Eskişehirlilerin cebinden 1 milyon 200 bin lira daha gidecek!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013’ten beri bitiremediği ama milyonlarca lira harcamaya devam ettiği o proje için Eskişehirlilerin cebinden 1 milyon 200 bin lira daha çıkacak! Eskişehir, salgın ve Kalabak su skandalını yaşarken, belediye milyonluk ihale yapma derdine düşmüş. Tam da pandemi döneminde…

EKONOMİ 20.12.2020, 13:10 20.12.2020, 22:43
Eskişehirlilerin cebinden 1 milyon 200 bin lira daha gidecek!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılından beri devam eden ancak bir türlü hayata geçmeyen Kent Park içindeki Kent Evi ve Nikah Salonu projesi, Eskişehirlilerin cebinden milyonlarca lirayı harcamaya devam ediyor. 

2013 yılından beri bitmedi

İlk ihalesi 2013 yılında yapılan proje kapsamında Eskişehir’e bir Kent Evi ve Nikah Salonu kazandırılacağı açıklanmıştı. 2013 yılındaki ilk ihalesi 18 milyon lira bedelle sonuçlanan Kent Evi ve Nikah Salonu geçen süre zarfında bir türlü tamamlanıp açılamadı.

Bu süre zarfında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, hep müteahhitle yaşanan sorunları veya mahkemelik olmalarını gerekçe gösterdi, ancak proje için harcanan masraflar da sürekli arttı.

Açılmadan tavanları çökmüştü

Geçtiğimiz yıl Kent Evi ve Nikah Salonu inşaatında, henüz açılmadan çöken balkonlar ve tavanlara ilişkin fotoğraflar sosyal medya ve kamuoyunda gündeme gelmişti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eylül 2019’da yaptığı açıklamada gösterilen tepkilere ve eleştirilere, “Proje ihaleye çıkıldıktan sonra artan fiyatlar nedeniyle maliyetinde her yıl sürekli yükselmeler olduğu için yatırımdan bazı kısımların çıkarılması söz konusu oldu. Mevcut ana binanın dışında birtakım yeni binalar düşünülmüş. Proje bütün olarak ihaleye çıkıldığı için onları çıkardık. Proje tadilatı oldu. Bazı kısımların imalatında müteahhit ile ihtilafa düştü arkadaşlarımız. Fiyat artışı oldu. İhalesi 2013 yılında bitmişti ancak yer teslimatı filan 2014 yılının ortalarını bulmuştu.  İhtilaflar söz konusu olunca, inşaat durmuştur. Teknik kadrolarımız bazı imalatın uygun şekilde yapılmadığını şeklinde tutanaklar tutmuş. Müteahhit bazı şikâyetlerde bulunmuş. Soruşturmalar başladı. Bazı konular bilirkişilere havale edildi. Bazı balkonların tavanları çöktü. Müteahhit davalar açtı, onun üzerine biz de gerekeni yaptık. Nihayetinde işletilmek üzere ihale çıktı. Fakat ihaleye çıktıktan sonra bazı bölümlerin tavanları çöktü. Tutanak tutulup, bilirkişiye havale edildi.  Müteahhidin tavanları yaptırdığı taşeron firma hatasını kabul etti, ben tekrar yapayım dedi” yanıtını vermişti. 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in geçtiğimiz yıl işletilmesi için de ihaleye çıkıldığını söylediği Kent Evi ve Nikah Salonu’nun geçtiğimiz haziran ayı öncesinde açılacağı kamuoyunda konuşuluyordu. Ancak pandemi süreci ile birlikte nikah salonlarının kapatılması ile proje yine muğlakta kaldı.

Eskişehir salgın ve Kalabak skandalı ile uğraşırken yeni ihaleye çıkılmış

Öte yandan geçtiğimiz aylarda, bu inşaat için yeni bir ihale daha yapıldığı ortaya çıktı. Eskişehir’de geçtiğimiz ağustos ayında başlayan ve aylarca devam eden tarihi geçmiş Kalabak su damacanaları skandalı nedeniyle Kalabak su dağıtımında büyük sıkıntı yaşanmıştı. Bu sırada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Evi ve Nikah Salonu için yeni bir ihale daha gerçekleştirmiş.

