Türkiye'den o ülkeye kimlikle gidilebilecek!

Batı Balkanlar’ın gerek tarih gerekse jeopolitik konum itibariyle en önemli ülkelerinden Sırbistan ile Türkiye arasında kimlikle seyahat dönemi başladı.

GEZELİM 10.06.2022, 12:26 10.06.2022, 12:40
Türkiye'den o ülkeye kimlikle gidilebilecek!

Sırbistan hükümeti, Türkiye ile kimlikle geçiş uygulamasına ilişkin kararı yürürlüğe koydu.

Türkiye ve Sırbistan vatandaşları, her iki ülkeye kimlikle seyahat edebilecek.
 


Hükümetten yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına imzalanan antlaşma gereği bundan sonra Türkiye ve Sırbistan vatandaşlarının bu ülkelere kimlikle geçebileceği ifade edildi.

Uygulamanın iki ülke ekonomisine de katkı sağlayacağına işaret edilen açıklamada, karşılıklı turist oranının artmasının beklendiği kaydedildi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Sırbistan hükümetinin aldığı bu karardan sonra kimlikle seyahat uygulamasının başlayabilmesi için taraflar arasında kısa süre sonra bir protokol imzalanacağını belirtti.

Sırbistan'ın tarihi, para birimi, gezilecek yerleri ve daha fazlası

Batı Balkanlar’ın gerek tarih gerekse jeopolitik konum itibariyle en önemli ülkelerinden Sırbistan ile Türkiye arasında kimlikle seyahat dönemi başladı. İki ülke arasında pasaport yerine kimlik kullanılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin tamamlanmasının ardından Sırbistan'a yönelik araştırmalar da hız kazandı.

Sırbistan, Avrupa kıtası içerisinde ve Balkan yarımadası olarak adlandırılan bölgenin tam da orta noktasında yer alıyor. Sırbistan doğuda Bulgaristan ve Romanya, güneyde Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Bosna Hersek, Karadağ ve Hırvatistan ile komşu.

Ülkenin başkenti ise Belgrad.

Eski Yugoslavya’ya da başkentlik yapan Belgrad, hem siyasi hem de turistik anlamda bölgenin en önemli şehirlerinden biri konumunda.

Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği Belgrad, gerek tarihi yapıları gerekse Avrupa mimarisi ile turistlerin gözde adresleri arasında yer alıyor.

Sırbistan'ın tarihi

Sırbistan, 7,5 milyona yakın nüfusuyla en kalabalık Batı Balkan ülkesi konumunda. Nüfusun büyük bölümünü Sırpların oluşturduğu ülkede, Müslümanlar daha çok Sırbistan’ın güneydoğusunda Sancak ve Preşevo bölgelerinde yaşıyor. 77 bin 474 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Sırbistan’da resmi dil Sırpça.

Eski Yugoslavya’nın lideri Josip Broz Tito’nun 1980’de ölmesinin ardından ülkenin başına geçen Sırp milliyetçisi Slobodan Milosevic, ülkenin dağılmasını tetikledi. Milosevic, bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından önce Hırvatistan’a, ardından Bosna Hersek’e savaş açtı. Eski Yugoslavya topraklarında yaşanan savaşlarda yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarcası evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşların ardından sadece Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti kurulsa da Yugoslavya ismi bir süre sonra tarihe karışıp yerini Sırbistan-Karadağ’a bıraktı. Karadağ’ın da 2006 yılında bağımsız olmasıyla ülke sadece Sırbistan adını kullanmaya başladı.

Sırbistan’daki özerk bölgelerden Kosova ise 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşın ardından önce Birleşmiş Milletler (BM) kontrolüne geçti, ardından 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Kosova, Sırbistan tarafından hala kendi toprağı olarak tanımlanıyor.

Sırbistan, kuzeyde Macaristan, batıda Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ, güneyde Makedonya ve Kosova, doğuda Romanya ve Bulgaristan ile komşu. Denize kıyısı olmayan Sırbistan’da karasal iklim hakim.

Sırbistan'a ne zaman gidilir?

Sırbistan çok sıcak bir ülke değil özellikle kış ayları oldukça sert geçiyor. 

Bu nedenle ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönem  nisan ve ekim ayları. 

Sırbistan'da gezilecek yerler

- Kalemegdan

-  Knez Mihailova Caddesi

- Nikola Tesla Müzesi

-Aziz Sava Katedrali

- Taş Meydan

- Aziz Mark Kilisesi  

- Sırbistan Ulusal Müzesi

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@