Eskişehir'e umut veren fuar

Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve ARİNKOM TTO iş birliği ile bu yıl 15’incisi düzenlenen “Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması” etkinliğini gerçekleştirdi...

EĞİTİM 02.06.2022, 13:13 02.06.2022, 13:29
Eskişehir'e umut veren fuar

Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve ARİNKOM TTO iş birliği ile bu yıl 15’incisi düzenlenen “Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması” Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin projelerini sergilediği etkinliğe Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürsoy Arslan ile Prof. Dr. Alper Çabuk, ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rifat Edizkan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya, KOSGEB Eskişehir İl Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı Süha Özbay, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kenan Işık,  sektör temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin öğrencisi olmak hepimiz için bir gururdur”
Mühendislik Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Emine Hatice Yavuz, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin öğrenci merkezli eğitim, seminer ve sanayi iş birlikleriyle öğrencilerine farklı kazanımlar edinmeleri için imkân sağlayan bir üniversite olduğunu vurgulayarak, “Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin öğrencisi olmak hepimiz için bir gururdur”  dedi. ESTÜ’nün güçlü kadrosu ile öğrencilerine sadece diplomaya yönelik çalışmayı değil; etkin kazanımlar elde etme yollarını da öğrettiğini sözlerine ekleyen Yavuz, “ESTÜ, daha başarılı olmaları ve alanında fark yaratmaları için her zaman öğrencilerinin sınırlarını zorlayan bir üniversite. Şu an burada bu konuşmayı yapıyor olmayı ve her birimizin gözündeki bu güçlü ışığı buna borçlu olduğumuzu belirtmek isterim. Üniversite hayatımız boyunca hocalarımız tarafından bize aktarılan bilgiler doğrultusunda ülkemize ve üniversitemize yararlı olacak bir proje geliştirmeyi hedefledik. Lisans öğrencileri olarak TÜBİTAK 2209 A ve B projeleri özelinde, 18’i sanayiye yönelik olmak üzere, bu yıl toplam 113 projemizin kabul alması, ESTÜ öğrencilerinin inandığını başarma gücünü gözler önüne sermektedir. Güz döneminde başlayan tez çalışmalarımızın her bir aşamasında kazandığımız teorik bilgilerin yanında bizlere akademik hayatımızın ardından adım atacağımız profesyonel hayatımızda da yardımcı olacak; zaman yönetimi, kriz yönetimi, takım çalışması gibi becerileri de edinme fırsatını yakaladık” diye konuştu.  


“Mühendislik Fakültesi’nin 8 bölümünden 400 civarında öğrenci, 189 proje ile katıldı”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya, 15’inci Proje Fuarı ve Yarışması’nda Mühendislik Fakültesi 8 bölümünden 400 civarında öğrencinin 189 projesinin yer aldığının altını çizdi. Öğrencilerin bir sene boyunca yoğun emeklerle hazırladıkları projelerinin yarışma kapsamında sergileniyor olmasından memnuniyet ve mutluluk duyduklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kaya, “Gerçekten çok başarılı proje ve sunumlar ortaya çıktı. Bu başarıları, geçtiğimiz haftalarda açıklanan TÜBİTAK 2209 A ve B projeleri sonuçları da kanıtlar nitelikte. Bugün burada sunulacak olan projelerden 75’i TÜBİTAK 2209 A, 17’si de TÜBİTAK 2209 B kategorileri kapsamında destek almaya hak kazanmış projeler. Bu sayılar itibariyle Türkiye’deki mühendislik fakülteleri arasında en yüksek sayıda 2209 A, ve üçüncü en yüksek sayıda 2209 B desteği almaya hak kazanan fakülte olduk. Dolayısıyla bu projeler gerçekten iyi çalışılmış, iyi düşünülmüş, üzerinde gerçekten emek olan, yaygın etkisi olan, sanayiye ve akademiye önemli katkılar sunacak olan projeler. Bu projeleri bugün bu yarışma ve fuar sayesinde sanayi temsilcilerine sunuyor olmak, ileride hayata geçirilebilecek olan iş birliklerine de zemin hazırlıyor” dedi.

