Belçika'daki Türkler isyanda! "Nasreddin Hoca yalnız değildir!"

Belçika'daki Nasreddin Hoca heykelinin durumu yeniden gündemde... Türkler tepki için yarın, 6 Ekim Dünya Gülümseme Günü'nde "Nasreddin Hoca ile dayanışma etkinliği" düzenleyecek.

HAYAT 05.10.2023, 14:15 05.10.2023, 14:33
Belçika'daki Türkler isyanda! "Nasreddin Hoca yalnız değildir!"

2006 yılında Beyoğlu Belediyesi'nin Belçika'nın Schaerbeek Belediyesi'ne hediye ettiği Nasreddin Hoca heykelinin başına o günden beri gelmeyen kalmadı. Çeşitli tarihlerde saldırılara uğrayan ve yeri değiştirilen heykelin şimdi de çöplerin konulduğu bir yere konulmasına Belçika'daki Türkler büyük tepi gösteriyor. 

Heykelin başına gelmeyen kalmadı!

İlk olarak, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Rue Gallit Caddesi üzerine yerleştirilen heykel 'yıprandı' gerekçesiyle yenilendikten sonra 2018 yılında Chaussee de Haecht Caddesi ile Rue L'Olivier Sokağının kesiştiği alana alınmıştı. 

Çok sayıda Türk'ün yaşadığı bölgede yine de Nasreddin Hoca heykeline geçen zaman içinde birçok çirkin saldırı düzenlendi. 

Bir saldırıda heykelin üzerine çöpler takılırken, bir saldırıda eşeğin kuyruğu kopartıldı, başka bir saldırıda ise heykeldeki Nasreddin Hoca'nın kolu kırıldı ve uzun süre yenilenmedi. 

Çevresini çöplüğe çevirdiler, Türkler isyan etti

Belçika'daki Türkler önceki yıllarda da heykelin başka bir yere alınması ve korunması için açıklama ve eylemlerde bulunmuştu. 

Son olarak, heykelin bulunduğu alanın çöplüğe dönüşmesi ve bölgedeki çöplerin atıldığı bir yer haline gelmesi Türkleri isyan ettirdi. 

belturkhaber.be haber sitesi de geçtiğimiz günlerde "Nasreddin Hoca Brüksel'in çöp bekçisi değildir" başlıklı haberle, heykelin çevresinin çöplerle dolu halinin fotoğrafını paylaşmış ve tepkileri gündeme taşımıştı. 

Nasreddin Hoca ile dayanışma etkinliği düzenlenecek 

Belçika'da Türklere yönelik haber siteleri konuyla ilgili eleştiriler haberler yaparken, sosyal medyadan yarın 6 Ekim Dünya Gülümseme Günü'nde "Nasreddin Hoca yalnız değildir!" sloganı ile Nasreddin Hoca ile dayanışma etkinliği ve basın açıklaması düzenleneceği duyuruldu.  

Belçika'da yaşayan mizah yazarı ve gazeteci Erdinç Utku da, Nasreddin Hoca heykelinin konulması gereken yerin Josaphat Parkı olduğunu belirterek, "Nasreddin Hoca’nın yeri birçok sanatçı ve düşünce insanının heykelinin de bulunduğu asırlık park, Josaphat Parkı’dır"dedi. 
 



 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@