Deniz Salyası zararları nelerdir?

Özellikle Marmara Denizi etrafında son zamanlarda gördüğümüz deniz salyası herkes tarafından merak ediliyor. Peki Deniz Salyası zararları nelerdir, neden oluşur?

HAYAT 07.06.2021, 22:28 07.06.2021, 22:56
Deniz Salyası zararları nelerdir?

Özellikle Marmara Denizi etrafında son zamanlarda gördüğümüz “deniz salyası” neredeyse her kesimden insanı harekete geçirmiş durumda. Uzmanlar bilimsel çalışmalar eşiğinde deniz salyasına önlem alınması gerektiğini dile getiriyor. Hâl böyle olunca genellikle Deniz Salyasının zararları, herkes için bir merak unsuru oluyor.

Deniz Salyası nedir?

Deniz Salyası terimi aslında bir halk tabiridir. Deniz Salyasının bilimsel tabiri ise; müsilaj’dır. Uzun bir süredir Marmara Denizi’nde etkisi gözlemlenen müsilaj, birçok vatandaşı “Deniz Salyası nedir?” sorusunu aratmaya teşvik etti.

Deniz Salyası, denizlerde görülen “sümük” benzeri organik maddeler topluluğundan meydana gelir. Genellikle kremsi ve jelatinimsi olabilen bu organik topluluklar zararlı değildir.

Deniz Salyası zararlı olabilir mi?

Deniz Salyaları çoğunlukla bir zarar teşkil etmezler. Genellikle balıkçıların avlanmalarını zorlaştıran bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Escherichia coli (E.coli) bakterisi dahil, bazı virüsler ve bakteriler Deniz Salyaları tarafından çekilebilir ve denizin altında yaşayan canlıları boğan bir tabaka haline gelebilir.

Escherichia coli nedir?

Escherichia coli; memeli hayvanların kalın bağırsaklarında yaşayan bakteri türlerinden bir tanesidir.

Deniz Salyası neden olur?

Deniz Salyası, Deniz Sümüğü veya bilimsel tabir ile müsilaj; suda bol miktarlarda besin bulunan bölgelerin uzun süren ılık sıcaklıkları ve sakin havanın oluşması ile meydana gelir.

Deniz Salyasına sebep olan en temel etkenlerden bir tanesi ise; müsilaj parçalanıp dağılmak için suda çözünmüş oksijene ihtiyaç duyar. Sudaki oksijen seviyesinin dengelenebilmesi için en önemli kriterlerden bir tanesi suların ideal sıcaklıklarıdır.

Aynı zamanda Deniz Salyaları, deniz altındaki faylardan çıkan sülfür gazlarının yoğunluğu sebebiyle de oluşabilir.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@