TÜRASAŞ, Eskişehir sanayisiyle birlikte üretiyor... İşte o yerli ve milli araçlar

TÜRASAŞ, Eskişehir'deki üretimiyle büyük bir atılım içinde, ardı ardına yerli ve milli araçlar üretiliyor, ihracat üstüne ihracat yapılıyor. TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın ve TÜRASAŞ yöneticileri gazetecilerle bir araya geldi, projeleri anlattı. İşte Eskişehir'de üretilen yerli ve milli araçlar... 

EKONOMİ 09.09.2022, 19:11 11.09.2022, 14:37
TÜRASAŞ, Eskişehir sanayisiyle birlikte üretiyor... İşte o yerli ve milli araçlar

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürlüğünün faaliyetleri bilgilendirme toplantısında anlatıldı.TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın, TÜRASAŞ Bölge Müdür Yardımcısı Ekrem Turan ve TÜRASAŞ AR-GE Daire Başkanı İbrahim Erşahin gazzetecilerle bir araya geldi, Eskişehir'de yapılan yerli ve milli üretim araçlar ve Eskişehir'de kurulan AR-GE Merkezi konusunda bilgiler verdi. 

Eskişehir'deki fabrikada üretilen lokomotif, yük vagonları, dizel motor, cer motoru, cer sistemi gibi projeler hakkında bilgi veren yetkililer, üretilen araçlarda her geçen gün yerlilik ve milli üretim oranının arttığını dikkat çekti. Eskişehir'de üretilen araçlar hem TCDD ve diğer kurumlardan hem de yurtdışından yoğun talep geldiği ifade edildi. 

Yerli ve milli üretim konusunun ülke açısından önemine değinilen toplantıda, TÜRASAŞ tarafından gerek demir yolu araçları gerek bu araçlarda kullanılan alt sistemlerin geliştirilmesi konularında yerli ve milli çözümler sunulmaya azami gayret gösterildiği vurgulandı.
 

Eskişehir sanayisiyle birlikte üretiliyor... Binlerce kişiye istihdam sağlıyor 

TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın, Eskişehir sanayisiyle birlikte üretimler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, birçok satın almanın Eskişehir'den yapıldığını, ihalelerin birçoğunu Eskişehir'den firmaların aldığını ifade etti. Ali Rıza Isın, TÜLOMSAŞ zamanından beri Eskişehir'de yan sanayi ile birlikte de binlerce kişiye istihdam sağlandığını ifade ederek, yaklaşık 5 bin kişinin de bu şekilde istihdam edilmeye devam ettiğini, önümüzdeki yıllarda üretim artışıyla bu sayının da artacağına inandıklarını belirtti. 

TÜRASAŞ Eskişehir fabrikasında üretilen başta "E-5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi" olmak üzere çok sayıda aracın ve üretimin tanıtıldığı toplantıda, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünün vagon ve diğer araçların imalat süreçlerine ait bilgiler basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Türkiye'de sadece 2 yerde kuruldu... Biri Eskişehir'de

Düzenlenen tanıtım toplantısında şu an yapılmakta olan Ar-Ge çalışmalarının Eskişehir ve Sakarya Bölge Müdürlüklerinde bulunan iki adet Ar-Ge Merkezi tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu ifade eden TÜRASAŞ AR-GE Daire Başkanı İbrahim Erşahin, bunu Türkiye'de ilk olduğunu ifade etti. 

Eskişehir'de Ar-Ge projeleri devam ediyor... Türk mühendisleri üretiyor 

Geniş bir ürün yelpazesine sahip TÜRASAŞ üç bölge Mbüdürlüğünde çeşitli tipte manevra lokomotifleri (dizel elektrikli, dizel hidrolik, elektrikli, hibrit), anahat lokomotifleri (dizel elektrikli, dizel hidrolik, elektrikli), tren setleri (dizel, elektrikli), banliyö treni, vagon (yolcu, yük) gibi raylı sistem araçlarının yerli ve milli olarak tasarım ve üretim çalışmalarıyla kalmayıp bu araçlara ait dizel motor, cer sistemi, TKYS(Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi) gibi sistemler başta olmak üzere birçok kritik alt bileşenle ilgili de projeler geliştirmektedir. Sakarya Bölge Müdürlüğünde yolcu araçları (Milli EMU, 225 km/sa hıza sahip elektrikli hızlı tren seti, milli banliyö aracı, yolcu vagonları vb.) ve Sivas Bölge Müdürlüğünde yük vagonları ile ilgili projeler yürütülürken Eskişehir Bölge Müdürlüğünde de lokomotifler, yük vagonları, kritik alt sistemler (dizel motor, cer motoru, cer sistemi, TKYS vb.) ile ilgili Ar-Ge projeleri devam ediyor. 

