TEI'den yeni yerli motor geliyor

TUSAŞ Motor Sanayi TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TEI'nin projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu...

EKONOMİ 31.01.2021, 09:52
TEI'den yeni yerli motor geliyor

Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, katıldığı bir programda TEI’de son 10 yılda geliştirdikleri 7 milli motoru anlattı. TEI-TJ300 OMGS (Orta Menzil Gemi Savar) Hava Solumalı Jet Motoru’nu geliştirme sebeplerinin, savaş uçağı jet motoru geliştirmek olduğunu söyleyen Akşit, "TJ300’ün bir boy büyüğü, bir boy büyüğü derken savaş uçağının motorunun büyüklüğüne gelecek. O tarafa doğru kabiliyetimizi geliştireceğiz" dedi. Akşit, ilk prototip testi geçen Şubat ayında gerçekleşen TJ300’de savaş uçağı motorlarında kullanılan ve havayı sıkıştırmaya dayanan çok zor bir teknoloji olan eksenel kompresör tekniği kullandıklarını ifade ederek, "Bu teknolojiyi ilk defa bu kadar küçük bir motora uyguladık ve çalıştırdık. Bu kadar küçük çapta bu kadar yüksek güç üreten başka bir motor yok" dedi. TJ300’ün Roketsan’ın geliştirdiği gemisavar füzelerinin menzilini artırmak için kullanılacağını söyleyen Akşit, bu motorun 25 santimetre çapında ve 300-400 beygir gücünde olduğunu kaydetti.

PD170’in daha da gelişmişi geliyor

Akşit, ayrıca ANKA SİHA’lar için ürettikleri PD170’in biraz daha gelişmişi PD180 üzerinde çalıştıklarını, PD180’in yeni bir motor olduğunu, bu motorun PD170’den daha güçlü ve daha hafif olacağını açıkladı. PD170’in halen açık ara sınıfının en iyisi İHA motoru olduğunu kaydeden Akşit, bu motorun 20 bin fite kadar hiç güç kesmeden gidebildiğini söyledi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@