“Üniversite – Sanayi iş birliğinde ezberleri bozmalıyız”

Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu adına söz alan ESİAD Başkanı Kenan Işık, 2008 yılında ilki düzenlenen Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması’nın 15 yılı geride bıraktığını görmekten memnuniyet ve onur duyduğunu dile getirdi. 189 projenin ciddi bir sayı oluğunu da sözlerine ekleyen Işık, “Sürdürülebilirlik adına başarılı bir etkinlik. Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “EstekFest”, Üniversitemizin bir diğer önemli başarısıydı. O da başka bir heyecanı başlatmış oldu. Artık sadece Türkiye genelinde değil, Eskişehir’de de Türkiye’nin teknoloji festivallerine hazırlanıyor olacağız. Bu proje fuarlarımızı üç üniversitenin katılımıyla etkin biçimde yapıyor olalım ki, çok daha büyük sinerji yaratalım. Eskişehir Teknik Üniversitesi bizim için çok değerli. Dördüncü yaşında, çok yeni bir üniversite ama kurulduğu günden bu yana azim ve istekle çalışmaya devam ediyor. TÜBİTAK 2209 A kategorisinde desteklenmeye değer görülen üniversite çapında 95 projeyle Türkiye 7’ncisi; daha da önemlisi 18 proje ile de Sanayide Ar-Ge Programı’nda Türkiye 2’ncisi oldu. Bu, öğrencilerimiz ve üniversitemiz için çok değerli bir başarı. Üniversite – Sanayi iş birliğinde ezberleri bozmalıyız. TÜBİTAK Başkanımız Sayın Hasan Mandal’ın da belirttiği gibi etki odaklı çalışmalar yapmalıyız” dedi.

“Yaptığınız işlere baktığımızda sizlerin imzalarını görmemiz gerekiyor”

Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı Süha Özbay, “Şu anda dünyanın en başarılı matematikçileri, en iyi mühendisleri veya en iyi tasarımcıları olabilirsiniz. Üniversitede aldığınız temel eğitimleri profesyonel yaşamda kullanılabilir çıktılara dönüştürmek için fark yaratmanız gerekiyor. Burada sergilenen 189 projenin ne kadar kıymetli olduğunu profesyonel yaşama atıldığınızda anlayacaksınız. Yaptığınız işlere baktığımızda sizlerin imzalarını görmemiz gerekiyor. Kendinize ‘Bence mühendislik nedir?’ sorusunu sormanızı öneriyorum. Bu sorunun cevaplarını vererek kendinize bu yolda bir hedef belirlemeniz gerekiyor. Üniversitede aldığınız eğitimleri sanayide pratiğe dönüştürüp; hangi ekipmanlarla, nasıl bir yol izleyerek süreci yöneteceğinizi belirlemelisiniz. Türkiye’nin şu anki hedefi ürün ve yeni tasarımlar yapmak. Bu ürünler ve yeni tasarımlarla dünya pazarında rekabet etmek. Bunları yapacak olan sizlersiniz” dedi.

