URAYSİM tehlikeye girdi... Eskişehir yine kaybedecek

Eskişehir'deki URAYSİM projesini tehlikeye sokacak gelişmeyi Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş açıkladı... Celalettin Kesikbaş, şoke edici gelişmeyle ilgili medyamidas.com'a konuştu... 

EKONOMİ 20.02.2021, 16:51 21.02.2021, 18:15
URAYSİM tehlikeye girdi... Eskişehir yine kaybedecek

Eskişehir'in yıllardır heyecanla beklediği, toplam bütçesi Alpu'da yapımı süren Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) projesini tehlikeye atabilecek bir adım atıldı. Alpu Belediyesi'nin, yapımında yüzde 70'lere ulaşılan proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için mahkemeye başvurduğu öğrenildi. 

Kesikbaş, "Kentin gelişmesini engellemek için düğmeye bastılar" diyerek duyurdu

Bu gelişmeyi Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Kesikbaş, paylaşımında, "Kentin gelişmesini engellemek için düğmeye bastılar dedim. Kızanlar tozanlar oldu. Evet bastılar. URAYSİM. Raylı Sistemler için Üniversitelerimizin Bilim  ve mükemmeliyet merkezi Belediyeler; Yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye gittiler" dedi. 

"Alpu Belediyesi dava açıyor"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, medyamidas.com'a yaptığı açıklamada, "Alpu Belediyesi'nin yürütmeyi durdurma kararı alınması için mahkemeye başvurduğunu öğrendik. Bunun Alpu Belediyesi'nin kendi insiyatifinde yapacağı bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin de etkisiyle böyle bir başvuruda bulunulduğunu düşünüyorum" dedi. 

"Büyükşehir Meclisi'nden oybirliği ile geçmişti, şimdi karşı çıkılması büyük çelişki"

Kesikbaş, "Bugüne kadar hiç kimsenin bu konuda bir hukuki girişimi olmamıştı. 4 yıl önce Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de oybirliği ile geçmiş bir proje. Yüzde 60 - 70'lere gelmiş bir projeden söz ediyoruz. Şu aşamada böyle bir girişimde bulunulmasına, hem de Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de oybirliği ile geçmiş bir projeye karşı bu şekilde yaklaşılması büyük bir çelişkidir" diye konuştu. 

"Büyükşehir Belediyesi'nin etkisi olduğunu düşünüyorum"

Kesikbaş, "Alpu Belediye Başkanı ile daha önce de görüştüm, hiç böyle bir yaklaşımları yoktu, destekliyorlardı. Alpu Belediyesi'nin tek başına bu kararı aldığını düşünmüyorum. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda etkisi olduğunu düşünüyorum" dedi. 

"Eskişehir için çok önemli ve değerli bir proje, ESO olarak müdahil olacağız"

Kesikbaş, "Bu proje Eskişehir için çok önemli ve değerli bir proje. Hukuki süreç söz konusu olursa biz de müdahil olacağız. Pazartesi veya salı günü de bu konuda detaylı bir açıklama yapacağız" dedi.

Eskişehir'in en önemli projelerinden biri

Toplam bütçesi yaklaşık 50 milyon avro olan, hızlı tren, konvansiyonel tren ile metro vagonlarının testlerinin gerçekleştirileceği, Anadolu Üniversitesi'nin öncülüğünde devam eden URAYSİM projesine Eskişehir'in ev sahipliği yapmasına karar verilmiş, proje Türkiye’nin 11. Kalkınma Planı’nda yer almıştı. 

Türkiye'yi yurtdışına bağımlılıktan kurtaracak dev proje 

Sertifikasyon konusunda Türkiye’yi yurt dışına bağımlılıktan kurtaracak ve 2023'te tamamlanması planlanan Merkez'de yapım aşamasının büyük kısmının tamamlandığı ifade ediliyor. Proje kapsamında, Avrupa’da ilk defa 400 km/saat hızda seyreden Yüksek Hızlı Trenlerin testlerinin yapılabileceği yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda bir test yolunun inşa edilecek.  Ayrıca, 180 km/saat hıza erişilebilen konvansiyonel demiryolu araçları için yaklaşık 27 km uzunluğunda bir test yolunun yapımı gerçekleştirilecek. Şehir içi raylı taşımacılık araçlarının testlerine yönelik olarak 100 km/saat hızlaraerişilebilecek toplam uzunluğu yaklaşık 10 km olan test yolları inşa edilecektir. Çeken ve çekilen araçların statik, dinamik ve elektro-mekanik test, sertifikasyonu ve Ar-Ge’si için atölye ve laboratuvarların kurulumu yapılacak. Raylı sistemler alanında bilim adamları, araştırmacılar, test ve sertifikasyon personeli yetiştirilecek. Eskişehir’de eğitim ve sosyal tesisleriyle birlikte raylı sistemler alanında bir kampüs alanı da yapılırken,  URAYSİM'şin ‘Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi’ açısından da önem arz ettiği ve bu projede de Eskişehir'i merkezi konuma taşıyacağı ifade ediliyordu. 
 

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@