Nadir Küpeli: Eskişehir'de bu hedefe 2030'dan önce ulaşabiliriz

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin kurulması ile ilgili özel toplantıda bir araya geldiler. Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli: "Eskişehir'de bu hedefe 2030'dan önce ulaşabiliriz"

EKONOMİ 28.03.2021, 14:52
Nadir Küpeli: Eskişehir'de bu hedefe 2030'dan önce ulaşabiliriz

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında ATAP A.Ş. tarafından uygulanan “Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin Kurulması için Teknik Destek Projesi Tanı Çalışması Geri Bildirim ve Yansıma Çalıştayı” düzenlendi.

2021 yılının sonunda tam anlamıyla faaliyete geçirmeyi planlanan Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finansa edilen Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi için Teknik Destek Projesi Tanı Çalışması Geri Bildirim ve Yansıma Çalıştayı düzenlendi.  

Çalıştay'a yoğun katılım 

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Sanayi Odası, Raylı Sistemler Kümesi ve Havacılık Kümesi’nin büyük katkılarıyla gerçekleşen çalıştaya; Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak, KOSGEB Eskişehir  İl Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Turan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıfat Edizkan, Eskişehir OSB Başkan Vekili ve ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç ve Projenin Takım Lideri Dr. Kastytis Gečas, ATAP A.Ş. Genel Müdürü Dr. Sedat Telçeken, akademisyenler ile Eskişehir’de havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin temsilcileri katıldı. 

"Yüzde 20 hedefine 2030'dan önce ulaşacağımıza inanıyorum"
Çalıştayın açılışında konuşan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, yüksek teknoloji ürün ihracat oranını yüzde 20’lere çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Eskişehir sanayisinin ihracatı içinde yüksek teknoloji ürün ihracatımızın payı halen yüzde 15, bu oran Türkiye genel ihracatı içinde ise sadece yüzde 3,8 düzeyinde. Bizim hedefimiz 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 20’ye çıkarmak. İşte burada en büyük pay ATAP A.Ş. ve Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgemizdeki firmalarımıza düşecek. Yerli ve yabancı yatırımcıların bölgemize yatırım yapması için sürekli görüşmeler içindeyiz. Yatırım konuları netleştiğinde, inşallah güzel haberleri sizlerle de paylaşmayı istiyoruz. Bizler elbette Eskişehir OSB’ye yeni büyük yatırımlar kazandırmak, üretimi, ihracatı ve istihdamımızı artırmak için sürekli çalışıyoruz. Burada en önemli görev sizlere, sanayimize, üniversitelerdeki hocalarımıza ve genç girişimcilere düşüyor. Sanayimiz ve hocalarımız ne kadar çok Ar-Ge yaparsa, ne kadar katma değerli yüksek teknoloji alanına giren inovatif yeni ürünler geliştirirse ve bunları ne kadar fazla dünya piyasalarına ihraç edebilirsek, belirttiğim hedeflere o kadar kısa bir zamanda varabiliriz. Ben bu hedefe sizlerin de gayretleriyle, 2030 yılından önce ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerinde bulundu. 

4 üniversite, 2 şehir, 2 teknoloji transfer ofisi

Eskişehir OSB Başkan Vekili ve ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, ATAP A.Ş. hakkında katılımcılara bilgiler vererek, “ATAP A.Ş.’nin kuruluş amaçlarının başında, ulusal sanayiimizi, hızla gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak ülkemize, uluslararası pazarda rekabet gücü kazandırmak yolunda bilimsel bilgiyi uygulamaya dönüştürerek teknolojinin hizmetine sunabilmek için üniversiteler ile sanayi arasında iş birliğini gerçekleştirecek bir Ar-Ge ekosistemi kurmaktı” dedi. Saraç, ATAP A.Ş.’nin eko sisteminde şu anda Eskişehir ve Bilecik olarak iki şehir; Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak dört üniversite; Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ARİNKOM ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ETTOM, Eskişehir Havacılık Kümesi, Raylı Sistemler Kümesi, Eskişehir-Kütahya-Bilecik Seramik Kümesi ve Kalkınma Ajansı olarak BEBKA ve KOSGEB’in yer aldığını belirtti. 

İşbirlikleri ile daha da güçlü olacaktır 
Saraç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulusal ve yerel kalkınmaya katkılarının etkili olacağını planladığımız ETİM çalışmalarına teknik destek ekibinin hazırladığı iş modeli ile devam edecektir. Bugün burada toplanma sebebimiz de ön görülen iş modelinin ve çeşitli aşamalarla yol haritasını beraber hazırladığımız KOBİ’lerimize ait tanı çalışmasının paylaşılmasıdır. Projemizin iş birlikleri ile çok daha güçlü olacağını hatırlatmakta fayda görüyor ve diyorum ki: Ortak geleceğimiz için, hayalini tasarla, inovasyonla geliştir, ETİM ile gerçekleştir.” 

KOBİ’lerin, inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücü artacak

ATAP A.Ş. Genel Müdürü Dr. Sedat Telçeken ise Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin (ETİM) kuruluş aşaması ve amaçlarından söz etti. Telçeken ETİM’in, ATAP A.Ş. tarafından, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurulduğunu aktararak, “Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP A.Ş.) tarafından uygulanan Proje, tedarik ve teknik destek olmak üzere iki bileşene ayrılmış olup, onaylanan toplam bütçe 3.894.880 Avrodur. Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM), ATAP A.Ş. tarafından, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurulmuştur.  Merkez’in amacı, Eskişehir ve çevresinde, öncelikle havacılık, raylı sistemler, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak, ülkemizin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini arttırmaktır” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda “Eskişehir’deki KOBİ’lerin İhtiyaçları; Konsolide İşletme Tanı Çalışması”, “Pazar Eğilimleri, Rekabet Gücü Faktörleri ve ETİM Hizmetlerinin Eskişehir'deki Endüstriyel İşletmelerin Gelişimine Potansiyel Etkisi” ve “ETİM’in KOBİ’lere Yönelik Hizmetlerinin Teknik Temeli” konuları ele alındı. Çalıştayın son bölümünde ise “Eskişehir'de ETİM’in Hizmetleri ve KOBİ İnovasyonuna Etkisi” konulu geniş katılımlı bir panel düzenlendi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@