda yazılmış bazı kitaplar
- Beethoven - Fırat Kutluk - H2O Kitap
- Beethoven, Müziğin Dönüm Noktası - Aydın Büke - Can Yayınları
- Beethoven : Aklın Sınırlarını Aşmak - Romain Rolland - Zeplin Yayınları
- Beethoven ve Devrim Çağı - Frida Knight - Literatür Yayınları
- Beethoven Mutlağın Gücü - Philippe A. Autexier - Yapı Kredi Yayınları
- Beethoven - Lewis Lockwood - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
- Genç Beethoven / Genç Beethoven'ın Yetkinlik Çağı -Felix Huch - Sevda Cenap and Müzik Vakfı Yayınları