banner163

Eskişehir en güvenli şehir mi?... Prof.Dr. Suğur: AK Partililer de, CHP'liler de yanlış yapıyor

Numbeo sitesindeki sıralamada Eskişehir'in dünyanın en güvenli şehirleri sıralamasında 8. sırada gösterilmesi ile ilgili Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nadir Suğur ile konuştuk. Nadir Suğur, Eskişehir'in konuştuğu bu konuda çok çarpıcı tespitlerde bulundu...

BİLİM 29.01.2021, 13:06 29.01.2021, 13:16
Eskişehir en güvenli şehir mi?... Prof.Dr. Suğur: AK Partililer de, CHP'liler de yanlış yapıyor

Numbeo sitesindeki sıralamada Eskişehir'in dünyanın en güvenli şehirleri sıralamasında 8. sırada gösterilmesi ile ilgili Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nadir Suğur ile konuştuk. Nadir Suğur, Eskişehir'in konuştuğu bu konuda çok çarpıcı tespitlerde bulundu... 

Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Nadir Suğur, Eskişehir'de bu konuda çok yanlış ve doğru olmayan bir tartışmanın yaşandığını belirterek, "Söz konusu web sitesine baktığımızda bu sıralamaların bilimsel ve resmi verilere göre yapılmadığını görüyoruz. Bu sıralamayı önce NTV yayınladı. Numbeo diye bir web sitesi var. Bir veritabanı sitesi. Bu sitenin ve sitede yer alan sıralamaların herhangi bir bilimselliği yok. Sitede bazı istatistikler yayınlanıyor. Örneğin dünyanın en güvenli şehirleri, dünyanın en yaşanabilir şehirleri gibi... Ancak bu bilgiler, resmi ve bilimsel verilere dayanmıyor" dedi. 

"Bilimsellikle uzaktan yakından bir ilgisi yok"

Nadir Suğur, "Web sitesine girdiğimizde görüyoruz ki, bir ankete giriyorsunuz. Sadece 13 soru var. O sayfaya girdiğinizde sorulara verdiğiniz cvaplarla o şehrin güvenli olup olmadığını belirleyebiliyorsunuz ve bunu herkes yapabilir. Eskişehir için de bu soruları sadece 72 kişinin cevapladığı ve bu cevaplara göre Eskişehir'in dünyanın en güvenli 8. şehri ilan edildiğini görüyoruz. Bu soruları cevaplayanların da kimler olduğu belli değil. Bilimsellikle uzaktan yakından bir ilgisi yok" diye konuştu. 

"İki taraf da farklı lanse etmeye çalışıyor ve bu doğru değil"

Nadir Suğur, ayrıca, Eskişehir'de söz konus sıralama ile ilgili siyasi bir tartışmanın yaşandığını belirterek, "Sosyal medyadaki yorumlara baktığımızda bu konuda iki ayrı taraftan yorumlar görüyoruz. Bir tarafta CHP'liler, Eskişehir'in en güvenli şehir gösterilmesini Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ve yerel yönetimlerin bir başarısı olarak değerlendiriyor, bunu bu şekilde lanse etmeye çalışıyor. Diğer tarafta, daha çok AK Partililer de, bu sıralamayı hükümetin ve devlet kurumlarının bir başarısı olarak değerlendiriyor ve bu şekilde sunmaya çalışıyor. Ancak bilimsel verilere dayanmadığı için bu iki yaklaşım da doğru değil ve yaşanan bu tartışma da tamamen siyasi bir boyutta ilerliyor. Bunu da doğru bulmuyorum" dedi. 

"Resmi ve bilimsel verilerle yapılabilir, ama o bile çok zor"

Dünyada bilimsel ve resmi verilere dayalı böyle bir çalışma ve araştırma olup olmadığı konusunda da Nadir Suğur, "Böyle bir araştırmanın resmi istatistiklere ve bilimsel verilere dayanması gerekir. Ancak küresel ölçekte bunu yapmak çok zor bir şey. Örneğini, birçok ülkede bazı suçların resmi kayıtlara girmiyor olabilir. Her durumda ülkelerin ve şehirlerin resmi istatistiklerini karşılaştırıp bir sıralama yapabilirsiniz. Ama bu da size dünyanın en güvenli şehrinin hangisi olduğunu net olarak göstermeyebilir. Ama yine de Numbeo'daki sıralamadan daha bilimsel ve istatistiki olur. Numbeo'daki sıralamalar ise bilimsel olarak dikkate alınabilecek listeler değiller" dedi. 

"Halep'i en güvenli şehir, Reykjavik'i de en güvensiz şehir yapabilirsiniz"

Prof.Dr. Nadir Suğur, "Numbeo web sitesinde, 100 kişi bulursanız, soruları cevaplayıp Eskişehir'i dünyanın en tehlikeli şehri de yapabilirsiniz. İsterseniz bu ankete katılıp Suriye'nin Halep şehrini en güvenli şehir, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'i de en güvensiz şehir yapabilirsinzi. Web sitesindeki sıralamaya baktığımızda örneğin, İzlanda'dan bir şehir göremiyoruz. Çünkü o şehir için siteye girip soruları cevaplayan olmamış. Dolayısıyla bu web sitesindeki bilgileri bilimsel açıdan dikkate almamız kesinlikle mümkün değil" dedi. 

Yorumlar (1)
Gürcan Banger 3 yıl önce
Listede Mexico City, Rio de Janeiro ve Cape Town'ı unutmuşlar. Hindistan'dan da 'seçkin' kentler olabilir.

Gelişmelerden Haberdar Olun

@