banner163

Eskişehir Büyükşehir'in can dostu şirket Petkon sorun mu yaşıyor?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yıllardır birçok ihale alan, restoranını ve otoparkını işleten Petkon Mühendislik sorun mu yaşıyor? Belediyenin alacakları ne olacak? Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden oldu... İşte detaylar... 

EKONOMİ 13.02.2021, 17:36 14.02.2021, 09:18
Eskişehir Büyükşehir'in can dostu şirket Petkon sorun mu yaşıyor?

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son toplantısında Eskişehir gündeminde çok konuşulacak bir gündem maddesi de görüşüldü. Mecliste yapılan görüşmelerde, Kent Park'ta bulunan Ada Restoran'ın işletmecisi Petkon Mühendislik İnşaat Tahahhüt Ticaret ve Sanayi Ltd Şirketi'nin aylardır belediyeye kira ödemediği, bu nedenle belediye ile icralık olduğu belirtildi. İcra işlemlerinin geri çekilmesi için sulh yoluna gitmek isteyen şirketin, belediyeye restorandaki demirbaşları mahsuplaşma ile teslim edip kalan borcunu da taksitlendirme yoluna gitmeyi önerdiği ifade edildi. Belediyenin şirketten alacakları için sulh yoluna gidilmesi için protokol yapılmasına ilişkin gündem maddesi ile ilgili AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. 

Fotoğraf: Kent Park içinde bulunan Ada Restoran'ın bulunduğu bina... 

Şirket, icra takiplerinin kaldırılmasını ve tüm davalardan feragat edilmesini istedi 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde okunan komisyon raporunda, Kent Park içindeki Ada Restoran'ın işletmecisi Petkon Mühendislik'in 22.10.2020 tarihli dilekçesinde, "pandemi nedeniyle işyerinde fiilen faaliyet sürdürmelerinin zorlaştığını, bu süreçte kira borçlarını ödeyemez duruma geldiklerini, 08.01.2023'te sona erecek işletme sözleşmelerini karşılıklı sulh işlemiyle sonlandırarak, yaptıkları ek bina ve mevcut tüm demirbaşları ile belediyeye devredeceklerini, buna ilişkin kira ilişkisinden kaynaklı doğmuş ve doğacak, talep edilmiş veya edilecek, icra takip ve dava konusu yapılmış veya yapılmamış tüm kira ve aydınlatma bedelleri ile sahir borçların silinmesi"ni talep ettiği belirtildi. Meclis'te okunan komisyon raporunda, şirketin, Eskişehir 4. İcra Müdürlüğü'ndeki ilgili dosya kapsamındaki kira ve aydınlatma bedellerine ilişkin takip ve 3. İcra Hukuk Mahkemesi'nin dosyası kapsamında açılmış ve halen istinaf aşamasında olan itirazın kaldırılmasını, davalardan irade ile feragat edilmesine yönelik sulh talebinde bulunduğu ifade edildi. 

Katlı otopark alacakları için de icra takibi başlatılmış

Raporda ayrıca, söz konusu şirketle ilgili belediyenin alacakları için hali hazırda iki adet icra takibi bulunduğu, Petkon Mühendislik'in işletmecisi olduğu, İstiklal Mahallesi'nde bulunan katlı otoparka ait işletmeden kaynaklanan 151 bin 600 lira alacak ile buna ilişkin faiz ve taahhüt ücreti ve tahliye istemli olduğu ifade edildi. Raporda, iki dosyadan kaynaklı alacakların tahsil edilemediği belirtildi.

Orhan Durmuş: "Belediye haklarından vazgeçerek zarara uğrayacaktır"  

İlgili komisyon raporunda hazırlanan taslak sulh protokolünün kabülünün oy çokluğu ile kabul edildiği belirtildi. AK Parti grubu komisyon raporuna karşı çıkarken, karşı oy gerekçesi ile ilgili söz alan AK Parti grubundan Orhan Durmuş, "Bu konuda grubumuz üç gerekçeleri ile karşı çıkıyor. İlk olarak, belediye bazı tazminat haklarından vazgeçmekle zarar uğrayacaktır. İkinci olarak, bu şirketle ilgili mali durum araştırmasının yeteri kadar yapılmadığını değerlendiriyoruz. Üçüncü olarak da bundan sonra takside bağlanan borçların şirket tarafından şahsi bir kefalete dönüştürülmemesi sebebiyle ödenebileceği noktasındai endişelerimizi paylaşmak istiyoruz" dedi.

