banner163

Ömer Zeydan uyardı: Eskişehir'deki tablo 4 ay daha devam ederse...

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir'de yaşanan tabloya dikkat çekerek uyardı: "İnşallah önümüzdeki 4 ay için devam etmez, devam ederse panikle tedbirler almamız gerekir"

EKONOMİ 05.01.2023, 13:02 05.01.2023, 13:09
Ömer Zeydan uyardı: Eskişehir'deki tablo 4 ay daha devam ederse...

Eskişehir ve çevresinde son aylarda yağış miktarında yaşanan düşüş üreticileri endişelendirken, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

"Batı Anadolu'da kurak günler yaşanıyor"

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, son dönemde yağış miktarındaki azalma nedeniyle Batı Anadolu'da orta kurak günlerin yaşandığını söyledi.

"Önümüzdeki günlerde yağış alacağımızı ümit ediyoruz"

Son 3 aylık değerlendirmelerde Burdur, Uşak, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırıkkale ve Kırşehir gibi illerin çok şiddetli ve olağanüstü kurak bölgeler olduğunu belirten Zeydan, şöyle konuştu: "Olağanüstü kuraklık yaşayan yerlerimizi alan olarak kıyaslayacak olursak; diğerlerinin 10'da 1'i kadar. Şu anda özellikle hububat tarımı adına, 'Türkiye'miz için konuşuyorum' panikleyeceğimiz bir durumun olmadığı kanaatindeyim. Çiftçi tabiriyle 'kuruya ekmek' yani toprak henüz tava gelmemişken yeterli nemi almamışken yapılmış olan ekimlerden dolayı çıkışlar son derece az ve sınırlı gözüküyor. Ancak kış mevsiminde olduğumuz için mutlaka yağışlarımız olacak. Önümüzdeki günlerde kar yağışı alacağımızı umut ediyorum. Meteorolojiden gelen bilgiler de bu yönde. Hububat ekili alanlarımız karla kaplandığında yeterli suyu alacak ve çıkışlar yaşanacaktır" dedi. 

"İnşallah önümüzdeki 4 ay için devam etmez, devam ederse panikle tedbirler almamız gerekir"

Zeydan, geçen yıl da benzer bir tablonun yaşandığını hatta beklenen yağışların harmandan önceki bir ayda görüldüğünü dile getirdi. O dönem ürünün gelişmesine faydası olan bu durumun kaliteyi bozacağı yönünde endişe duyduklarını anlatan Zeydan, "Şu an tespit ettiğimiz kuraklık inşallah önümüzdeki 4 ay için devam etmez. Devam ederse şayet cidden kuraklıktan panikle bir tedbir almamız gerekir" dedi.

"Maalesef yer altı sularımız da çok derinlere indi hatta bazı bölgelerimizde kaybolmak üzere"

Zeydan, "Kuraklığa karşı sulamanın dışında yapabileceğimiz pek bir şey yok. Maalesef yer altı sularımız da çok derinlere indi hatta bazı bölgelerimizde kaybolmak üzere" dedi. Zeydan, hububat üretiminde yüksek verim ve rekolte için birkaç ay içindeki yağışların yeterli geleceğini, bu konuda umutlu olduğunu kaydetti.

Porsuk Barajı'nda doluluk oranı ne kadar? Eskişehir'de yağışlarda büyük düşüş... Detaylar için tıklayın 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@