E1000 tipi Elektrikli Manevra Lokomotifi Projesi


TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen projelerle Türkiye'nin yerli ve milli araçlar üretiminde büyük bir hamle gerçekleşiyor. Bu projelerden biri de, E1000 tipi Elektrikli Manevra Lokomotifi Projesi. Proje ile hem elektrikli araç dünyasına hem de milli cer sistemi tasarımına ilk adımın atıldığını belirten yetkililer, TÜBİTAK RUTE ile gerçekleştirilen projenin TÜBİTAK KAMAG tarafından yüzde 100 desteklendiğini ve başarı ile tamamlandığını ifade etti. proje ile demiryollarının en kritik noktalarından birinin de yerlileştirildiği belirtildi. 

Dizel elektrikli manevra lokomotifi DE10000


Dizel elektrikli bir manevra lokomotifi olan DE10000 tipi lokomotif çalışmaları ile ilgili, tasarımı ve üretimi yerli ve milli olarak gerçekleştirilen projede yüksek yerlilik oranı hedeflendiği ifade edildi. Bu kapsamda E1000 tipi lokomotif projesinden elde edilen cer sistemi bilgileri ile birlikte bu projede de yerli ve milli cer sistemi kullanıldığını belirten yetkililer, cer sistemine ek olarak yine bu projede yüksek yerlilik oranına sahip TÜRASAŞ marka TLM6V185 tipi dizel motor ve yerli ve milli araç yazılımları kullanıldığını ifade etti. Özel sektör firmasından alınan sipariş doğrultusunda 7 adet lokomotifin teslim edildiği ve başarı ile kullanıldığı belirtildi. 

Yeni sistemlerle arızalar anında tespit ediliyor

DE10000 tipi Lokomotif Projesi ile başlayan yazılım çalışmaları da lokomotiflerin dijitalleştirilmesi adına büyük bir adım oldu. Dizel elektrikli manevra lokomotiflerinde kullanılan sistemler vasıtasıyla 200’den fazla sensörden alınan veriler sayesinde artık hem makinistlerin sürüş esnasında dijital olarak ilgili verilere anlık olarak ulaşabildiği hem de kullanım esnasında kaydedilmiş veriler sayesinde bakım ve arıza tespitlerinin daha rahat bir şekilde yapılabildiği ifade ediliyor. Üstelik arıza tespitleri gerektiği durumlarda uzaktan erişimle uzman personel tarafından kontrol edilerek araçlara yerinde müdahale yapılabilmekte. Bu sistemlere ileride uygulanacak geliştirmelerle hem yol kenarı hem de araç ekipmanları arasındaki haberleşmenin evrilerek akıllı sistemlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

TÜBİTAK da destekliyor... Türkiye'de bir ilk olacak... E5000 tipi Elektrikli Anahat Lokomotifi 

Tüm bu bilgi birikimi ile başlatılan ve TÜBİTAK KAMAG tarafından yüzde 100 desteklenen bir diğer proje olan, Türkiye’nin TSI sertifikasına sahip ilk lokomotifi olacak E5000 tipi Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi de devam eden projeler arasında. TÜBİTAK RUTE ve yerli paydaşlar ile yürütülen projede katma değeri yüksek bileşenlerden olan cer konvertörü, cer kontrol ünitesi, merkezi kontrol ünitesi, cer trafosu, cer motoru gibi raylı araç sürüş ve kontrol sistemlerinin tasarım ve üretimleri yerli ve milli olarak gerçekleştirildi. Türkiye'nin bu alanda da dışa bağımlılığını yüksek oranda sona erdirecek proje kapsamında geliştirilen 1,3 MW AC Cer Motoru da Türkiye’de bu güç değerinde yerli ve milli imkanlarla tasarım ve üretimi yapılan ilk cer motoru. Son aşamalarına gelinmiş olan projede test ve sertifikasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından lokomotif ticarileştirilecek. 

