banner163

İşte Eskişehir'in fay hattı! Gidip kendi gözlerinizle görebilirsiniz

İşte Eskişehir'in fay hattı! Dünyada yüzeyde gözle görülebilen ender ve en büyük fay hatlarından biri Eskişehir'de İnönü ilçesinden geçiyor... Gidip kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

BİLİM 17.02.2023, 14:11 17.02.2023, 14:26
İşte Eskişehir'in fay hattı! Gidip kendi gözlerinizle görebilirsiniz

Türkiye Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin yaralarını birlik içinde sarmaya devam ederken, deprem gerçeği ve fay hatları yeniden gündeme geldi. 

Eskişehir'deki fay hatları ve büyük bir deprem yaşanıp yaşanmayacağı, binaların depreme dayanıklığı da tartışılmaya devam ediyor. 

Dünyanın ender aktif faylarından... Gözle görülebiliyor

Öte yandan, yaşanan depremler Eskişehir'de İnönü ilçesinde bulunan ve yüzeyde gözle görülebilen dünyanın ender ve en büyük fay hatlarından biri olan fay hattını da akıllara getirdi ve gündeme taşıdı. 

İnanılmaz görüntüsü ve ayrıntıları ile jeoloji bilim insanlarının büyük ilgisini çeken yüzeyde fay hattı İnönü ilçesinin de simgelerinden biri. 

İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt'un öncülüğünde İnönü Belediyesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi işbirliği ile bölgenin bir deprem ve aaştırma merkezine dönüştürülmesi yönündeki çalışmalar da devam ediyor. 

Aynı zamanda turizme de açılması ve dünyaya daha çok tanıtılması amaçlanan bölgede bilim insanları yoğun bir çalışma içinde Eskişehir'in depremselliğini ve fay hatlarının özelliklerini de araştırıyor. 

Turizme kazandırılacak, Deprem Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulacak 

İnönü Belediyesi tarafından, ilçede bulunan ve gözle görülebilen ‘Aktif Fay Hattı’nın jeoturizme kazandırılması ve Deprem Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulması yönündeki çalışmalar hızla sürüyor. 

İnönü Belediyesi bilim insanları ile el ele verdi 

Geçtiğimiz aylarda da, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden gelen heyet, alanda incelemelerde bulunarak değerlendirme toplantısı yapmıştı. 

Gözle görülebilen aktif fay hattındaki araştırmaların ve projelerin hem Eskişehir'in depremselliği ve fay hatları üzerine yeni önemli çalışmalar ortaya çıkaracağı hem de bölgedeki turizmi artıracağı ifade ediliyor. İnönü ilçesinde fay hattı üzerindeki İnler mağaralarında da İnönü Belediyesi'nin başlattığı çalışmalar sürüyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@