Bakan Çavuşoğlu'ndan Kuzey Irak'taki saldırıya ilişkin açıklama

Irak’ın kuzeyinde 8 sivilin öldüğü 23 kişinin de yaralandığı bir saldırı gerçekleşti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkiye'yi suçlayan açıklamalarına ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan da bir açıklama geldi.

HAYAT 21.07.2022, 10:21 21.07.2022, 10:26
Bakan Çavuşoğlu'ndan Kuzey Irak'taki saldırıya ilişkin açıklama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye sınırındaki Zaho'da bulunan bir turistik tesise ağır havan topu saldırısı gerçekleştirildi.

Saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Dışişleri Bakanlığının iddiaları net bir şekilde yalanlamasının ardından Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da yanıt gecikmedi. 

Çavuşoğlu, ''TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır" dedi. 

Büyükelçiliğe girme gibi bir durumun söz konusu olmadığını da belirten Çavuşoğlu, ''Bazı vize ofislerimiz önünde hadsizce bizim bayrağımız yakıldı'' açıklamasında bulundu. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamadaysa, Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde bir dere kenarına yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiğinin, 23 kişinin ise yaralandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği bildirdi.

"Irak, terör örgütü propagandası altında kalmamalı"

Türkiye'nin sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında olduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.

Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır.

Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz."

"Saldırı teröristler tarafından gerçekleştirildi"

Güvenlik kaynakları, Irak'ın kuzeyinde sivillerin öldüğü saldırının teröristler tarafından düzenlendiğini bildirdi.

Güvenlik kaynakları, Irak'ın kuzeyinde Parakh köyü civarında patlama sonucunda ölen ve yaralananların olduğuna dair bazı bilgiler alındığını belirtti.

Bununla birlikte terör örgütü PKK/KCK yanlısı yayın yapan medya organlarında TSK'nın, "Duhok'ta düzenlediği sözde atışlar nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiği" yönünde haberlere rastlandığına dikkati çeken güvenlik kaynakları, Irak'ın kuzeyindeki operasyonlar sonucunda terör örgütünün dağılma noktasına geldiğini, örgütün içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için yalan, dezenformasyon gibi ahlak dışı yollarla çıkış arayışında olduğunu kaydetti.

Terör örgütü PKK/KCK'nın masum sivilleri hedef aldığı, bölge halkının köylerine, tarla ve bahçelerine gidemediği gerçekleri biliniyorken bu tür haberlerin dikkatleri dağıtmak, algı oluşturmak için maksatlı ve yanlı olarak yayınlandığını vurgulayan kaynaklar, söz konusu olayın teröristler tarafından düzenlendiğinin anlaşıldığını ifade etti.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@