Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 15 Temmuz darbe girişiminin 10. yıl dönümünde darbe hazırlığı sürecine dair kritik bir kronolojiyi ilk kez kamuoyuna duyurarak Ankara, İstanbul ve Pensilvanya hattındaki gizli toplantı trafiğini paylaştı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından paylaşılan ayrıntılı kronolojiye göre, FETÖ'nün darbe hazırlıkları 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin ardından hız kazandı. Siyasi hedeflerine ulaşamayan örgüt, darbe planını devreye sokarak Ankara, İstanbul ve Pensilvanya hattında çok sayıda gizli toplantı gerçekleştirdi. Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve Özcan Aytuluner'in yer aldığı yapılanmada, planlama aşama aşama ilerletildi. Tespit edilebilen 23 üst düzey toplantının ardından 6-9 Temmuz 2016 tarihlerinde Ankara'da yapılan son görüşmelerle darbe gecesi uygulanacak planın ayrıntıları netleştirildi. Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'ın darbeden kısa süre önce Pensilvanya'ya giderek son değerlendirme toplantısına katıldığı bilgisi de kronolojide yer aldı.
Kritik Kurumlar Hedef Alındı ve Eş Zamanlı Hareket Edildi
MİT'in paylaştığı verilere göre darbe girişimi yalnızca Ankara ve İstanbul ile sınırlı kalmayarak Türkiye'nin birçok ilinde eş zamanlı olarak planlandı. Darbe gecesi TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, MİT Yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hedef alındı. Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü ile Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üssü'nden havalanan savaş uçakları hava ayağında kullanılırken, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Akıncı Üssü'nde rehin tutuldu. TRT'de korsan bildiri okutulması, Boğaziçi Köprüsü'nün kapatılması, Atatürk Havalimanı'nın kontrol edilmeye çalışılması ve üst komutanların rehin alınması da kronolojide yer aldı.
Meydanlardaki Direniş Darbe Girişiminin Seyrini Değiştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlara yaptığı meydan çağrısı, darbe girişiminin seyrini değiştiren en önemli gelişme oldu. Milyonlarca kişi meydanlara çıkarak direniş gösterdi. Akıncı Üssü'nün pistlerinin vurulması, Erhaç Üssü'nde ikinci hava hareketinin engellenmesi, Atatürk Havalimanı'nın kontrolünün yeniden sağlanması ve Jandarma Genel Komutanlığı'na düzenlenen operasyonlar kalkışmanın başarısızlığa uğramasında etkili oldu.
Farklı Noktalarda Yaşanan Kritik Gelişmeler
Jandarma Genel Komutanlığı gece boyunca çatışmalara sahne olurken, 16 Temmuz sabahı Emniyet Özel Harekat ekipleri yerleşkenin kontrolünü sağladı. Deniz ayağında ise Gölcük'ten İstanbul'a sevk edilmek istenen Yavuz Fırkateyni'nde bulunan dönemin Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele darbeciler tarafından rehin tutuldu. Malatya Erhaç 7'nci Ana Jet Üssü'nde ise arama kurtarma araçlarının piste çıkarılmasıyla ikinci hava dalgası engellendi. Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri "kutlama" denilerek okula çağrılıp silah verilerek Çengelköy Polis Merkezi'ne götürüldü. TBMM bombardımana uğramasına rağmen milletvekilleri Genel Kurul çalışmalarına devam etti. MİT Yerleşkesi helikopter saldırılarına maruz kalırken personel saldırılara karşılık verdi ve Şırnak'ta Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan ile birlikte 300'den fazla darbeci asker yakalandı.