Tek teklifli ihale 1 milyon 202 bin liraya mal oldu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tam da pandemi sürecinin ortasında, 28 Eylül 2020 tarihinde “Kent Evi Nikah Salonu İç Mimari Tadilatı Yapım İşi” başlıklı bir ihale gerçekleştirdi. Yaklaşık maliyetin 1 milyon 104 bin 308 lira olarak belirtildiği tadilat ihalesine tek bir yüklenici teklif verdi ve tek geçerli teklifle ihale gerçekleştirildi. İhale, 1 milyon 202 bin lira bedelle Ahmet Karafakıoğlu adlı yükleniciye verildi.

İşe başlandı bile…

İhale sözleşmesine göre, işe başlama tarihi 8 Aralık 2020 olarak belirtilirken, işin bitiş süresi ise 15 Şubat 2021 olarak belirtildi.

Neden öncelik buna verildi?

Pandemi döneminde, son birkaç aydır bazı çalışmaların yapıldığı da görülen projede, “Kent Evi Nikah Salonu İç Mimari Tadilatı Yapım İşi”nin neden tam da pandemi döneminde ihale edilerek yapıldığı, belediyelerin kaynaklarını salgınla mücadeleye ve vatandaşlara destek olmaya harcadığı ve nikah salonlarının kullanılamadığı bir dönemde neden bu işin önceliğe alındığı da merak konusu oldu.

2013’ten beri sürüyor... 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılındaki ihalesinden bu yana Eskişehirlilerin beklediği bu projenin sadece mevcut ihalelerine bakıldığında 20 milyon liradan fazla para harcandığı görülüyor. Ancak kamuoyuna açıklanmadığı için halen net olarak ne kadar harcandığı bilinmiyor.

Daha başka harcamalar da yapılacak mı?

Yapılan son ihale ile birlikte, yıllardır bitmeyen ve Eskişehirlilerin uzaktan izlemekle yetinebildiği bu proje için Eskişehirlilerin cebinden 1 milyon 202 bin lira daha çıkacak gibi görünüyor. Öte yandan inşaat için daha başka harcamalar yapılmaya devam edecek mi, o da merak konusu…

Bu sorular cevap bekliyor

Eskişehir’in yıllardır konuştuğu, tartıştığı ancak halen sonuca varamayan bu proje ve inşaat ile ilgili yaşanan bu durum birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, neden pandemi döneminde, tam da şehir Kalabak su skandalı ile boğuşurken “Kent Evi Nikah Salonu İç Mimari Tadilatı Yapım İşi” gibi bir ihaleyi gerçekleştirmek için acele etti?

-Salgınla mücadele edilen bir dönemde, yıllardır hizmete açılamayan böyle bir proje için 1 milyon 202 bin lira gibi bir bedelin daha harcanmasının acelesi var mıydı?

-Yıllardır bitmeyen ve hayata geçmeyen bu proje şubat ayından sonra açılabilecek mi?

-Söz konusu proje ile ilgili, daha önce Yılmaz Büyükerşen’in de açıklamalarında sözünü ettiği soruşturmalar halen devam ediyor mu? Bu soruşturmalar nasıl sonuçlandı?

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Kent Evi ve Nikah Salonu’nun işletmesi hangi ihaleyle, hangi şartlarla, hangi firmaya verildi?

-Kalabak su damacanalarında yaşanan skandal sonrasında “Damacanaların altına ben mi bakacağım” diyerek tarihi geçmiş damacanaların kullanıldığından bilgisi olmadığını savunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bu ihaleden ve yapılan bu yeni harcamadan haberi var mı?

Yorumlar (1)
Nedim ermak 3 yıl önce
Eskişehir in en büyük sorunu trafik! Ki bilir kimler köşeyi döndü bu ihalede?

Gelişmelerden Haberdar Olun

@