Büyükerşen'in son kopya eserine mimarlardan büyük tepki! "Tam bir rezalet"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Odunpazarı bölgesinde yapımı bir yılı aşkındır süren, İstanbul'daki ünlü Kamondo merdivenlerinin kopyasını sonunda tamamladı. Ancak kopya merdivenler hem Eskişehir'de hem de mimarlık camiasında büyük tartışma yarattı. Mimarlar ve sanatçılardan tepki yağıyor. İşte o yorumlar ve tepkiler... 

HAYAT 28.07.2023, 14:07 28.07.2023, 14:33
Büyükerşen'in son kopya eserine mimarlardan büyük tepki! "Tam bir rezalet"

Eskişehir'e özellikle Avrupa'daki heykeller ve bazı yapıların kopyalarını yaptırmakla ünlü olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, tarihi Odunpazarı Evleri bölgesine de İstanbul'daki ünlü Kamondo Merdivenleri'nin bir kopyasını yaptırmaya karar vermiş, çalışmalar yaklaşık bir yıl önce başlamıştı. 

Kamondo Merdivenleri'nin Eskişehir'deki kopyası

Bir yıl süren çalışması tamamlandı, ama hüsran yarattı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından bir yılı aşkın süredir yapımı süren merdivenlerin tamamlandığı açıklanırken, yapılan merdivenler özellikle mimarlık camiasında tartışma yarattı, mimarlar ve sanatçılardan büyük tepki topladığı görüldü. 

İstanbul'daki orjinal Kamondo merdivenleri

Mimarlar "Kötü bir kopya ve Odunpazarı'nın tarihi dokusuna uygun değil" diyerek eleştiriyor

Eskişehir'de yapılan kopya merdivenlerle ilgili sosyal medyada yapılan yorumlarda mimarlar, söz konusu merdivenlerin Odunpazarı'nın tarihi dokusuna uygun olmayan şekilde ve çok kötü bir kopya olarak yapıldığını savundu. Yapılan kopya merdivelerin aslına uygun yapılmadığını da söyleyen bazı mimarlar, Eskişehir'in bu tür kötü kopyalanmış eserlerle dolmasının kentin mimari ve tarihe dokusuna yarar değil, zarar getirdiğinin altını çizdi. 

Eskişehir'de yapılan kopyanın Odunpazarı'nın tarihi dokusuna büyük bir zarar olduğu belirtiliyor. 

Mimarlar, sit alanı olarak koruma altında olan tarihi Odunpazarı bölgesinde böyle bir çalışmaya izin verilmesine de anlam veremediklerini belirterek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nu da eleştiren yorumlarda bulundu. 

Mimarlardan bu kadar büyük tepkiler gelirken, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi de konuyla ilgili bir açıklama yapacak mı merak ediliyor. 

İşte sosyal medyada gündem olan ve tartışma yaratan konuyla ilgili yapılan yorumlardan bazıları... 

(İstanbul'daki tarihi Kamondo Merdivenleri'nin hikayesini de haberimizin sonunda okuyabilirsiniz)

Kamondo merdivenlerinin hikayesi nedir? Ünlü Yahudi Banker Abraham Salomon Kamondo'nun torunları için yaptırdığı merdivenler... 

Eskişehir'de kopyası yapılan ünlü tarihi Kamondo merdivenleri Karaköy’de Voyvoda Caddesi ve Banker Sokağı’nın kesiştiği noktada bulunuyor. Kamondo Merdivenleri ismini İstanbul'da dönemin ünlü ve varlıklı banker Yahudi ailelerinden 

Kamondo Ailesi’nden alıyor. Ailenin başındaki Abraham Salomon Kamondo bu merdivenleri Avusturya Lisesi'nde okuyan torunlarının okula rahat ulaşması için yaptırıyor. Söz konusu merdivenler sonraki yıllarda ve Cumhuriyet döneminde halk arasında "aşıklar merdiveni" adını da alıyor. 

Fransız "art nouveau" akımı tarzında o dönem inşa edilen merdivenler yıllar içinde İstanbul'un simgelerinden biri haline geliyor ve koruma altında. 

Yorumlar (4)
Tarihe Not Düş 10 ay önce
15 yılı aşkın bir mahkeme sonucu evlerinden edilen koskoca bir apartman sakinleri var ortada. 10 daire ve 1 büyük dükkanı yıkarak yerine kopya bir yahudi merdiveni yapan belediyenin acaba istimlak ve yapım maliyetleri hakkında harcadığı tutar nedir? araştırsak külliyan bir zarar olduğunu görmek hiçde zor olmaz. O para ile eskişehir halkına daha faydalı hizmetler yapılabilirdi kuşkusuz. Daha açılışı yapılmadan gelen turistler tarafından çok büyük ilgi görüyor diyen yandaş gazeteler masum ve şirin bir isim de bulmuş hemen. "AŞIKLAR MERDIVENI"
Ali veli 10 ay önce
Sen Varolan eserleri değil eksik olanları üret. Yollar bitik alt yapı bitik bunlar eser. Sazova parkı da kötü bir kopya, Fransa lyon parc de la tete d'or. Bakın internetten görürsünüz. Kopyacı başkan biraz gerçek iş yapın
Ahmet Solak 10 ay önce
Uyan Eskişehir uyan işte hoca ama ne hoca taklitçi hoca oy verin taklitçilere taklitçiler
Mehmet Ali Girgin 10 ay önce
Yorumlar hep aynı başkan belediye nin girişine yaptirsaydin alkış alırdın sen Eskişehir'in doğallığı ni bozmussun onca masraf boşuna neyse bu seneki belediyenin fazlasının gittiği yer belli oldu

Gelişmelerden Haberdar Olun

@