TLM16V185 tipi Ağır Dizel Motor Modernizasyonu Projesi

Bir diğer TÜBİTAK KAMAG projesi olan TLM16V185 tipi Ağır Dizel Motor Modernizasyonu Projesi kapsamında da hem DE24000 tipi lokomotiflerde hâlihazırda kullanılmakta olan TLM16V185 tipi dizel motorların modernizasyonu gerçekleştirilerek yakıt tüketiminin yüzde 12 oranında azaltılması sağlanacak hem de en az 1200 hp güçte, 8 silindirli en fazla 200 g/kWh özgül yakıt tüketimine sahip lisans hakları ülkemize ait özgün bir motor geliştirilecek. İki projede de montaj çalışmaları tamamlanmış olup test çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. 

CoCo Aks tertibatına sahip Milli Lokomotif Platformu

Eskişehir Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen bir diğer proje de CoCo Aks Tertibatına Sahip Milli Lokomotif Platformu Geliştirilmesi projesi. Son yıllarda demiryolu sektöründeki ürün çeşitliliğinin artması ve artan proje sayısına bağlı olarak meydana gelen karmaşıklığın beraberinde yüksek üretim maliyeti ve uzun termin süreleri gibi bir takım sorunları ortaya çıkardığını belirten yetkililer, bu sorunları aşmak amacıyla dünya genelindeki uluslararası lokomotif üreticilerinin platform tabanlı ürün geliştirme sistemleri sayesinde ürün ailesi oluşturdukları gözlemlediklerini ve projeye başlandığını ifade etti. Proje kapsamında E5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesinden elde edilen kazanımlar ile Türkiye'nin ihtiyacı olan çeşitli enerji modlarına (elektrikli, dizel elektrikli ve çift modlu) göre “CoCo Aks Tertibatına Sahip Milli Lokomotif Platformu Geliştirilmesi” gerçekleştirilecek. Proje sonunda ortak platform üzerine üç tip lokomotif inşa edilebilecek ve bir ürün ailesi oluşturma adına ilk adım atılmış olacak.

Yerli üretim akülü manevra aracı... Hem karayolunda hem demiryolunda gidiyor... İthalinden 3 katı ucuza imal edildi 

TÜRASAŞ'ta ayrıca yerli ve milli üretim akülü manevra aracı da üretildi. Şu anda TÜRASAŞ tesislerinde vagonları çekmek için kullanılan ve hem karayolunda hem de demiryolunda gidebilen araçların talep dahilinde seri üretimine başlanacağı belirtildi. TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın, söz konusu aracı ithalinden üç katı ucuza imal ettiklerini ifade etti. 

Eskişehir'den Finlandiya ve İsviçre'ye ihraç ediliyor

TÜRASAŞ Eskişehir'de yapılan araçlar Finlandiya ve İsviçre gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Yetkililer, yurt içinin yanı sıra yurtdışından da birçok sipariş alındığını ve çok sayıda siparişin yapımının sürdüğünü belirtti. 

İsviçre o araçları Eskişehir'den alacak 

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. (TÜRASAŞ), İsviçre demir yollarında hizmet verecek bakım aracının imalatına ve montajına Eskişehir’de başladı.

Eskişehir’de imalatı yapılan 11 adet bakım aracı, İsviçre demir yollarında görev yapacak. Amerikan menşeili Harsco firmasıyla ortak yürütülen projede, toplam 11 adet demir yolu bakım aracı İsviçre’de hizmet verecek. Henüz prototip imalat çalışmaları devam eden araçlar, raylarda oluşan elektrik arızaları, yol ve altyapı çalışmaları için kullanılabilecek. Testlerin ve homolagasyon çalışmalarının İsviçre demir yollarıyla birlikte gerçekleştirildiği bakım araçlarının 2 adet prototipinin, 2023 yılında teslim edilmesi bekleniyor.



