Türk Dünyası Vakfı'ndan uluslararası proje! Prof.Dr. Nabi Avcı: Gençlerimiz için ciddi bir fırsat 

Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'de hayata geçireceği "Türk Dünyası Gençlik Dijital Medya Akademisi" projesi ESOGÜ'de düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Türk dünyasından öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği büyük projeyle ilgili Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Nabi Avcı, "Türk dünyasının dört bir yanından gençlerimiz için ciddi bir fırsata dönüştüreceğine inanıyor, ümit ediyoruz" dedi.

EĞİTİM 14.10.2022, 20:41 15.10.2022, 15:53
Türk Dünyası Vakfı'ndan uluslararası proje! Prof.Dr. Nabi Avcı: Gençlerimiz için ciddi bir fırsat 

Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'de hayata geçireceği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün de desteklediği gençlere yönelik yeni projesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde gerçekleşen geniş katılımlı toplantı ile tanıtıldı ve başladı. Toplantıya Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, Türk Dünyası Mütevelli Heyeti üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, yetkililer, Türk dünyası ülkelerinden ve Eskişehir'den çok sayıda öğrenci katıldı. 

Vali Ayyıldız: Ülkemiz ve şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz 

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız yaptığı konuşmada, böyle bir projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Dünya dijital teknolojilerle yeni bir döneme doğru hızla ilerlerken, bu gelişimi kendi medeniyet değerlerimiz üzerine inşa etmek ana amacımız olmalıdır. Bize düşen görev gençlerimizi bu yeni döneme en doğru, en donanımlı şekilde hazırlamaktır. Genç nesillerimizin çığır açacak atılımlar gerçekleştireceğine de yürekten inanıyoruz. Ülkemiz ve şehrimiz için bu projenin hayırlara vesile olmasını diliyor katkı veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. 

Dr. Ziya Taşkent:  Türk dünyasına hitap etmesi öne çıkarıyor... Vazife bilerek koşarak geldim 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent de, konuşmasında, "Kültür endüstrisi alanında girişimler ve projeler olmasını arzu ettik. Bu çağrıya 400 başvuru geldi, 68 proje seçildi. Beni memnun eden noktalardan biri de Türk Dünyası Vakfı'nın projesi. Birincisi bu işin sivil toplum üzerinden yürütülmesi anlamlı. İkincisi, paydaş olarak üniversitelerin de bu iş içinde olması anlamlı. Yerel paydaşların da desteklemesi anlamlı. Bu projeyi öne geçiren bir nokta da, sadece Anadolu sınırları ile sınırlı olmaması, Türk dünyasına hitap ediyor olması. Bir vazife bilerek koşarak geldik. Ümit ediyoruz, bu projeyle gençlerimiz toplum için daha güzel değerler üretir hale gelirler" diye konuştu.

Prof.Dr. Nabi Avcı: Dönüşüm arayışlarından birinin somut bir örneği ile karşı karşıyayız.

Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkaı Prof.Dr. Nabi Avcı, yaptığı konuşmada, "Öncelikle Kültür Bakanlığımıza, Telif Hakları Genel Müdürlüğümüze ve Genel Müdürümüz Dr. Ziya Taşkent'e, Türk Dünyası Vakfı ve projelerine gösterdikleri hususi ilgi nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyetine, Proje Koordinatörümüz ve çalışanlarımıza, Genel Sekreterimiz Mustafa Fıratlı'ya bu projedeki gayretleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Sayın valimiz de desteklerini hiç eksik etmediler, hususen teşekkür ediyorum. Biz buraya Eskişehir Teknik Üniversitesi akademik yılı açılışından geldik. Oradaki açılıştaki konuşmamda da özellikle elektronik devrimi ve bilgisayarların hayatın tüm alanlarında nasıl köklü değişimlere, tehdit ve fırsatlara neden olduğunu, endüstri devrimi ile teamüllerin, kuralların nasıl artık anakronik hale gelmekte olduğunu, dijital teknolojiler ile her şeyin nasıl yeni baştan var olmakta olduğunu konuştuk. Bugün de burada söylediğimiz dönüşüm arayışlarından birinin somut bir örneği ile karşı karşıyayız. Kültür endüstrileri alanı Gutenberg'ten beri sonrasında sinema, televizyonla büyümekle birlikte bugün artık tüm bunları bütünleştiren sayısal dijital uygulamalarla yeni bir yönelime girdi" dedi. 

"Türk dünyası için ciddi fırsatları barındırıyor... Eskişehir'deki gençlerimiz için de bir şans"

Nabi Avcı, "Bizim açımızdan, Türk dünyası açısından bu yeni yönelim aynı zamanda çok ciddi fırsatları da bünyesinde barındırıyor. Çünkü siz gençlerimiz sayesinde, Türk dünyasının dört bir yanından gelen, Eskişehir'de buluşan gençlerimiz açısından bunun bir şans olduğunu, 70 yıllık aralığın dijital medya üzerinden hızla kapatılacağını, geçmişte bizleri ayıran siyasi sınırların artık dijital medya üzerinden silikleşeceğini, bizleri bütünleştireceğini ümit etmek için ideal bir uygulama bu" dedi. 

Nabi Avcı, "Küçük bir uyarıda da bulunmadan geçemeyeceğim. 'Enformatik Cehalelet' kitabımda dile getirdiğimiz bir nükteyi burada da vurgulamak istiyorum. İlk başta bilgisayar denilmezdi, 'computer' deniliyordu. Sonra 'elektronik beyin' sözü çıktı. Sonrasında da 'bilgisayar' sözü icat edildi ve yaygınlaştı. Ben de o zaman bu kelimeye itirazım olduğu için değil ama, demiştim ki... 'Bilgisayar' demek "0" ve "1" kodlamasına sığdırabildiklerini bilgi olarak sayan, ona sığdıramadıklarını da bilgiden saymaz. Kültürel endüstri de şimdi tam o 0-1 konfügürasyonuna sığması en zor alana işaret ediyor, bakalım ne yapacaksınız? Ben güzel şeyler yapacağınıza ve bilgisayarın kısıtlamalarını da aşacağınıza inanıyorum. Hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyorum" diye konuştu. 

Dijital medya, kodlama, NFT, blockchain gibi alanlarda 10 ay sürecek eğitimler


Toplantıda Proje Koordinatörü Mustafa Çelik de projeyle, verilecek eğitimler ve atölye çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı, detaylı bilgiler verdi. 

Başta Türk Dünyası öğrencileri olmak üzere Eskişehir’de yükseköğrenim gören gençlerle 10 ay sürecek olan proje süresince toplamda 10 eğitim atölyesi, 12 uygulama atölyesi gerçekleştirileceği, ayrıca bilgisayar atölyelerinde NFT, Dijital kodlama, Kültür Endüstrilerinin dijital dönüşümü, Kültür ve dijitalleşme, Yeni medya ve Kültür algısı, blokchain teknolojileri, dijital ekonomi gibi konularda önemli eğitimler verileceği belirtiliyor. 


Projeye öğrencilerden yoğun ilgi, başvuru için sıra oldular 

Toplantı sonrasında projeye başvuru masalarına koşan öğrenciler başvuru formlarını doldurdu. Projeye Eskişehir'de okuyan Türk dünyası ülkelerinden öğrencilerden büyük bir ilgi olduğu ifade edildi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@