Baklalı yaprak sarması nasıl yapılır? Baklalı yaprak sarma tarifi...

Bakllalı yaprak sarması nasıl yapılır? malzemeleri ve tarifi...

HAYAT 01.05.2022, 22:02 01.05.2022, 23:49
Baklalı yaprak sarması nasıl yapılır? Baklalı yaprak sarma tarifi...

Amasya mutfağının bayrm sofralarında olmazsa olmazı, yaprak sarmanın zeytinyağlı ve etlisine doyum olmadığı gibi bu haline de doyamayacağınız enfes bir sarma tarifi ile gelidik. Baklalı yaprak sarması, bu zamana kadar yediğiniz sarma çeşitlerini size unutturacak lezzetli mi lezzetli bir yemeğimiz. İşte Baklalı yaprak sarması tarifi...

Baklalı yaprak sarması malzemeleri neler?
Asma yaprağı
Dana kaburga


İç malzemeleri;

3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranacak)
1 büyük kase temizlenmiş bakla
1 büyük kase kırık yarma (çekilmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates (kabuğu soyulup küçük küçük doğranacak)
1 adet yeşil biber (ince ince doğranacak)
3-4 adet yeşil soğan (ince ince doğranacak)
1 avuç doğranmış maydanoz (ince ince doğranacak)
pul biber
karabiber
1 çay bardağı su
yarım çay bardağı sıvı yağ


Baklalı yaprak sarması nasıl yapılır?

Kuru baklalar bir gün öncesinden suda bekletilir. Yeterince ıslanmadığında baklaları soymak mümkün olmaz. Bu nedenle soyulana kadar suda bekletmeniz gerekir.
Kabukları yumuşadığında ortadan bıçakla ikiye kesilir ve kabukları soyulur. Her yarım bakla da iki parçaya ayrılır. Böylelikle bir bakla 4’e bölünmüş olur. Bu şekilde tüm baklalar ayıklanır ve tekrar yıkanır. Baklaları boş zamanınızda temizleyip derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Diğer taraftan genişçe bir kap içerisinde tüm iç malzemeleri karıştırılır. Kolay karıştırmak için su miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Tuzunu ise yaprağınızın tuzuna göre kendiniz ayarlayınız. Yapraklarını çok tuzlu ise içine tuz koymamanızı öneririm.
Yaprakları sarmaya geçmeden önce tencerenin dibine kemikli dana eti (dana kaburga) yerleştirirseniz dolmalarınız daha lezzetli olacaktır. (Veya çoğu zaman dolmanın iç malzemesine bir miktar kuyruk yağı ilave edilir)
Yapraklar avuç içine açılır ve ortasına bir miktar iç malzemesi koyularak bohça gibi sarılır.
Hazırlanan dolmalar sıra ile tencerenin tabanına dizilir. Dolmaları fazla sararsanız artanını derin dondurucuda saklayıp, daha sonradan pişirmeniz de mümkün.
Tüm dolmalar sarılıp tencereye yerleştirildikten sonra dolmaların üst seviyesine kadar su doldurulup tencerenin kapağı kapatılır.
Dilerseniz düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 40 dk kadar düşük ateşte pişirin, eğer düdüklü tencere kullanmıyorsanız su miktarını artırarak ve ara sıra kontrol ederek daha uzun süre pişirmenizi öneririm. Afiyet olsun…

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@