Elektrik arızaları, yol ve altyapı çalışmaları için kullanılacak

Aracın kabiliyetlerinden ve teknik bilgilerinden bahseden TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Ali Rıza Isın, araçların testlerine henüz geçemediklerini belirtti. Şasinin üzerinde 4 modülün olduğunu söyleyen Isın, “İsviçre demir yolları için, 2+9 şeklinde demir yolu bakım aracı imalatının yapıldığı atölyede bulunuyoruz. Bu projeyi Amerikan menşeili Harsco firmasıyla birlikte yapıyoruz. Aracın özelliklerine geçecek olursak, şasinin üzerinde dört modül bulunuyor. Kabin 1, Kabin 2, personel ve makine odası şeklinde. Aracın kabiliyetlerinden bahsedecek olursak, üzerindeki vinç vasıtasıyla, demir yolunda hem kataner, yani elektrikle ilgili arızaları gidermek için hem de yol ve altyapıyla ilgili çalışmaları gidermek için ekipmanlar bulunuyor. Aynı zamanda alt yapıyla ilgili poz çalışmaları diye tabir ettiğimiz çalışmalar bu araçla yapılabiliyor” diye konuştu. İki adet prototip imalatının ardından 9 adet daha araç üretileceğini dile getiren Ali Rıza Isın, projenin ihracata da katkı sağladığını vurguladı. Montaj, imalat ve testlerin komple Eskişehir’de yapıldığını belirten Isın, “Şu anda prototip imalat çalışmaları devam ediyor. Devamında İsviçre demir yolları için 9 adet daha yapılacak. Henüz testlerine geçemedik. Testlerin ve homogolasyon işlemlerinin İsviçre demir yollarıyla birlikte yapılması lazım. 2023 yılında 2 adet prototipin teslimi gerekiyor. İsviçre altyapısı ve demir yolu bakımı için yapılan bu araç, komple montajı, imalatı ve testleri Eskişehir TÜRASAŞ bölge müdürlüğünde yapılacak. Harsco’nun da TÜRASAŞ’ı seçme nedeni Türkiye’nin ve TÜRASAŞ’ın tecrübelerinden, daha önce yaptığı lokomotif imalatlarından kaynaklanıyor. Bir taraftan da ihracat gerçekleştirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.


Çekilen araç projeleri de yapılıyor

Lokomotif ve alt sistemlerinin yanı sıra TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünce çeşitli tipte çekilen araç projeleri de gerçekleştiriliyor. TÜRASAŞ, yurtiçi ve yurtdışı pazarda operatörlerin ihtiyaç duyduğu sarnıç, platform, konteyner, tahıl, balast, araç taşıma gibi tüm yük vagonu ve Y25 klasik, “H”tipi, “s” veya “ss” hız rejimlerinde yük vagonu boji tipleri için TSI Sertifikalı olarak AB standartlarında tasarım ve üretim kabiliyetine sahip bir kurum. Yurtiçi ve yurtdışı intermodal yük taşımacılığında en çok talep edilen vagonlardan olan 40’ Sgmmns(s) tipi Konteyner Taşıma Vagonu ve 80’ Sggrs(s) tipi Konteyner Taşıma Vagonu projelerinde son aşamaya gelinmiş ve özellikle petrol ve türevlerinin taşınması esnasında yaşanabilecek kazalarda, muhtemel deray, yangın, sızıntı, patlama vb. olayları önleme ile olası kayıp ve zararların minimuma indirilmesi amacıyla başlatılan Yangın Söndürme ve Kurtarma Vagonu projesinde de vagon müşteriye teslim edilmiştir. Demiryolu ile birden çok ağır askeri aracın hızlı bir şekilde sevk edilmesine imkân sağlayacak olan Uais Tipi Askeri Araç Taşıma Vagonu ve karayolu taşımacılığında kullanılan tır dorselerinin demiryollarında daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde taşınmasını sağlayacak Sdggmrs Tipi Tır Dorsesi Taşıma Vagonu Projeleri de devam etmekte olan diğer çekilen araç projeleri.

TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü Ar-Ge faaliyetleri değerlendirmesinde her yıl açıklanan Ar-Ge 250 listesine geçtiğimiz yıl 102. sıradan ilk defa giriş yapmıştı. Bu yıl ise üst sıralara çıkarak TÜRASAŞ’ın 57. sırada olduğu açıklanmıştı. 

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@