Büyükşehir o davayı kaybetti... Eskişehir'in milyonlarca lirası heba mı edildi?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi o davayı kaybetti... Yapılan proje ne olacak? Eskişehir'in milyonlarca lirası heba mı edildi?

EKONOMİ 24.02.2021, 14:19 24.02.2021, 16:56
Büyükşehir o davayı kaybetti... Eskişehir'in milyonlarca lirası heba mı edildi?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin, çevreyolunda Eskişehir Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan eski garaj alanına yaptığı projeyle ilgili şok edici karar!

"Belediye hizmet alanı" olan alanı "ticari alana" çevirip milyonlarca liralık bir proje yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün açtığı davayı kaybetti. Mahkemenin söz konusu alanla ilgili "ticari alan" kararını iptal ettiği öğrenildi. Uzun süredir Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin alanda yaptığı binaların ünlü bir firmaya kiralanacağı iddiaları konuşuluyordu... Şimdi bu alanın ve binaların ne olacağı merak konusu... 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kendisine ‘belediye hizmet alanı’ olarak verilen yeri ‘ticari alana’ çevirmek isteyince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile davalık olmuştu. Belediyenin görülen son duruşmada davayı kaybetmesi sonrasında milyonlarca liralık yatırım yapılan alanın ne olacağının da belirsizleştiği belirtiliyor. 

"Ticari alana" çevirip milyonlarca liralık yatırım yaptı 

Edinilen bilgilere göre, Kumlubel Mahallesi'nde bulunan Karayolları Genel Müdürlüğüne ait yaklaşık 21 bin 842 metrekarelik alan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediyesine ‘Belediye hizmet alanı ve bahçe’ kullanımı şartıyla tahsis edilmişti. Çevreyolu üzerinde, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan ve belediyenin eski garaj alanı olan alana, tahsis sırasında bu durum tapuya şerh düşüldü.  Büyükşehir Belediyesi Kumlubel Mahallesi 16501 parselde bulunan ‘Belediye hizmet alanı’ olan alan ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde  12 Aralık 2019 tarihinde , ‘Ticari alan’ olarak değişikliğe gitme yönünde karar aldı. Bu sırada belirtilen alana Büyükşehir Belediyesi tarafından milyonlarca liralık yatırım yapılmasına başlandı. Uzun süredir bu binaların da ünlü bir firmaya kiralanacağı iddia ediliyor ve konuşuluyordu. 

Konu Bölge İdare Mahkemesine taşındı
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan itirazda alanın ‘Belediye hizmet alanı ve bahçe’ olarak kullanılması şartı ile verildiği ve bu durumun tapuya da ‘Hazinenin izni dışında başka kamusal amaçla kullanılamaz. Aksi takdirde Hazine Kamulaştırma Kanunu’nun 23’üncü maddesi uyarınca bu taşınmazı geri alabilir’ şehrinin konulmasıyla belirtildiği ortaya çıktı. Belediye meclisinde alınan ‘ticaret alanı’ kararı sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olayı idare mahkemesine taşıdı. Burada açılan dava 2. İdare Mahkemesinde görüldü.

Mahkeme "kamu yararına aykırı" bularak "ticari alan" kararını iptal etti 

Mahkeme, bilirkişi raporunu inceledi. Verilen raporda alanın kamusal fonksiyonlu kullanım amacından daha özel fonksiyonlu kullanım amacına dönüştürülmek amacıyla bir araç olarak kullanıldığı hususu belirtildi.
Mahkeme görülen son duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme tarafından açıklanan kararda; plan değişiklik gerekçesini açıklayan nesnel, teknik ve bilimsel verilerin, kamu yararına zorunluluğu ortaya konulmadan yapılan dava konusu imar plan değişikliklerinde imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlılığı bulunmadığı belirtilerek, dava konusu olan ‘Ticari alan’ kararının iptaline karar verildi.

Yorumlar (1)
ALP 3 yıl önce
BÜYÜKERŞEN den parasını tahsil edeceksin....kanunsuz kafana göre iş yapılmaz...hele ikıa ya peşkeş çekemedin......
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@