Erdoğan Tesla fabrikası için hamle yaptı! Eskişehir de hamle yapacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Elon Musk ile görüşmesi ve 7. Tesla Fabrikası'nı Türkiye'de kurma daveti dünyada geniş yankı uyandırdı. Dev yatırımın Türkiye'de yapılma olasılığı birçok şehri de hareketlendirdi... Eskişehir'de de gözler yöneticilere ve sanayicilere çevrildi. Tesla Fabrikası'nın Eskişehir'e kurulması için hamle yapacaklar mı?

EKONOMİ 18.09.2023, 12:01 18.09.2023, 12:42
Erdoğan Tesla fabrikası için hamle yaptı! Eskişehir de hamle yapacak mı?

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi'nde temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ı Türkevi'nde kabul etmesi ve yaptığı özel görüşme de dünya medyasında geniş yankı buldu. 

Basına kapalı kabulde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da hazır bulundu.

Erdoğan, Musk'ı Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurmaya çağırdı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından kabule ilişkin yapılan açıklamaya göre, basına kapalı kabulde Erdoğan, Musk'a, Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı.

Togg'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı.

Musk'ı Teknofest'e de davet etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirterek, Musk'ı İzmir'de düzenlenecek TEKNOFEST'e davet etti.

Tesla Fabrikası nereye kurulacak, Türkiye'ye kurulursa hangi şehir seçilir, tartışmalar başladı bile 

Elon Musk'ın Erdoğan'ın Tesla fabrikası çağrısına olumlu yaklaştığı ifade edilirken, Tesla'nın 7. fabrikasını Türkiye'de kurma olasılığı birçok şehirdeki sanayicileri ve siyasetçileri hareketlendirdi. Erdoğan'ın görüşmesinde Türkiye'de fabrikanın kurulabileceği bir şehir ve yer önerip önermediği konusunda bir açıklama yapılmazken, Tesla Fabrikası'nın Türkiye'de nerede kurulabileceği de konuşulmaya başladı. 

Eskişehir de hamle yapacak mı? Eskişehir'deki yöneticiler harekete geçecek mi?

Bu büyük hamle sonrasında Eskişehir'de de gözler bu büyk gelişmeye çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tesla fabrikası hamlesi sonrasında, Eskişehir'deki yöneticilerin ve sanayicilerin Tesla Fabrikası'nın Eskişehir'de kurulması yönünde hamle yapıp yapmayacakları merak ediliyor. 

Tesla'nın 7. fabrikası için devasa bir yatırım yapacağı, fabrikanın kurulacağı yerde binlerce kişiye istihdam olanağı sağlanacağı ve büyük bir ekonomik getiri sağlayacağı ifade ediliyor. 

Birçok şehirde Tesla Fabrikası'nı kapmak için hamle hazırlıklarının başladığı ifade edilirken, Eskişehir'deki yöneticiler ve şehir önderlerinin ne yapacağı merak konusu. 

Tesla'nın 6 dev fabrikası hangi şehirlerde? Eskişehir o şehirler arasına girebilir mi?

Tesla'nın tüm dünyada 6 dev fabrikası bulunuyor. Tesla'nın 7. fabrikasını hangi ülkede açacağı merak konularından biri.  

İşte Tesla'nın altı dev fabrikasının yerleri ve özellikleri şöyle:

Fremont, California (ABD)

ABD'nin California eyaletinin Fremont kentindeki fabrika 2010'da, yani Tesla'nın kuruluşundan 7 yıl sonra açıldı. Tesla; Model S, 3, X ve Y tipi araçlarını 511 bin metrakare büyüklüğündeki bu fabrikada üretmeye başladı. Tesla'nın en fazla işçisi olan bu fabrikasında 17 binden fazla kişi çalışıyor.

Nevada (ABD)

Tesla, gigafabrika olarak nitelendirilen ilk tesisini 2016'da ABD'nin eyaletinde açtı. Dev fabrika, elektrik motorları, piller ve güç aktarma organları için yüksek hacimli bir tesis. Nevada'dakinden başlayarak Tesla'nın daha sonra açtığı tüm tesisler gigafabrika kategorisinde.

