Eskişehir Büyükşehir bu görsellerle duyurdu

Eskişehir'de Çukurçarşı bölgesindeki tarihi Halk Evi binası ile ilgili yeni gelişme... Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu görsellerle duyurdu...

HAYAT 18.04.2022, 14:37 18.04.2022, 14:55
Eskişehir Büyükşehir bu görsellerle duyurdu

Eskişehir'in önemli tarihi yapılarından biri olan Çukurçarşı bölgesindeki İş Bankası'nın bulunduğu Halk Evi binası ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı: 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yıllardır restore edilmesi konusunda bir gelişme yaşanmayan tarihi bina ile ilgili yeni bir proje uygulanacağı belirtildi. 

"Röleve, restitüsyon ve mimari avan projeleri onaylandı"

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "1936 yılında Mimar İzzet Baysal tarafından mimari projesi çizilen Çukurçarşı bölgesindeki Halkevi Binası, 1951 yılında dilimler halinde satılarak, yerine yapılan yeni inşaat ve tadilatlarla özgün kimliğini kaybetmişti. Halen tarihi mimari kimliğinden uzak ve estetik olarak da kötü bir görüntüye sahip olan, tarihi binayı yeniden kente kazandıracak, “yeniden yaradılış” projesi adım adım hayata geçiyor.  Tescilli Halkevi binasının yeniden ayağa kaldırılması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası birlikteliği ile proje çalışmalarına başlanmıştı. Bu kapsamda hazırlanan röleve, restitüsyon ve mimari avan projeleri Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylandı" denildi. 

Büyükerşen ile toplantı yaptılar 

Proje uygulama aşamasına gelebilmesi için, İş Bankası heyeti ve yüklenici firma yetkililerinin Yılmaz Büyükerşen ile bir araya geldiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda yapılan toplantıda, İş Bankası teknik ekibi, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yüklenici firma DAD Mimarlık temsilcileri de yer aldı. Toplantıda projenin aşamaları ve süreci hakkında görüşüldü ve inceleme yapıldı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, toplantı sonrası süratle projelerin tamamlanacağını, gerekli onaylar alındıktan sonra projenin yapım aşamasına geçileceğini belirtti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası birlikteliği ile Cumhuriyet döneminin en önemli kültür ve eğitim kurumlarından olan Halkevi Binasının, 1950 yılında satılıp yok edilmeden önceki projeleri ile yeniden yapılarak, şehrin hafızasına tekrar kazandırılacağını söyledi.  Büyükerşen, bu çalışmanın kent belleğine önemli bir katkı olacağını, Cumhuriyet döneminin en kıymetli değerlerinden olan Halkevlerinden yalnızca Eskişehir’dekinin yıkılmasıyla yapılan hatanın yıllar sonra düzeltilmesinin önemli olduğunu belirterek,  “Böylesi bir mirası, eski kimliğine uygun ve hatırlatır şekilde gelecek nesillere aktarmayı çok önemsiyorum. Halkevi Binasının eski kimliğine uygun şekilde yaşatılması Eskişehir için de kıymetli bir değerdir” diye konuştu.

İş Bankası dışında ne olacak? 

Öte yanda proje ile ilgili yapılan açıklamada, proje kapsamında yapılacak yapılarda İş Bankası dışında ne yapılacağına ve ne olacağına dair bir bilgi paylaşılmadı. İş Bankası dışında arka tarafta yer alan binada yine işyerleri mi olacak, yoksa belediyenin başka bir amaçla kullanacağı bir alan mı olacak merak edildi. 
 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@