banner163

Gözler asgari ücret kararında... Asgari ücret ne kadar olacak? Kim ne kadar istiyor?

Türkiye'de milyonlarca kişi 2022'de asgari ücretin ne kadar olacağını merakla bekliyor... İşte asgari ücret ile ilgili son gelişmeler ve açıklamalar... Kim ne kadar istiyor?

EKONOMİ 21.11.2021, 15:49 21.11.2021, 15:55
Gözler asgari ücret kararında... Asgari ücret ne kadar olacak? Kim ne kadar istiyor?

Türkiye'de gözler 2022 asgari ücret kararına çevrilmiş durumda... Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? Hükümet tarafından nasıl açıklamalar geldi, işçilerin istediği miktar ne kadar? Asgari ücretin ne kadar olması bekleniyor? İşte son gelişmeler ve detaylar... 

Asgari ücret görüşmeleri ne zaman yapılacak? 

Aralık ayında başlayacak görüşmeler öncesi birçok kesim tarafından açıklamalar yapıldı. Asgari ücret görüşmeleri işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralık ayında yapacağı toplantılar sonucu belirlenecek. 2022'de geçerli olacak asgari ücret için toplantıların aralık ayının ilk haftasında yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret için ne demişti?

Hükümet kanadından asgari ücretle ilgili önemli açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret çalışmalarıyla ilgili olarak, "Kamu işçilerine ve memurlarına verdiğimiz yüksek oranlı zamlarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gereken çabayı gösteriyoruz. İnşallah asgari ücreti de benzer bir anlayışla tespit ederek, dar gelirlerinin üzerindeki yükü olabildiğince hafifleteceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan biri vatandaşımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz" diye açıklama yaptı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" diye konuştu.

İşçi tarafı ne kadar asgari ücret istiyor?

Görüşmelerde işçi tarafını Türk-İş temsil edecek. Türk-İş şu ana kadar herhangi bir rakam telaffuz etmedi. Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay “Aralık ayının ilk 10 gününde bunu oturup konuşalım işçi ne alacağını, işveren de ne vereceğini bilsin. Uzatmanın anlamı yok. İşçiyi tebessüm ettirecek rakam inşallah gelir. Bunu yaparken işveren ve işçinin üzerindeki vergi yükünü almak gerek” dedi. 

DİSK, 2022 yılı asgari ücret önerisini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın çağrısı üzerine geçen hafta Türk-İş Genel Merkezi'nde Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk-İş Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat bir toplantı gerçekleştirmişti. 

İşverenler asgari ücretin ne kadar olmasını istiyor?

İşveren tarafından yapılan açıklamalarda şimdiye kadar, ücretler üzerindeki vergilerin azaltılması yönünde talepler iletildi. 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak düşürülmesinin çalışan ve işverenler üzerindeki baskıyı azaltacak tek formül olduğunu açıkladı. 

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı toplantılarla belirleniyor.

İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) temsil ettiği Komisyon, aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla 2022'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

Asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret şu anda brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak Türkiye'de uygulanıyor. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@