banner163

Ömer Zeydan: Bu israfı önleyebiliriz

ETB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, Dünya Gıda Günü nedeniyle bir açıklama yaptı...

EKONOMİ 17.10.2021, 13:20 17.10.2021, 13:25
Ömer Zeydan: Bu israfı önleyebiliriz

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, Dünya Gıda Günü’nde yaptığı açıklamada; 1 kişinin yılda ortalama 93 kg gıda israf ettiğine dikkat çekerek, “Sadece gıda israfının önlenmesi neticesinde dünyada açlık sorunu çok ciddi ölçüde azalabilir” dedi.

"Türkiye dünya tarım piyasalarına yön verir hale gelebilir"

Zeydan açıklamasında Türk tarımı ilgili de, "Pandemi başta tarımsal üretimin ve gıdanın çok değerli ve vazgeçilemez olduğunu tüm dünyanın yüzüne adeta bir şamar gibi vurdu. Bu bakış açısıyla, tarımsal desteklerin daha rasyonel bir düzeyde sağlanması gerektiğini ve ulusal, uzun vadeli bir tarım politikası ile tarımsal üretim planlamasına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Türkiye sahip olduğu tarımsal alt yapısı ve potansiyeli ile hem kendine yeter hem de dünya tarımsal ürün piyasalarına yön verir hale rahatlıkla gelebilir" dedi. 

"Çiftçimizin belini büküyor"

Zeydan ayrıca, "Covid-19 sürecinde de üretim kapasitesi, verimlilik ve ürün çeşitliliği açısından güçlü bir konumda olan Türk tarımı önümüzdeki yıllarda sıçrama yapabilecek sektörlerin başında geliyor. Ancak diğer sektörlerde de görülen girdi maliyetlerinin amansız artışı tarımsal üretim sürecini de çok olumsuz etkiliyor. Diğer bir deyişle çiftçimizin belini büküyor" diye konuştu. 

Çiftçiler ve üreticiler neler bekliyor? Neler yapılmalı?

Ömer Zeydan, "Hedeflenen üretim başarısının farklı markalaşma süreçleri ile desteklenmesi ve tarımsal ürünlerimizin uluslararası piyasada rekabet gücünün yüksek seviyeye çıkarılması, tarımsal girdi maliyetlerinin olumsuz etkilerini azaltacak destek programlarının oluşturulması, özellikle gübre ve zirai ilaç üretimimizi artırarak bu girdilerde ithalattan uzaklaşılması, çiftçimize ucuz tarımsal mazot ve elektrik sağlanması, kıraç tarımsal alanların mümkün olan maksimum seviyede sulanabilir hale getirilmesi, vahşi sulamanın önlenmesi ve hatta yasaklanması, modern sulama yöntemlerinin hibelendirilmesi ve gıda israfının minumuma indirilmesi amacıyla gereken çalışmaların ivedilikle yapılması, çiftçilerimize sertifikalı tohumların kâr gözetilmeksizin makul fiyatlardan verilmesi tarım politikalarımızın en önemli gereklerindendir. Bu vesileyle ülkemize sağlık içinde bir gelecek ve tüm çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum” dedi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@