banner163

En kârlı işlerden biri haline geldi... Üretenler "Talebe yetişemiyoruz" diyor!

Türkiye'de en kârlı işlerden biri haline geldi... Eskişehir ve Afyonkarahisar'da da üreticileri giderek çoğalıyor. Üretenler "Talebe yetişemiyoruz" diyor!

EKONOMİ 28.03.2021, 16:37 28.03.2021, 19:13
En kârlı işlerden biri haline geldi... Üretenler "Talebe yetişemiyoruz" diyor!

Türkiye'de istiridye mantarı üretimi girişimcileri artarken, Eskişehir ve Afyonkarahisar gibi illerde de bu konudaki girişimciler çoğalıyor. Son yıllarda istiridye mantarına artan yoğun ilgi ile birlikte çok sayıda girişimci devletten destek de alarak istiridye mantarı üretimine başladı. 

Günde 100 kilo üretime başladı  

Afyonkarahisar’da da internetten görerek istiridye mantarı üretimine başlayan Hayati Öztürk günlük yaklaşık 100 kilogram mantar üreterek geçimini sağlamaya başladı. İstiridye mantarı ile üretime başlayan genç sonraki günlerde kayın ve kavak gibi mantar türlerini de yetiştirirken, son aylarda ise talebe yetişemediğini dile getirdi.

Ayda 3 ton mantar üretiyor 

Dinar kent merkezinde yaşayan Hayati Öztürk, internetten gördüğü istiridye mantar üretimini yapmaya karar vererek evinin yanında bir yer yaptı. Ardından üretime başlayan Öztürk, şimdi aylık yaklaşık 3 ton mantar üretimi yaparak Türkiye’nin birçok kentine gönderiyor.

"Büyük talep var, yetişemiyoruz"

Türkiye’de mantar üretimi alanında büyük talebin olduğunu ifade eden Öztürk, istiridye mantarı üretimi ile başladığı kendisine ait yerde ilerleyen zamanlar kayın ve kavak mantarı da yetiştirmeye başladığını ifade etti. Öztürk, “Türkiye’de bu işe çok talep var ve karşılanmıyor. Özellikle kavak mantarı herkesin yetirebileceği bir mantar türü değil çünkü çok dikkat edilmesi gereken bir mantar. Ülkemizde talep çok fazla ve mantar ihtiyacını karşılayamıyoruz. Üretilen mantarların büyük çoğunluğu İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirlerde satılıyor bu yüzden talep olarak büyük açık var” diye konuştu.

"Ülkeye ancak yetiyor, dışarıya ihracat yapamıyoruz"

Ortalama büyüklükte bir odada 10 tonluk mantar üretimi yapılabileceğini ve bunun da bir ailenin geçimini sağlayabileceğine dikkat çeken Öztürk özellikle işsiz olan gençlerin bu alana yönelmelerinde fayda olacağını vurgulayarak, “Şu anda ülkemiz olarak kendimize yetiştiremediğimiz için ihracatını yapamıyoruz. Ürettiğimiz ürünler iç piyasada eriyor. Bu sektörü ileride yapılabilecek meslekler arasında görüyorum yani mantarın geleceği açık” dedi.

Eskişehir'in mantar kraliçesi oldu! Okumak için tıklayın

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@