New York (ABD)

ABD'nin New York eyaletinin Buffalo kentindeki Tesla fabrikası 2017'de açıldı. Tesla bu tesiste, kendi imzasını taşıyan güneş enerjili çatı kiremitlerini, güneş panellerini ve süper şarj cihazlarını üretiyor.

Şanghay (Çin)

Tesla, ABD dışındaki ilk fabrikasını 2019'da Çin'in Şanghay kentinde açtı. Aynı yılında sonunda ilk kez Çin'de görülen koronavirüs salgını ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ticaret savaşı açması dahi, fabrikada operasyonu durdurmadı. Tesiste, Model 3 ave Model Y tipi araçlar üretildi. Çin'de yabancılara ait ilk fabrika da bu tesis oldu.

Berlin–Brandenburg (Almanya)

Tesla'nın Almanya'daki fabrikası ülkede çevre örgütlerinin tepkisine karşın geçen yıl açıldı. Şirket bu tesiste, Model Ys tipi araçlar ve bataryalar üretiyor. Elon Musk bu gigafabrikayı, "bölge, Almanya ve dünya için bir mücevher" olarak nitelendirmişti. Tesla, bu tesisle, Almanya'da Brandenburg eyaletindeki en büyük işveren konumunda.

Texas (ABD)

Tesla'nın ABD'nin Texas eyaletinin başkenti Austin'deki fabrikası, aynı zamanda şirketin yeni genel merkezi. Model Y, Cybertruck ve Semi tipi araçların üretildiği tesis tam 929 bin metrekarelik bir alanda inşa edildi. Fabrikada 70 bin güneş paneli var. Boya kabinindeki kuru filtre teknolojisi ile yılda 2,7 milyon galon su tasarrufu sağlanması bekleniyor. Tesla, daha uzun ömürlü 4680 hücreli yapısal pil paketini de ilk kez bu fabrikda üretmeye başladı.

Türkiye'nin seçilmesi ihtimali yüksek

Tesla'nın Şanghay'da bir fabrika daha açmayı planladığı, ayrıca Hindistan ve Meksika'da da fabrikalar açmayı planladığı konuşuluyor. Öte yandan Ortadoğu pazarına da hakim olabilmek ve stratejik bir nokta olarak Türkiye'nin fabrika açmak için öncelikli yerlerde olabileceği konuşuluyor. 

Bakan Kacır: Elon Musk, Türkiye'nin yatırım için en önemli adaylar arasında olacağını söyledi 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde New York’da Türk Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk'ın Türkiye’de yatırıma davet edildiğini söyledi.

Bakan Kacır sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız, Togg ile elektrikli araç üretimine adım attığımızı anlatarak, Tesla’nın Avrupa’daki 2., dünyadaki 7. fabrikasını Türkiye’de kurması için destek vermeye hazır olduğumuzu söyledi. Elon Musk, halihazırda çok sayıda Türk tedarikçi firmanın Tesla ile çalıştığını, Türkiye’nin Tesla yatırımı için en önemli adaylar arasında olacağını ifade etti. Elon Musk, Starlink uydu hizmetleri konusunda yetkili kurumlarımızla çalışmayı ve Türkiye ile iş birliği yapmayı arzu ettiklerini de iletti. Cumhurbaşkanımız, İHA teknolojisinde dünyanın en başarılı ülkesi, yüksek teknolojide en önemli üretici ülkelerden biri olduğumuzu anlattı. Geleceğin savaşlarının gelişmiş SİHA’lar arasında gerçekleşeceğine inandığını söyleyen Musk, Türk İHA’larına yönelik dünyadaki ilginin farkında olduğunu teyit etti. Cumhurbaşkanımız, birlikte insanlık yararına çalışmanın önemine değinerek “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” kitabını Musk’a hediye etti. Türkiye’yi dünyanın teknoloji üslerinden biri yapmak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@