Tepebaşı Belediyesi'nin projesiyle oteller sertifikalandı

Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler projesinin ilk etabı kapsamındaki turizm sektöründen katılımcı otellere sertifikaları takdim edildi.

EKONOMİ 28.04.2023, 16:54
Tepebaşı Belediyesi'nin projesiyle oteller sertifikalandı

Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler projesinin ilk etabı kapsamındaki turizm sektöründen katılımcı otellere sertifikaları takdim edildi.

Tepebaşı Belediyesi’nin küresel amaçlar çerçevesinde başlattığı Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler Projesinde turizm sektöründen otellerin ele alındığı ilk etap, katılımcı otellerin sertifika töreni ile tamamlandı.

Törene Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Akçar, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum ile Değerleme Kurulu üyeleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Sarı, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Güldemir, Eskişehir SKAL Derneği Başkanı Ufuk Özkaratay, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgür Ersoy ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, turizm sektöründen temsilciler, akademisyenler katıldı.

Program Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler Projesinin tanıtım filminin izlenmesi ve Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu’nun sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları ve Küreseliz Sürdürülebilir İşletmeler projesi hakkındaki sunumu ile başladı.

“Çok değerli olduğunu düşünüyorum”

Ardından konuşan ETO Başkanı Metin Güler, “Bugün çok anlamlı bir gün aslında. Eskişehir’deki sıralama içinde hizmet sektörünün payını yüzde 25 olarak kabul edebiliriz. Yani Eskişehir’de geçimini sağlayan kitlenin yüzde 25’i hizmet sektöründen geçimini sağlıyor. O yüzden öncelikle bu projedeki oteller, yaptıkları çalışmalar ve çalışmalarını sürdürülebilir bir noktaya taşıdıkları için ödüllendirilecekler. Hizmet sektörünün de bunun bir ihtiyaç olduğunu görüyor. Farklı sektörler ile ilgili planlama içinde olacağız. Standartları bir noktaya taşıdığımız sürece şartlar ve sistem de bizi buna zorlayacak. Zaten gelişmeler bizi bu noktaya taşıyacak. Araçlardan çıkan egzoz gazına kadar çevresel etkenleri düşünme zorunluluğumuz var. Çevreyi gelecek kuşaklara bırakabilmemiz adına bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu kavramın kentte konuşulmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Çalışmalar çok değerli ve Türkiye’de için ilk niteliğinde”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise Tepebaşı’nın sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarından bahsederken, “Tepebaşı Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz Küreseliz Tepebaşı Sürdürülebilir İşletmeler Projesi, işletmelerin faaliyetlerinde çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, insan hakları, sağlık, güvenlik gibi konuları ele alarak daha sürdürülebilir olmalarını amaçlıyor. Proje kapsamında en hızlı gelişen sektörlerden biri olarak ekonomiye ciddi katkılar sağlayan fakat aynı zamanda tüketimin en çok yapıldığı otelleri, öncelikli işletme olarak ele aldık. Biz 2018 yılından bu yana sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de ilk kez Sürdürülebilirlik Merkezi’ni kurduk. Yenilenebilir enerji konusunda da Türkiye’nin lider belediyesiyiz. Yaptığımız çalışmalar çok değerli ve Türkiye’de için ilk niteliğinde işler. Bu konuda otellerimizle de başarılı bir çalışma yaptık ve sürdürülebilirliği içselleştiren katılımcılarımız bu akşam sertifika ile çalışmalarını taçlandıracak. Tüm otellerimizi, çalışmada emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

“Bu konudaki öncü belediyelerden”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise “Bir ihtiyaç olan konaklama ile otel sayılarımız arttı, turizmimize de fayda sağladı. Evrene insan faaliyetlerinin yanı sıra işletmelerin de zarara vermemesi çok önemli. İklim krizi ile birlikte yeşil dönüşüm, karbon ayak izinin azaltılması gibi önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma ve eğitimler de çok önemli, hizmet sektörü en fazla istihdamın olduğu sektör. Tamamen insan gücüne dayalı olduğu için işsizliğe karşı da çok değerli bir yer tutuyor. Tüm Türkiye’nin bu konudaki öncü belediyelerinden olduğu için Ahmet Başkanımıza teşekkür ediyorum. Otellerimize de bu projede yer aldıkları için teşekkür ediyorum. Biz güzel şehrimizde çevreye zarar vermeden, şehrimize de katkı sunacak şekilde çalışmalarımızı hep birlikte sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Eskişehir hakkını alacak”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise “Belki de bugüne kadar katıldığım törenlerden en anlamlılarından birini yaşıyoruz. Bu şehre o kadar büyük katkılarınız var ki. Gerçekten Eskişehir’imiz, kıymetli belediye başkanlarımızın özverili çalışmaları ile deniz dışındaki tatilin en önemli merkezlerinden biri oldu. Onlar gerekli yatırım ve planlamalarını yaptılar ama bir o kadar da gerekli olan bu yatırıma hazırlıklı olan girişimcilerdi, onlarda sizlersiniz. Neredeyse her hafta sonu Türkiye’nin dört bir yanından gelenlere Eskişehir’de kalacak yer, yemek yiyecekleri mekan tavsiye ediyoruz. İyi ki varsınız, bu tesisleri kurdunuz. Eskişehir diye bir mucizeyi hep birlikte yarattık. Şunu da vurgulamak istiyorum; bu şehir merkezi idareden hakkını alamadı. Bu siyaset yapmak değil, objektif bir veriyi paylaşmak. Bu şehrin artık Türkiye’den ve zenginliğini daha fazla almasını sağlamanın zamanı geldi. Hakkı kadar olanı, fazlasını değil. Sloganımız da o yüzden ‘Eskişehir hakkını alacak’. Birinci önceliğimiz artık bu şehrin kamudan, merkezi idareden hakkını almalı. Sadece Afyon, Kütahya, Bilecik değil, Eskişehir’de hakkını almalı. İktidar milletvekili olarak meclise gittiğimizde, devlet yatırımlarını Eskişehir’e getirme yönünde sonuna kadar mücadele sözü veriyorum” dedi.

Değerleme Kurulu üyeleri de gecede yaptıkları konuşmalar ile projeye ilişkin görüşlerini aktardı.

11 otele sertifikaları takdim edildi

Tepebaşı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen programda konuşmaların ardından sertifika takdimine geçildi.

ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Sarı, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Başar, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçe Yüksek, Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Üyesi Dr. Osman Güldemir, Eskişehir SKAL Derneği Başkanı Ufuk Özkaratay, TÜRSAB BTK Bölge Başkanı Özgür Ersoy ve ETO Yönetim Kurulu’ndan Kaan Toraman’dan oluşan Değerleme Kurulu’nun katılımcı otellerde yaptığı, işletmelerin sürdürülebilirlik faaliyetlerini denetleme çalışmaları neticesinde belirlenen derecelere göre oteller gümüş, altın ve platin sertifika almaya hak kazandı.

Madame Tadia Otel ve Anemon Grand Eskişehir Otel gümüş, Park Dedeman Eskişehir, Soyiç Hotel Eskişehir, Ramada Plaza by Wyndham Eskişehir, Dedepark Hotel, Eskişehir Tymbris Hotel, Hilton Garden Inn Eskişehir, Grande Arte Hotel altın, Omm İnn Hotel ve Tasigo Eskişehir ise platin sertifikaları takdim edildi.

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@