ESTÜ Senatosu çocuklar için toplandı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Senato toplantısında temsili Çocuk Senatosu kuruldu, koltuklar çocuklara teslim edildi.

EĞİTİM 27.04.2022, 10:16
ESTÜ Senatosu çocuklar için toplandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 102. Yıl dönümü nedeniyle, Eskişehir Teknik Üniversitesi Senato Toplantısı’nda söz miniklere verilerek temsili Çocuk Senatosu’nda koltuklar, Şehit Barış Öztürk Ortaokul 6. Sınıf öğrencilerine bırakıldı. 26 Nisan 2022 Salı günü Rektörlük Binası Senato Salonu’nda yapılan etkinliğe Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama ve Araştırma Birimi (Çocuk Üniversitesi) Müdürü Prof. Dr. Sedef Dikmen, İnsan Kaynakları Gelişimi Destek Birimi Müdürü Öğr. Gör. Betül Gümüş, Şehit Barış Öztürk Ortaokulu öğretmenleri ve ESTÜ senato üyeleri katıldı.

Gündem: “Çevre ve İklim Değişikliği”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çocuk Senatosu’nda Rektör koltuğuna oturan Şehit Barış Öztürk Ortaokulu 6. Sınıf Öğrencisi Derin Serinkaya başkanlığında dekanları temsilen aynı okul öğrencilerinden oluşan senato üyeleriyle “Çevre ve İklim Değişikliği” gündemli temsili bir toplantı gerçekleştirildi.

“Amacımız sadece üretmek değil; üretirken gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve bozulmamış bir iklim düzeni bırakılmasını sağlamak”

Rektör’ü temsilen senatoya başkanlık yapan Çocuk Rektör Serinkaya, 2021 yılının iklim değişikliği nedeniyle ülkemizde ve dünyada çok sayıda sel ve heyelanın meydana geldiği, olağandışı yangınların ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun yaşandığı bir yıl olduğuna değinerek gelecek için çok önemli olan bu duruma dikkat çekmek ve çözüm önerileri almak amacıyla Çocuk Senatosu üyelerine söz verdi. Mühendislik Fakültesi Dekanı’nı temsilen söz alan Zeynep Aksın “Doğa var olursa insanlık da bilim de var olacak. Çevremizi ve doğamızı korumadığımız sürece bilimdeki ilerlemelerimiz kalıcı olamayacak” dedi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı’nı temsilen söz alan İremsu Tabanlı ise amaçlarının sadece üretmek değil; üretirken gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve bozulmamış bir iklim düzeni bırakılmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı’nı temsilen söz alan Arın Serinkaya ise şunları ifade etti: “Çağımızın getirdiği teknolojik gelişmelerin nimetlerinin yanında külfetleri de var. Bunların maalesef en önemlisi de doğadan ve çevreden uzaklaşmış olan çocuk ve gençlerimizdir. Doğa ve sporu ayrı düşünmemek gerektiğinin farkında olarak doğayı seven nesiller yetiştirirsek doğayı onlardan korumamız gerekmeyecektir” 

“Demiryolu sistemleri en verimli ulaşım araçlarıdır”

Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu Müdürü’nü temsilen söz alan Talha Öztürk, bir ulaşım yolunun planlaması yapılırken değerli arazi ve doğal kaynaklara zarar verilmemesi gerektiğini belirterek; orman, tarım arazisi, su kaynakları, tarihi, kültürel alanlar ile turizm alanlarının korunması hususuna dikkat çekerek, “Ulaşım sitemlerinin çevre ve iklimle olan ilişkileri incelendiğinde, taşıdığı yolcu başına düşen enerji miktarının çevreye olan etkisi en az olan demiryolu sistemleri en verimli ulaşım araçlarıdır” dedi. Porsuk Meslek Yüksek Okulu Müdürü’nü temsil eden Deniz Dokuzlar, Türkiye ve dünya genelinde meydana gelen orman yangınlarına değinerek şehrimizdeki çorak alanlara veya yangınlar sebebiyle ağaç sayısı azalan yerlere insansız hava araçları aracılığıyla tohum atılmasının faydalı olacağı düşüncesinde olduklarını ifade etti.

“İklim değişikliği konusunu Radyo ESTÜ’den duyuracaklar”

Çocuk Senatosu üyeleri, ESTÜ Radyo’da söz alarak podcastler yayımlamak istediklerini, bu potcastler aracılığıyla da iklim değişikliği ve onun sebep olduğu çevre sorunlarına dikkat çekmek istediklerini ifade ettiler. Toplantıda Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü’nü temsilen söz alan L. Tuna Öztürk özellikle hava kirliliğine dikkat çekerek şehrimize temiz enerjinin özendirilmesi konusunda özgün projelerin başlatılması gerektiğine değindi.
Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, herkesin içinde yaşadığı çevreye karşı büyük sorumluluklarının olduğunu ve çocukların çevre bilinci ve iklim değişikliği konusundaki duyarlılıklarının sorunların çözümü için itici birer güç olacağını ifade ederek, çocukların anlamlı mesajlar verdiğini vurguladı. Pandemi sürecinin başından bu yana ilk defa yüz yüze gelen Eskişehir Teknik Üniversitesi Senato Üyeleri ise çocukların temsili senato toplantıları karşısında memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Rektör Döğeroğlu tarafından Çocuk Senatosu üyelerine armağan verilmesinin ardından toplantı sona erdi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@