banner163

Eskişehir'e kötü haber! Suya beklenen büyük zam geldi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Kurulu'nda şebeke suyuna yapılacak zam belli oldu. AK Partililer yıl içinde daha önce yapılan zamları da hatırlatıp mevcut tarifeye yüzde 70 oranında zam yapılmasına karşı çıktı, CHP'lilerin oy çokluğu ile kabul edildi. 

EKONOMİ 25.11.2022, 19:07 25.11.2022, 19:18
Eskişehir'e kötü haber! Suya beklenen büyük zam geldi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Kurulu'nun dün gerçekleşen toplantısında Eskişehir'in endişeyle beklediği şebeke suyuna zam kararı AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin toplantıya katılmaması ve yeterli çoğunluğun sağlanaması nedeniyle alınamamıştı ve toplantı bugüne ertelenmişti. 

ESKİ Genel Kurulu bugün ESKİ'nin bütçesini ve şebeke suyuna yeni zam yapılması gündem maddeleri ile Yılmaz Büyükerşen başkanlığında yeniden toplandı. 

AK Parti grubu zam oranına karşı çıktı, karara ret verdi 

Görüşmelerde şebeke suyu tarifesine yüzde 70 oranında zam yapılmasına AK Parti grubu karşı çıktı ve karşı oy kullandı. 

AK Partili Orhan Durmuş, "Zam oranı yüksektir. Ayrıca 1 Ocak 2023'ten itibaren uygulanması gerekirdi. 1 Ocak 2023'ten itibaren de TÜFE oranında arttırılacağı belirtiliyor. Bunlara karşı çıkıyoruz" dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan da, yıl içinde daha önce yapılan zamları da hatırlatarak, bu kadar yüksek oranda bir zam daha yapılmasına karşı çıktıklarını söyledi. Murat Özcan, "Şimdi Yüzde 70 oranında zam yapılıyor. 31 Aralık'a kadar belediyemizin kullanma suyu 4,62 lira. Temmuz ayında 7,93... Bugün teklif edilen 13,5 lira. Geçen Kasım'da 4,62 lira olan su, şimdi 13,5 lira olacak. Bir yılda yüzde 274'lük zam demektir" dedi. 

Murat Özcan, "Şunu söylüyoruz. ESKİ'nin bütçesi kendisine bırakılırsa ESKİ kendi kendine yetebileceği bir kurum olduğunu söylüyoruz. ESKİ madem kâr ediyor ve ESKİ'nin parası Büyükşehir'e geliyor. Bu kadar geliri varsa neden bu zamlar yapılıyor. Devlet vatandaşın en az zarar uğraması için bu kadar sübvanse ederken, gelir artışı olan bir kurum da neden sübvanse yapmıyorsunuz" diye konuştu. 

Murat Özcan, "Komisyonda tarihi 28 Kasım'a çekmek de bakın dışarıda vatandaşları kuyruklara döktü. En azından bu tarihin 1 Ocak 2023'e çekilmesini de öneriyoruz" dedi. 

Murat Özcan: Ayrıca, düşük gelirli mahallelere suyun zamsız verilmesini teklif ediyoruz

Özcan, "Ayrıca teklifimiz şu. En azından gelir seviyesi düşük mahallelerde suyu zamsız verebilmenin formülünü bulmanın da çok şık olacağını düşünüyoruz. AK Parti grubu olarak da bunu teklif ediyoruz açıkça" dedi. 

ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen de, maliyetlerde büyük artışlar yaşandığını belirterek, suyun değerinin arttığını, Eskişehir'de de bedellerin çok arttığını, bu nedenle bu oranda zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Büyükerşen ve CHP'li meclis üyeleri ise zammı savundu. 

CHP'lilerin oy çokluğu ile yüzde 70'lik zam kabul edildi 

Meclis'te yaşanan tartışmalar sonrası Yapılan oylamada CHP'lilerin oy çokluğu ile şebeke suyu tarifelerine yüzde 70'lik oranda zam yapılması kabul edildi. 

Zamlı tarife 28 Kasım'dan itibaren geçerli olacak 

Yeni tarifenin 28 Kasım tarihinden uygulanmaya başlanacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@