Mustafa Önder: "Kefil de bulamamaktadır, elinde mal varken mahsuplaşılmalı” 

CHP grubu adına konuşan Mustafa Önder ise, "Şirket iyi niyetli olarak borçları için belediyemizle sulh talep etmiştir. Müstecir, borcumun belli bir miktarını benim kullandığım, tefriş ettiğim demirbaşlara mahsup edelim, geri kalanı da yapılandırarak taksitler halinde ödeyelim, demiş. Bu müstecir firmanın geri kalan borçlarına teminat soruluyor. Firma eğer müflis olmasaydı, zaten ticaretine devam edecek, bu teminatlardan ipotek alacaktı, bulunmamış... İpotek alamıyorsanız, banka teminat mektubu isteyeceksiniz, kredi likiti de bitmiş. Üçüncü olarak, kişi kefaleti imzası gerekecek... Müflis bir esnafın güvensizliği artık ayyuka çıktığı için kefil de bulamamaktadır" dedi. Önder, "Müstecir iyi niyet göstermiş, elimde bu mallar var, gel bunları al demiş. Müstecir mahsuplaşmaya gitmez, el altından satar, bize de borcu kalırdı. Kurumun menfaati düşünülüyorsa hazır müctecirin elinde mal varken mahsuplaşılmalıdır" diyerek komisyon raporunu savundu. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin alacaklarına ilişkin sulh yoluna gidilmesiyle ilgili protokol taslağına ilişkin komisyon raporu CHP'lilerin oy çokluğu ile kabul edildi. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden çok sayıda ihale alan firma: Petkon 

Petkon Mühendislik İnşaat, Eskişehir'in tanınmış ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden de yıllardır çok sayıda ihale alan firmalardan biri... 

Yıllardır açılmayan Kent Evi projesinin ihalesini de almıştı

Kent Park içinde bulunan ve yıllardır tamamlanmayan Kent Evi ve Nikah Salonu inşaatının 2013'teki ilk ihalesini de Petkon Mühendislik almış ve inşaat yıllarca tamamlanamamıştı, söz konusu inşaatla ilgili de sonrasında mahkeme süreçleri yaşandığı gündeme gelmişti. Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi Kent Evi projesi için bir ikmal inşaatı ihalesi daha yapmış, o ihale de yaklaşık 1 milyon 200 bin lira bedelle sonuçlanmıştı. İnşaatın halen tamamlanmayıp projenin açılmaması Eskişehir'deki en büyük eleştiri konularından biri olmayı sürdürüyor... 

Hayvanat Bahçesi ihalelerini de Petkon Mühendislik almıştı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılındaki “Sazova Hayvanat Bahçesi Hayvan Sağlığı Merkezi, Tropik Merkez Binası,İdari Bina,Yem Hazırlama Ünitesi yapılması İşi” ihalesini de Petkon Mühendislik kazanmış, ihaleyi, KDV’siz 2 milyon 470 bin lira bedelle almıştı. Şirket ayrıca, “Sazova Rehberlik Merkezi Tesisinin Sualtı Proje Binasına Montaj Dahil Yürüyen Merdiven Alımı” ihalesini de 235 bin lira bedelle kazanmıştı. 

Kurtuluş katlı otoparkı ihalesini de kazanmıştı 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin İstiklal Mahallesi’deki ve Kurtuluş Mahallesi’ndeki katlı otopark inşaatı ihalelerini de Petkon Mühendislik kazanmış ve yapmıştı. 

Aldığı diğer ihaleler
Şirketin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden ihalesini aldığı ve yaptığı diğer projeler arasında ayrıca Etüv Hamamı, Sultandere İşlik Evi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü İdari Binası gibi çok sayıda ihale yer alıyor.  
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@