Kurtuluş Pazaryeri yıkılıyor... Esnaf Büyükşehir'e seslendi: Peki biz ne olacağız?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır bakımsızlığından şikayet edilen ve depreme dayanıksız çıkan Kurtuluş Kapalı Pazaryeri için yıkım kararı alınmıştı. Ancak esnaf yeterli bilgilendirme yapılmaması ve mağduriyet yaratılmasından şikayetçi...

EKONOMİ 06.05.2022, 11:13 06.05.2022, 11:47

Eskişehir'de uzun yıllardır bakımsızlığı nedeniyle eleştirilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Kurtuluş Kapalı Pazaryeri ile ilgili geçtiğimiz günlerde yıkım kararı alınmıştı. 

Depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkım kararı alınan Kurtuluş Kapalı Pazaryeri esnafı ise bu süreçte kendilerine bir yer tahsil edilmediğini ve yetersiz bilgi verilmesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirterek tepki gösteriyor. 

Geçmişte hem vatandaşların hem de pazarcıların bakımsız oluşundan her zaman şikâyetçi olduğu pazar yerinin yıkım kararı nedeniyle esnaf dükkanlarını boşaltmaya başladı. Yapılan “Riskli Bina Tespit Analizi” neticesinde düzenlenen rapor ile binanın mevcut haliyle kullanımının uygun olmadığı tespit edildi.

Yıkıma 9 Mayıs'ta başlanacak 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından asılan ilanda binanın depreme dayanıksız olduğu belirtildi. Yıkım işleminin 9 Mayıs tarihinde başlanacağı Kurtuluş Kapalı Pazar esnafı karardan memnun olduklarını, ancak yaşanan süreçte mağduriyet yaşadıklarını söylüyor. Sebze ve meyve satan esnafın açık pazarlara yönlendirildiğini, ancak et ve balık satanlara ise hiçbir yer tahsis edilmediğini savunan esnaf, net bilgi verilmemesinden şikâyetçi olduklarını dile getirdi.



"Net bilgi alamıyoruz, mağdur olduk"

Kurtuluş Kapalı Pazaryeri sebze esnafı Oğuz Kaan Yemencioğlu konuyla ilgili, “Apaçık bir mağduriyet var çünkü bize net bir bilgi vermiyorlar" dedi.  Kendilerine nereye gidecekleri hakkında bir bilgi vermediğini savunan Yemencioğlu, "Bizi sokak pazarına vereceklerini söylüyorlar, ancak biz haftanın 7 günü çalışan bir esnafız, haftanın 2 günü çalıştığımız zaman bizim yanımızdaki işçinin maaşını nasıl vereceğiz? Bizim burada hizmet ettiğimiz birçok insan var. Onların mağduriyetini nasıl karşılayacağız. Bu duruma bence belediye el atmalı. Burada belediye hem esnafı hem de halkı mağdur etmemeli. Şimdi buranın kesinlikle düzene girmesi gerekiyor. Yıkılacağını söylüyorlar ancak bunun hakkında bize kimse proje bilgilendirmesinde bulunmadı. Bize belediye maalesef 'Esnaf arkadaşlar, pazarımız yıkılacak, yıkıldıktan bir sene sonra yeniden yapılacak. Bu süre içinde siz şu sokakta olacaksınız veya şu adreste olacaksınız’ şeklinde bir bilgilendirme yapılmadı. Onun yerine pazarın yıkılacağı, 1 ay içinde dükkânınızı toplayıp boşaltmamız gerektiği söylendi. Bu bilgilendirme değil, bu esnafa işkencedir" diye konuştu. 



“Belediyenin en kısa süre içinde yapmasını istiyoruz”

Pazaryerinin yenilenmesi kararından memnun olduklarını, ancak bir an önce tamamlanması gerektiğini belirten bir diğer pazar esnafı Erdal Erdağ, ”Belediyenin burayı en kısa süre içinde yapmasını istiyoruz, ancak belediye bu konuda biraz ağır davranıyor. Bir an önce burayı yapıp versin, pazarımız modern olsun. Pazarımızda numuneler alındı, çürük raporu oluşturuldu. Belediyeleri de göreve bekliyoruz. Vatandaşlar burayı kapalı olduğu için tercih ediyor, doludan, kardan, yağmurdan etkilenmeden alışveriş yapabiliyorlar. Bu süreçte en çok mağduriyeti balık ve et ürünü satan arkadaşlar yaşadı. Belediyenin onlara bir an önce çözüm bulması gerekir, çünkü bu arkadaşlar bir dilim ekmek peşinde koşan insanlar. Belediye bu insanlara sahip çıkmazsa bence büyük bir ayıp olur” dedi.



“Hepimizi mağdur ediyorlar”

Belediye tarafından balıkçı ve kasaplara hiçbir yer tahsis edilmediğini bu yüzden de en büyük mağduriyeti kendilerinin yaşadığına değinen balıkçı Tuğrul Arslanbenzer, “Biz balıkçıları yaklaşık 13 yıl önce eski Çukur Çarşıdan buraya getirdiler. Biz eski Çukur Çarşı pazarının balık esnaflarıyız, bizimle yaklaşık 11 esnaf oradan buraya geldik balıkçılar ve kasaplar olarak. Belediyemiz o zaman burası sizin burada faaliyet göstereceksiniz ve buradan başka hiçbir yerde balık tezgâhı açılmayacak diye söz verdi bize. Gelmemizin ardından bir yıl bile geçmeden çarşıda her yer balıkçı oldu zaten, her yere şubeler açıldı ve belediyemiz bize söz vermesine rağmen bunlara müsaade etti. 12 Yıl sonra tekrar pazar yerini yıkıyoruz diyorlar. Yıkmaları mesele değil, ancak bize de yer gösterilmedi. Dükkânımızı kapatacağız ama nasıl olur, ne olur bilmiyoruz. Herkes başının çaresine bakmaya çalışıyor. Herkes yeni yerler bulmaya çalışıyor, yeni dükkânlar açıyorlar, ancak belediye ruhsatta sorun çıkarıyor. Mağduriyetimiz bu durumda, hiçbir şekilde yer gösterilmeden veya toplu bir şekilde bir yere taşınmadan komple bizi sorgusuz sualsiz pazarımızdan çıkardılar. Yani bizi ekmeğimizden ettiler. Sadece bizim değil, aşağı yukarı bu pazardan 1000 kişiye yakın kişi evine ekmek götürüyor. Tamamen hepimizi mağdur ettiler yani” diye konuştu.




Her gün Kurtuluş Kapalı Pazaryerine evinin ihtiyaçlarını karşılamak için geldiğini ve bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen 77 yaşındaki Barbaros Agat da, ”Ben her gün buraya gelir, tüm pazarı baştan sonra kadar gezerim. Her gelişimde de mutlaka bir şeyler alırım bugün de aldığım gibi. Burası kalkarsa biz de çok mağdur olacağız. Çünkü burası bir nevi amme hizmeti gören bir yer. Amme hizmeti, kamu hizmeti gören ve çok önemli bir yer” diye konuştu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@