banner163

Japon bilim adamları dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatacak

Japon bilim adamları 2023'te dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatmayı planlıyor...

BİLİM 15.09.2021, 23:14
Japon bilim adamları dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatacak

Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Forestry Co.’ da ki bilim adamları, 2023'te dünyanın ilk ahşap uydusunu uzaya gönderme planı için bir araya geldi. Yapılacak olan proje, yalnızca ticari uydular için yeni bir teknoloji oluşturmayı değil, aynı zamanda dünya yüzeyini de korumaya yardımcı olmayı amaçlıyor. 

İlk denemeler Aralık ayında başlıyor 

Tha Asahi Shimbun’da yayınlanan bir habere göre araştırmacılar, uzayda çeşitli kereste türlerinin bozulma oranını ölçmek için Aralık ayından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonunda deneyler yapmayı planlıyor. Planlanan uydunun yarı iletken alt katmanı silikon, metal, plastik ve diğer malzemelerden yapılacak. Ancak her bir kenarı 10-11 santimetre olan gövdesi tahtadan yapılacak. 

Önce laboratuvar ortamında denendi 

Bilim adamları, 100 kilometre yüksekliğe eşdeğer bir atmosfer basıncına sahip bir laboratuvarda yaklaşık üç yıl boyunca bırakılan Japon büyük yapraklı manolya, hinoki selvi ve sedir ağaçlarının kalitesinde herhangi bir bozulma tespit edilmediğini söyledi. Projede, bilim adamları, yaklaşık altı ay boyunca ISS'nin dışında farklı sertlikteki üç çeşit ağacı (Japon büyük yapraklı manolya, dağ kirazı ve huş ağacı) açığa çıkararak uzayın ahşabı nasıl etkilediğini inceleyecekler. 

Artık alüminyum olmayacak 

Uydu gövdeleri artık çoğunlukla alüminyumdan yapılıyor. Bu uydular, görevlerini tamamladıktan sonra tekrar atmosfere girdiklerinde yanacak şekilde tasarlanıyor. Ancak yakma işlemi, yükselen roketlere zarar verme potansiyeline sahip olmakla birlikte çevreye birkaç mikrometrelik son derece küçük alüminyum parçacıkları dağıtmaya devam ediyor. Kyoto Üniversitesi Sinerjik Uzay Araştırmaları Birimi'nde profesör ve astronot olan Takao Doi'ye göre, bu küçük parçacıkların Dünya'nın iklimini etkileyebileceği endişeleri de var. Takao Doi, “Uzaydaki bu parçacıkların hacmi artarsa, daha fazla güneş ışığını saptırabilir ve bazı bölgelerde alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar ve diğer alanlarda tam tersi gibi dünya çapında aşırı iklim olaylarına olabilirler” diye söyledi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@