banner163

Burası Emirdağ... Çin'in filleri gibi özgürler

Çin'de büyük göçü devam eden ve 24 saat izlenen fil sürüsü dünyada konuşulmaya devam ederken, Emirdağ'ın da yılkı atları yeniden gündemde...

HAYAT 14.06.2021, 12:23 14.06.2021, 12:33
Burası Emirdağ... Çin'in filleri gibi özgürler

 Çin'de yaşam alanlarından ayrılıp, 500 kilometreden fazla yol kat eden fil sürüsü 24 saat izlenmeye ve tüm dünyada konuşulmaya devam ederken, Afyonkarahisar'da Emirdağ'ın ünlü yılkı atları da sürüler halinde dağlarda özgürce dolaşmaya başladı... Yılkı atları havadan da görüntülendi... 

Emirdağ'ın özgür sembolleri 

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde havaların ısınması, yaz mevsiminin gelmesi ile yılkı atları gruplar halinde dağlarda gözlenmeye başlandı. Tabiatta serbest bir şekilde dolaşan yılkı atları havadan drone ile görüntülendi.

Emirdağ ilçesinin sembollerinden biri haline gelen yılkı (tabiatta serbest dolaşan, yabani) atlar yüksek rakımlı noktalarda boy göstermeye başladı. Sürüler halinde dolaştıkları gözlenen yılkı atları drone ile havadan da görüntülendi.

Görüntülerde yılkı atlarının sakinlikleri dikkatlerden kaçmadı. Yılkı atlarının bir zamanlar yöre halkının yaşlanan, hizmetini tamamlayan ve dağa salınan atlar birbirleri ile çiftleşerek çoğalıp ve yabanileştikleri biliniyor. Yılkı atları, 10-12 attan oluşan öğrekler (gruplar) halinde dolaşıyor. Her öğreğin bir lider atı olurken, Emirdag'da yüzlerce yılkı atı yaşıyor.

Yılkı atlarının öğrekler halinde yaşamalarının nedeni ise kışın zor şartlarda kendilerine saldırmak isteyen kurtlarla bu şekilde mücadele etmeleri olarak gösteriliyor. Uzaktan seyredilebilen yılkı atlarının en dikkat çekici özellikleri ise kendilerine 50 metre fazla yaklaşıldığında ürküp grup halinde kaçmaları.

Drone ile havadan görüntülenen yılkı atlarının güzelliklerini görenler dönüp bir daha bakıyor.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@