banner163

Eskişehir Büyükşehir zam yaparken, Balıkesir Büyükşehir indirim yaptı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin şebeke suyuna yüzde 70'lik zam kararına tepkiler sürerken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden su tarifelerine büyük indirim geldi!

EKONOMİ 28.11.2022, 12:30 28.11.2022, 17:06
Eskişehir Büyükşehir zam yaparken, Balıkesir Büyükşehir indirim yaptı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yılbaşı öncesinde şebeke suyu tarifesine yüzde 70 oranında zam yapmasına tepkiler devam ediyor. Eskişehir'de yeni tarifeye bugünden itibaren geçilirken, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise su tarifelerinde zam değil indirim kararı aldı. 

Balıkesir indirim yaptı! Üniversite öğrencilerine ve sosyal yardım alan vatandaşlara da ayrı indirim uyguladı 

Eskişehir'in aksine, Balıkesir'de BASKİ Genel Kurulu zam değil, indirim kararı almak için toplandı. BASKİ Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından su tarifelerde yapılacak indirim oranları belirlendi. Bu kapsamda; 1 kademe tüketimde %10, 2. ve 3. Kademe tüketimde % 30 indirim uygulandı. Ayrıca öğrenci belgesiyle BASKİ’ye başvuran üniversiteliler suyu yüzde 50 indirimli kullanabilecekken, sosyal yardım alarak geçimini sağlayan vatandaşlara da yüzde 20 indirim uygulanacak. 

Üniversite öğrencilerine de yüzde 50 indirim geldi 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurul’da; su tarifelerindeki kademe uygulamasında 1. Kademede abonelere 12 ton su imkânı sağlanırken bu oran 15 tona, 2. Kademede abonelere 24 ton su imkânı sağlanırken bu oran 30 tona, 3. Kademede 24 ton üzeri su imkânı sağlanırken bu oran 30 tona çıkarılarak kademe aralıklarında değişiklik yapıldı. Yapılan bu uygulama ile tüketim miktarlarına bağlı olarak düşük tüketimlerde yüzde 10'a kadar yüksek tüketimlerde yüzde 30'a kadar indirimin faturalara yansıtılması sağlandı. Ayrıca 3. Kademe su birim fiyatı ile 2. Kademe su birim fiyatı arasındaki yüzde 30’luk fiyat farkı 1 TL’ye düşürüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, öğrenci belgesiyle BASKİ’ye başvuran üniversitelilerin, suyu yüzde 50 indirimli kullanabileceklerini de söyledi.

Sosyal yardım alanlara yüzde 20 daha indirim

Ayrıca sosyal yardımlaşma ve dayanışmadan vakıf ve yardım kuruluşlarından yardım alarak geçimini sağlayan vatandaşlara da %20 indirim uygulanacak.  Suya indirim oranları meclis üyelerinin oyçokluğuyla kabul edildi. 

Yücel Yılmaz: BASKİ'nin pararını Büyükşehir'e aktarmıyoruz, yatırımları gerçekleştiriyoruz

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BASKİ’nin parasının hiçbir şekilde Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmadığını ve yasal olarak da böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyledi.  BASKİ’nin yapmış olduğu tahsilatlarla yatırımlarını gerçekleştirdiğini ifade eden Yücel Yılmaz; gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalarla göreve geldikleri günden bu yana kuruma 794 milyon liralık geri ödemesiz hibe ve teşvik kazandırdıklarının altını çizdi. 

Su yönetiminin çok hassas bir konu olduğunu, BASKİ’nin maliyetinin altında suyu satamayacağını belirten Başkan Yücel Yılmaz, "Biz, Türkiye’ye örnek olacak işler yaparak BASKİ’yi yönetiyoruz. BASKİ tahsil ettiği su faturaları ile hizmet üretmesi gereken bir yapıdır. Allah’ın insana verdiği en büyük, ucuz ve doğal nimet sudur. Ama bunu kontrol edemezseniz suyun yokluğuna katlanacak hiçbir canlı yoktur.  Vatandaşlarımıza şöyle bir tarife uyguladık. Buna da ilgili komisyon üyelerinin oy birliği ile karar aldık. Kararla; şehrin nüfus, sosyal yapı, ekonomisi ve benzeri hususları değerlendirerek iki ayrı bölgede iki ayrı tarife uygulaması yapmaktayız. Biz, 1. Kademeyi 15 ton olarak belirledik. Dört kişilik bir hanede aylık su tüketimi 9 ila 10 tondur.  Balıkesir’deki vatandaşlarımızın yüzde 89’u ortalama 9 ton tüketmektedir.  Bizim her yıl ve her ay su maliyetini hesaplamamız gerekiyor. Bu BASKİ’nin yasal bir görevidir. Şu anda 1 ton suyun maliyeti atık su bedeli hariç 17.54 TL’dir.  Biz, 1. Kademede kalan 15 tona kadar su kullanan abonelerimize suyu, 1. Bölgede atık su bedeli hariç 11.71 TL, 2. Bölgede atık su bedeli hariç 9.88 TL’den veriyoruz.  Böylece maliyetinin altında su arz etmiş oluyoruz. Balıkesir’deki vatandaşlarımızın yüzde 95’i 1. Kademe aralığında su tüketerek maliyetinin altında su birim fiyatından yararlanmaktadır.” dedi. Suda tasarruf sağlayanın az, aşırı tüketenin daha çok ücret ödediğini ifade eden Başkan Yılmaz “Suyu çok kullananlara fren yaptırdığımızı düşünüyoruz. Şehri rutin kullanma standartlarına ulaştırdık ve geleceğe umutla bakabiliyoruz. Bu şehirde kimse biri çok kullanıyor diye susuzluk çekmeyecek. Aralık ayındayız, hala yağmur yağmadı. Şu anda; Gönen’deki, İbirler’deki, Selimiye’deki, İvrindi’deki, Havran’daki su seviyelerini takip ediyoruz. Suyun iki maliyeti var; personel ve elektrik. Biz yer altı sularını kullanıyoruz. 960 köyümüzde depolara yerden elektrikle su çekiyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. BASKİ ye kendi işi dışında belediyecilik adına tek bir iş yaptırmıyoruz.” diye konuştu. 

Eskişehir'de AK Parti grubu karşı çıkmış, ancak CHP'lilerin oy çokluğu ile zam uygulanmıştı 

Eskişehir'de ise Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 70'lik oranda zam talebine ESKİ Genel Kurulu'nda AK Parti grubu karşı çıkmış ve AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, bu oranda bir zam yapılmasının doğru olmadığını belirterek, zamma ve zamlı tarifenin 28 Kasım'dan itibaren başlamasına karşı olduklarını belirtmişti. Karar Büyükerşen ve CHP'lilerin oy çokluğu ile kabul edilmişti. Eskişehir'de sivil toplum kuruluşlarının da Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaparak tepki gösterdiği zamla ilgili tepkiler sürüyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@