Çerkez tavuğu nasıl yapılır? Malzemeleri ve püf noktaları neler?

Çerkez tavuğu nasıl yapılır? Çerkez tavuğunun malzemeleri ve püf noktaları neler? İşte detaylar...

HAYAT 21.10.2021, 21:12
Çerkez tavuğu nasıl yapılır? Malzemeleri ve püf noktaları neler?

Meze tariflerinin tavukla yapılan, neredeyse ana yemek yerine bile geçecek çerkez tavuğu özellikle davet sofralarına çok yakışıyor.

Halk arasında yaygın kullanımı bu şekilde olduğu için "çerkez tavuğu" olarak akıllara kazınan mezenin orijinal yazılışı aslında "çerkes tavuğu". Uzun yıllardır yapılan geleneksel lezzetin orijinalinde cevizin yağı tunç havanlarda uzun süre dövülerek çıkartılıyor. Ceviz içi ve kurutulmuş kırmızı biberlerle karıştırıldıktan sonra didilmiş ve macun kıvamına gelen tavukların üzerine gezdiriliyor.

Didilmiş tavuk etleriyle harmanlanacak acuka ilavesiyle havanda dövülen ceviz içlerine ek olarak, "abısta" denilen mısır unlu pelte karışımıyla servis edilen abaza usulü çerkes tavuğu tariflerinin yanında yapılışı oldukça pratik olan "kolay çerkez tavuğu" hazırlıyoruz.

Çerkez tavuğu malzemeleri neler?
Tavuk İçin:
1 adet bütün tavuk (haşlanmış)
5 su bardağı su


Harcı İçin:
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı ceviz içi
4 dilim bayat ekmek içi
1,5 su bardağı tavuk suyu
1/2 çay kaşığı karabiber


Üzeri için (arzuya göre):
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Çerkez tavuğu nasıl yapılır?

Sarımsakları tuz ilavesiyle havanda dövün. Ayıklanmış ceviz içlerini katıp havanda dövme işlemini sürdürün. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşatın.
Yumuşayan ekmek içinin üzerine havanda dövdüğünüz sarımsaklı ceviz karışımını ekleyip karıştırın. Karabiberle tatlandırın. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince uzun parçalar halinde didikleyin. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle cevizli karışımı ve bayat ekmek içini karıştırın. Hazırladığınız çerkez tavuğunu bir servis tabağına aktarın. Arzuya göre küçük bir tavada kızdırdığınız sıvı yağa toz kırmızı biber katıp karıştırdıktan sonra üzerine gezdirin. Bir tutam doğranmış taze kişniş ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Çerkez tavuğunun püf noktaları
Kapağı kapalı kaplarda, buzdolabında saklamaya ve kısa sürede tüketmeye özen gösterin. Ceviz içli karışıma haşladıktan sonra çekirdeklerini çıkardığınız ve küçük parçalar halinde doğradığınız kurutulmuş kırmızı biberler de ekleyebilirsiniz. Ufaladığınız bayat ekmek içlerini sütle ıslayıp suyunu süzdükten sonra da tavuk suyuyla karıştırabilirsiniz.

Yorumlar (0)
banner37
banner28

Gelişmelerden Haberdar Olun

@