banner163

Murat Özcan tek tek sordu, Oğuzhan Özen tek tek yanıtladı

ESKİ Genel Kurulu'nda AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan Eskişehirlilerin taleplerini ve sorunlarını gündeme getirdi, tek tek sordu. ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen de soruları cevaplayarak önemli açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ 30.05.2023, 21:14 30.05.2023, 21:27
Murat Özcan tek tek sordu, Oğuzhan Özen tek tek yanıtladı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Kurulu toplandı. 2022 yılı kesin hesabının görüşüldüğü ESKİ Genel Kurulu'na Büyükerşen mazeretli olarak katılmadı. 

Genel Kurul'da AK Parti grubu çeşitli eleştirilerde bulunarak önerileri gündeme getirdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan Eskişehirlilerin taleplerini ve sorunlarını gündeme getirdi, tek tek sordu, önerilerde bulundu. ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen de soruları cevaplayarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Özcan: "İlk defa zararla kapattığını görüyoruz"

Murat Özcan, yaptığı konuşmada, "2022 yılında gelir 664 milyon, gider 711 milyon lira kapanışla gerçekleşmiş. Alışık olduğumuz ESKİ'nin gelir fazlası üreterek Büyükşehir'e aktaran bir kurum 2022 yılında ise yaklaşık 51 milyon lira zararla kapatmış" dedi. 

"Yağmur suyu hatlarına yönelinmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarını yetersiz gördüklerini belirten Murat Özcan, "Her zaman söylüyoruz. Büyükşehir Belediyesi özellikle 90'lı yıllarda atyapı yatırımlarına öncelik vermişti, altyapı ile ilgili çok fazla sorun aktarılmamıştı. Ancak yapmur suyu hatları gibi eksikler vardı. Yapmur suyu hatlarının da çok önemli yatırımlar olduğunu düşünüyoruz. ESKİ'yi bu konuda ciddi bir çalışma ile yağmur suyu hatlarına da yönelmesini öneriyoruz" dedi. 

"TEKSAN ve EMKO'da sürekli su baskınları yaşanıyor. Neden birtakım radikal önlemler alınmıyor"

Bazen ani yağışların olduğunu ifade eden Murat Özcan, "Ancak şehrin belli noktalarında sürekli su baskını yaşanan yerler var. TEKSAN ve EMKO'da sürekli su baskınları yaşanıyor. Neden buralara birtakım radikal yatırımlar yapamıyoruz. Buraları yağmur suyundan da faydalanacak hale getirebiliriz" dedi. 

"ESKİ'den Büyükşehir'e paralar aktarılırken büyük yatırımlar nasıl yapılacak"

ESKİ'nin Büyükşehir Belediyesi'ne aktardığı paralara da değinen ve ESKİ için daha önce kredi yetkisi de verdiklerini hatırlatan Murat Özcan, "ESKİ'nin şehrin altyapı sorunlarını çözebileceğinin farkındayız. Ancak bu aktarım sürerken ESKİ'den büyük yatırımlar beklemek de çok anlamlı değil diye düşünüyoruz. Eskişehir bir gün çok daha radikal ve hayati sorunlarla karşı karşıya kalabilir. ESKİ'nin Büyükşehir'e verdiği borç miktarını net şekilde duymak, resmi olarak kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz" dedi. 

Çukurhisar ve Kızılyer'i sordu

Çukurhisar ve Kızılyer'deki altyapı sorunlarını da yine gündeme getiren Murat Özcan, "Çukurhisar'da son durum nedir? Kızılyer'de belediye ekipleri kendi imkanları ile çalışmalara başlamıştı. Ama şehrin en lüks daireleri arasında foseptik çukurları açılması bugün tarigi bir görüntüdür, uyarıyoruz" diye ekledi. 

"İndirim düşünülüyor mu?"

Murat Özcan, ESKİ'nin doğalgaz ve enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniye indirim yapmayı düşünüp düşünmediğini de sordu. 

Oğuzhan Özen: Yağmur suyu hatlarında eksikler var, şehrin tamamında yok, ama bu yağışlar afet tarzı yağmurlardır, normal değildir

ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen de yaptığı konuşmada, "Menfi ve müspet tüm eleştirileri saygı ile karşılıyoruz. Bazı veriler yanlış aksettirildi, izninizle düzeltmek istiyorum. 442 bin 408 toplam abone sayımızdır. ESKİ ön ödemeli sistemde olduğu için maliyetlerini de etkilemektedir. Ön ödeme olunca kurum bütçesinden maalesef daha fazla gider çıkmaktadır" dedi.  Yapılan çalışmalar arasında yaklaşık 130 kiometrelik içme suyu hattı olduğunu da söyleyen Özen, "Yağmur suyu hatları ile ilgili şikayetler var, evet şehrin tamamında yok. Son bir haftadır 10 gündür yağan yağmurlar yoğun afet tarzı yağan yağmurlardır. Normal rejime göre yağan yağmurlar değildir. Ne kadar kapasite olursa olsun kaldırmayabilir. Kurum olarak hassasiyet gösteriyoruz. Sorunları hemen gidermeye çalışıyoruz. Ancak bazı yerler yılların sorunları. ve bazı tesisleri yapmak da zaman alıyor. Ertğrulgazi'de örneğin hatları yaptık, tesisi bekliyoruz. O yere bölgeye göre yapılan ürünler bunlar" dedi. 

"Çukurhisar'ın altyapısı bitti, arıtma sistemi testleri başladı"

Özen, "Çukurhisar'ın altyapısı bitmiş durumda, arıtma sisteminin test çalışmaları başladı, bu testleri gördükten sonra.. Geçici kabul işlemleri yapılıyor. Ama altyapısı bitti" dedi. 

"Kızılyer bu sene bitecek"

Özen Kızılyer ile ilgili de, "Kızılyer bu sene bitecek. Biliyorsunuz kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Geçen yıl 2 kilometresini yaptık. Sahada teknik arkadaşlarımız çalışıyor. Her sokaktan sanki alınacakmış gibi projelendirme yapıldı. Bu sene faaliyete geçecek tüm yapıların kanalizasyon sorunlarını çözeceğiz inşallah" diye konuştu. 

"Çatılarımıza GES projemizi yapacağız"

Özen, elektrik maliyetleri konusunda güneş enerjisinden faydalanılması konusunda da, "Bazı projelerimiz kamudan onaylı ancak işlemler sürüyor. Şu an çatılarımızın GES'e kavuşturulması projemiz var, projelendirme ihalesine çıktık. Proje hazırlanınca ihaleye çıkacağız. Yaklaşık 1,6 megawattlık bir GES olacak" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@