“Bu yeni dönemde Türkiye Sanayii, inovasyon yeteneğini ve katma değerli üretim sağlama hedefini ancak sizler gibi iyi yetişmiş ve kendini sürekli geliştiren insan gücüyle artırabilir”
Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir OSB yönetimi olarak gençlerin özellikle yazılım ve teknolojik konulardaki girişimciliğine büyük önem verdiklerini söyledi. “Ülke olarak yeni ürünlere, yeniliklere ihtiyacımız var” diyen Başkan Küpeli, Daha basit, daha işlevsel daha rekabetçi tasarımlara ihtiyacımız var. Eskişehir OSB olarak sizlerin yanınızdayız. Sizler bizim umudumuzsunuz; her biriniz birer bilim insanısınız. Sizlere çok ihtiyaç var.  Hem Eskişehir Sanayii’nin hem de ülkemiz sanayiinin iyi eğitim almış ve yetişmiş, aynı zamandan birkaç dalda uzmanlığı olan, kalifiye eleman ihtiyacı her geçen sene daha çok artıyor. Eskişehir OSB olarak kapımızın yapıcı ve üretken olan, sanayicimizin yaşadığı sorunlara çareler üreten tüm projelere açık olduğunu, burada sizlere bir kere daha ifade etmek isterim” diye konuştu.  Yaşanan pandemi sonrasında dünya ekonomisi ve sanayide büyük bir dönüşümün yaşandığı yeni bir döneme girdiklerini de söyleyen Başkan Küpeli, “Bu yeni dönemde Türkiye Sanayii, inovasyon yeteneğini ve katma değerli üretim sağlama hedefini ancak sizler gibi iyi yetişmiş ve kendini sürekli geliştiren insan gücüyle artırabilir. Sizlerden beklentimiz, okulunuzdan mezun olmakla mesleki eğitiminizin bittiğini asla sanmayın. Olabildiği ölçüde ana mesleğinizi destekleyecek yan dallarda kendinizi geliştirin. Birkaç dalda mutlaka uzmanlaşın. İş hayatında eğitim artık hiç bitmiyor” dedi.

“Üniversite olarak iş birliklerine önem veriyoruz”

Eskişehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 15’incisi düzenlenen “Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması’nın Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenmesi için katkılarını sunan Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Yönetimi ve okul yetkililerine teşekkür etti. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak sektörlerle iş birliklerini çok önemsediklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, “Sektörle iş birlikleri, yaşam biçimi haline getirmeye, içini doldurmaya çalıştığımız bir kavram. Üniversite olarak iş birliklerine önem veriyoruz. İş birliklerini de öğrencilerimizin eğitim süreci boyunca deneyimlemelerini arzu ediyoruz” dedi. Bu yıl 400 öğrenci tarafından 189 projenin geliştirildiğini de söyleyen Rektör Döğeroğlu, “Mühendislik Fakültesi olarak her yıl 400 civarında mezun veriyoruz. Yıllar içerisinde artan sayılar, bu işi ne kadar iyi ne kadar katma değeri yüksek bir iş haline getirdiğimizi gösteriyor” dedi.  

Konuşmaların ardından etkinliğe destek olan EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nadir Küpeli’ye, ESO Meclis Başkanı Sayın Süha Özbay’a, Arinkom TTO Yöneticisi Sayın Mehmet Hakan Dağ’a ve Seramik Araştırma Merkezi Müdürü Sayın Doç. Dr. Erhan Ayas’a teşekkür sertifikaları ve hediyeleri takdim edildi. Törenin ardından heyet üyeleri, stantları ziyaret ederek, öğrenciler tarafından hazırlanan projeler hakkında bilgiler aldı. Gün sonunda düzenlenen törende Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu tarafından proje değerlendirici jüri üyelerine sertifika takdim edildi. Tören sonunda Proje Fuarı ve Yarışması kapsamında 1’incilik, 2’ncilik ve 3’üncülük ödülü almaya hak kazanan öğrenci ekiplerine ve akademik danışmanlarına ilgili bölüm başkanları tarafından sertifika ve hediyeleri takdim edildi.

Etkinlik kapsamında 31 Mayıs Salı günü bölümlerinde ilk üç dereceye giren öğrenciler, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleşen 3. Öğrenci Konferansı’nda sunumlarını yaptılar. Mühendislik Fakültesi öğrencileri Sinem Bircan ve Melis Işık’ın sunuculuğunu yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Kaya, Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Sevil Şentürk yaptı. Öğretim elemanları ve öğrencilerin dereceye giren projeleri dinleme ve tartışma fırsatı bulduğu, Mühendislik Fakültesi tüm öğrencilerinin farklı ve disiplinlerarası proje konuları ile ilgili bilgi edindiği etkinlik, gün boyu devam etti.

Dereceye giren öğrenci ve proje bilgileri için tıklayınız.
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@