banner163

Bu gece Regaip Kandili

Bugün Regaip Kandili... Regaip Kandili'nin önemi ve faziletleri nelerdir? Regaip Kandili'nde neler yapılmalı?

HAYAT 18.02.2021, 10:04 18.02.2021, 10:41
Bu gece Regaip Kandili

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre bugün Regaip Kandili idrak edilecek. 18 Şubat 2021 günü başlayıp 19 Şubat 2021 günü sona erecek.

Kandil ne demek?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Regaip Kandili'nin önemi ve fazileti

Regaib, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde oruç tutulması tavsiye edilen Recep ayında bulunmaktadır. Hz Muhammed (s.a.v)'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, 

Regaib gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde -gün belirtilmeden- oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan Receb ayında bulunmakla birlikte, , Hz. Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir. 

Regaip Kandili'nde neler yapılmalı?

Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan kaza namazı kılmalı, kazası olmayan da nafile namaz kılar. Ayrıca Kur'an-ı Kerim okumalı, tesbih çekip, tevbe istigfar etmeli. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Müslümanlara oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen Regaib Kandili'nde yapılması gereken ibadetler ve davranışlar şunlardır:

Kur'an-ı Kerim okunmalı

Peygamberimiz (a.s.m)'ın mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okunmalı

Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet etmeli

Allah rızası için namaz kılmalı

Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yapmalı

Günahların bağışlanması için Allah'tan af dilenmeli ve tövbe edilmeli

Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okunmalı

Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmeli

Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirmeli

Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşmeli

Dargın ve küskünleri barıştırmalı

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı

Hayattaki büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli.

Vali Ayyıldız'dan Regaip Kandili mesajı

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız Regaip Kandili nedeniyle bir mesaj paylaştı. Vali Ayyıldız mesajında şu ifadelere yer verdi: "Birlik beraberliğimizi pekiştirmesi, kardeşliğimizi daha güçlü hâle getirmesi ümidiyle Eskişehirli hemşehrilerimin, milletimiz ve İslam dünyasının Regaib Kandili’ni tebrik ediyor; üç ayların ve bu mübarek gecenin insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@