Koronavirüs vaka sayıları Türkiye genelinde giderek ürkütücü bir hal alıyor. Eskişehir'deki vaka sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Artan vaka sayıları da tedbirleri beraberinde getiriyor.
27 Şubat - 5 Mart'ı kapsayan tarihlerdeki verilere göre 100 bin kişide 48,27 iken 6 Mart - 12 Mart tarihleri arasında 100 binde 74,59'a yükselmişti. 13 - 19 Mart verilerinde ise bu oran 116,56'ya yükseldi. Eskişehir kırmızıya dönerek çok yüksek riskli iller kategorisine geçmişti.
Çok yüksek riskli iller arasında olan Eskişehir'de de yeni tedbirler alınıyor. Okullarda, parklarda, kalabalık caddelerde, otellede, restoranlarda ve spor salonları gibi birçok yerde yeni uygulamalar hayata geçti.
Eskişehir genelindeki eğitim kurumlarında (Okul, özel eğitim kursu, atölye, halk eğitim kursu, özel öğretim kursu, sürücü kursu vb.) öğrenci ya da kurum çalışanlarından PCR testi pozitif olan vaka tespit edilmesi halinde yapılan değerlendirmeler sonucu ( vakanın aile ve okul çevresi ile temas durumu, maske kullanımı, sosyal mesafe uyumu vb.) yayılım oluşacağı kanaatine varılması durumunda eğitim kurumunun tüm birimlerinin 14 gün süre ile online eğitim faaliyetlerine geçilecek.
Şehir merkezinde bulunan yoğun kalabalıkların oluştuğu gözlemlenen Kanlıkavak ve Dede Korkut parkları ile Porsuk nehri gibi kalabalık alanlarda, ziyaretçilerin 8 metrekareye 1 kişi ve gruplar arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılacak.
Hamamyolu, İsmet İnönü ve İki Eylül Caddelerine giriş çıkışlar kısıtlanarak kontrollü ve yoğunluk oluşturmayacak şekilde sınırlı sayıda vatandaşın girişine izin verilecek.
Otel ve konaklama yeri restoranlarının amacı dışında kullanımını engellemek amacıyla, İkameti Eskişehir merkezinde (Odunpazarı, Tepebaşı ilçeleri) bulunan vatandaşların kısa süreli konaklamalarına (5 gün ve daha az) zaruri durumlar hariç (Uzaklaştırma kararı, yangın, su basması vb.) müsaade edilmeyecek.
Spor Salonlarının çalışanlarının ya da üyelerinin herhangi birinde PCR testi pozitif olan vaka tespit edilmesi halinde, spor salonunun 14 gün süre ile faaliyetine ara verilecek.
65 yaş ve üzeri vatandaşların sabah 07.00-09.00, akşam 16.30-18.30 saatleri arasında şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarının kısıtlanacak. (İş yerleri ile illiyetlerini gösteren çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz eden çalışanlar, sağlık randevusu olanlar, özel gereksinime muhtaç çocuğu olanlar, bakıcılık faaliyeti yürütenler hariç)
Pazaryerlerindeki yoğunluğu azaltmak üzere, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 12.00’den önce pazar alışverişlerini bitirmek zorunda.
Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde, halı saha tesislerine girişte, tüm konaklama tesislerine girişlerde ve şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ve alışveriş merkezlerine girişlerde, yeme-içme yerleri ile yüzme havuzu vb. tesislere girişlerde; Hayat Eve Sığar (HES) kodu kontrolleri yapılmaya devam edecek.