Gündem

Büyükşehir’den 2025’te yeşil ve yaşam odaklı dönüşüm

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı boyunca kent merkezinden ilçelere uzanan kapsamlı çalışmalarıyla parkları, bulvarları, bisiklet yollarını ve kamusal alanları yeniden şekillendirdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı boyunca kent merkezinden ilçelere uzanan kapsamlı çalışmalarıyla parkları, bulvarları, bisiklet yollarını ve kamusal alanları yeniden şekillendirdi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen projelerle Eskişehir; doğayla uyumlu, erişilebilir ve yaşam odaklı alanlarla buluştu.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, yıl boyunca yürüttüğü projelerle kentin yeşil dokusunu güçlendirmeye, kamusal alanların kullanım kalitesini artırmaya ve sürdürülebilir şehir vizyonunu yaygınlaştırmaya devam etti. Büyük ölçekli park projelerinden bulvar peyzajlarına, bisiklet yollarından can dostlara yönelik doğal yaşam alanlarına kadar pek çok çalışma 2025 yılı içinde tamamlandı.

Porsuk kıyısına yeni yaşam alanı: İskele 26

Sümer Mahallesi’nde Porsuk Çayı ile Sarısu kolunun birleştiği noktada hayata geçirilen İskele 26, kentin suyla bağını güçlendiren yeni bir kamusal yaşam alanı oldu. Toplam 2 bin 300 metrekarelik alanda inşa edilen projede; üç kademeli ahşap teraslar, tekne restoran, büfe alanı, çim amfi ve iskele yer aldı. Yaklaşık 200 kişiyi ağırlayabilen alan, yalın tasarımı ve güçlü peyzaj diliyle kent estetiğine katkı sundu.

Bisiklet dostu kent adımları

Bisiklet kullanımını teşvik eden çalışmalar 2025 yılında da sürdü. Sümer Parkı’nın devamında Porsuk kıyısı bisiklet yolu üzerinde hayata geçirilen Velespit Parkı, bisikletliler için mola ve sosyalleşme alanı olarak tasarlandı. Bisiklet park alanları, eğitim parkuru, tamir istasyonu, kafeterya ve özel bisiklet banklarıyla Velespit Parkı, bisiklet kullanıcılarının uğrak noktalarından biri haline geldi.

Ayrıca Sivrihisar 1 Caddesi, Ihlamur Ağacı Sokak, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı, Eti Caddesi ve Vali Ali Fuat Güven Caddesi’ndeki bisiklet yollarında yapılan kuru peyzaj desen çalışmalarıyla hem güvenlik hem de görsel bütünlük sağlandı.

Bulvarlar ve meydanlar yenilendi

Kent genelinde yapılan peyzaj düzenlemeleriyle yeşil alan miktarı artırıldı. 100. Yıl Bulvarı’nda, tretuvar arka bantlarında yaklaşık 9 bin 844 metrekare yeşil alan düzenlemesi gerçekleştirildi.

İlçelere nefes aldıran parklar

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, kent merkeziyle birlikte kırsal ilçelerde de çalışmalarını sürdürdü. Çifteler Meydanı’nda bin 877 metrekarelik yeşil alan düzenlemesi yapılarak ilçe yeni bir sosyal alana kavuştu. Meydan; ağaçlar, çalılar, banklar, kamelyalar ve çocuk oyun alanlarıyla donatıldı.

Mahmudiye Göletli Parkı, yaklaşık 30 bin metrekarelik alanıyla kapsamlı bir peyzaj çalışmasından geçti. Parkta binlerce ağaç ve çalı dikilirken, çim alanlar genişletildi ve yeni oturma grupları yerleştirildi.

Sarıcakaya Hizmet Yerleşkesi, Çifteler Belediyesi’ne ait Düğün Salonu, Beylikova’daki Yalınlı Doğrul Havuzları ve farklı ilçelerdeki kamu alanlarında yapılan düzenlemelerle kent estetiği ilçelere taşındı.

Can dostlar için doğal yaşam alanları

Sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla hayata geçirilen Doğal Yaşam Alanı Projesi’nin 1. ve 2. etapları 2025 yılında tamamlandı. Kısırlaştırma ve aşılama sonrası bakım süreçlerini kapsayan alanlarda barınma üniteleri, altyapı, ağaçlandırma ve donatı çalışmaları yapıldı. Projenin 3. etabı ise 2026 yılında tamamlanmak üzere devam ediyor.

Ayrıca Hayvanat Bahçesi’nde Gibbon Maymun Barınağı yenilenerek, yeni katılan Gibbonlar için daha sağlıklı yaşam alanları oluşturuldu.

Yaşam odaklı belediyecilik

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Eskişehir’in yalnızca bugün için değil, gelecek kuşaklar için de yaşanabilir bir kent olması hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Yeşili, suyu ve kamusal yaşamı merkeze alan projelerimizle kentimizin her köşesinde daha sağlıklı, daha erişilebilir ve daha mutlu bir Eskişehir inşa ediyoruz.”