Eskişehir'deki en yasakçı ve en özgür parklar hangileri? Eskişehir bunu konuşuyor

Eskişehir'de bir vatandaşın ve Kazım Kurt'un Dede Korkut Parkı'nda yoga yapılmasına izin verilmediği iddiası ve sonrasında bunun doğru olmadığının ortaya çıkması, Eskişehir'de bazı parklarda uygulanan ve tepki toplayan yasakları da yeniden gündeme getirdi. Eskişehir'in en yasakçı ve en özgür parkları hangileri? Eskişehir bunu konuşuyor... 

HAYAT 29.05.2022, 21:56 29.05.2022, 23:51
Eskişehir'deki en yasakçı ve en özgür parklar hangileri? Eskişehir bunu konuşuyor

Eskişehir'de bir vatandaşın sosyal medyadaki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapılmasına izin verilmediği yönündeki iddiası bugün sosyal medyada özellikle Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve bazı çevrelerce büyültülürken, Türk Dünyası Vakfı'ndan yapılan açıklama ile söz konusu iddianın doğru olmadığı ortaya çıkmıştı. Bugün çok konuşulan bu konu, Eskişehir'deki bazı parklarda uygulanan yasakları da yeniden gündeme getirdi ve hangi parkların daha özgür bir ortam sunduğu, hangi parkların ise yasaklarla dolu olduğu tartışma konusu oldu... Eskişehirlilerin tartıştığı bu konuda medyamidas.com, Eskişehir'in en büyük parklarında yapılan uygulamaları sizler için karşılaştırdı. 

İşte Eskişehir'in en yasakçı parkları!: Kent Park ve Sazova Parkı... Piknik yasak, evcil hayvan yasak, çime örtü sermek yasak...  

Eskişehir'de en dikkat çekici ve tepki çeken yasaklar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Park ve Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı'nda uygulanıyor. İki parkın da girişlerinde yıllardır uygulanan yasaklara tepkiler her geçen gün artıyor ve bu yasaklar anlam verilemiyor. İki parkta da "piknik yapmanın yasak olduğu" belirtiliyor. Vatandaşlar ise kurallara uygun şekilde veya ayrılan alanlarda, parklarda neden piknik yapılamadığını yetkililere soruyor. 

Büyükşehir'in parklarında sokak hayvanları kontrolsüz dolaşıyor, ama evcil hayvanların sahipleriyle girmesi yasak! 

Büyükşehir'in parklarındaki en tepki çeken yasaklardan biri de "evcil hayvanların girişine izin verilmemesi" yasağı... Türk Dünyası Vakfı'na bağlı Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Park'ta böyle bir sorun yaşanmazken ve evcil hayvan sahipleri kurallara uygun şekilde hayvanlarını parklarda dolaştırabilirken, Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Park ve Sazova Parkı'na evcil hayvanlarla girilmesi yasak. Öte yandan Büyükşehir'in parklarında sokak hayvanlarının rahatça dolaşması, küpesiz ve aşısız hayvanların rahatça girip çıkabildiği görülürken, hayvanseverler evcil hayvanları ile geldiklerinde güvenlik görevlileri tarafından parklara alınmıyor. 

Yukarıdaki fotoğraf Kent Park'tan... Bu parkta sokak köpeklerini görebilirsiniz, bu konuda bir denetim yok, ama evcil hayvanların sahipleriyle girmesine izin verilmiyor. Vatandaşlar dünyada hiçbir parkta böyle bir durumun olmadığını belirterek tepki gösteriyor. 

Çimlere örtü sermek ve kamp sandalyesi niye yasak? 

Yine Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Park ve Sazova Parkı'nda çimlere örtü sermek ve kamp sandalyesi ile oturmak da yıllardır yasak! Bu iki park bu özellikleriyle de Eskişehir'in en yasakçı parkları arasında yer alıyor ve vatandaşlar bu yasağı da eleştiriyor. Birçok vatandaş, özellikle Kent Park'ta örtü serip veya kamp sandalyesi ile doğaya zarar vermeden Porsuk kenarında oturmak istediğini belirtirken, bu yasağa da bir anlam verilemiyor. Belediyeni önerisi ise "oturma banklarını kullanın". Vatandaşlar da soruyor, az sayıdaki oturmak banları doluysa nereye oturalım?

Eskişehir'in en özgürlükçü parkları: Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin ve Odunpazarı'ndaki parklarda uygulanan yasaklar dikkat çekerken ve tepki toplarken, Türk Dünyası Vakfı'nın Eskişehir'e kazandırdığı ve Vakıf tarafından bakımları yapılan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nda özgür ve rahatlatıcı ortam dikkat çekiyor. 

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı evcil hayvanlara yasak değil, hayvanseverlere açık 

Kent Park ve Sazova Parkı'nın aksine Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı hayvanseverlere ve evcil hayvanlara yasak değil. Parklara konulan tabelada hayvanseverler sadece uymaları gereken kurallar hakkında kibar bir dille uyarılırken, kurallara uydukları için de teşekkür ediyor. Bu parklara giden çok sayıda vatndaş da bu uygulamadan çok memnun olduklarını ve hiçbir sorun yaşamadıklarını söylüyor. 

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nda saçma yasaklar yok, mantıklı kurallar var 

Öte yandan Kent Park ve Sazova Parkı'nda uygulanan birçok yasak da, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nde ve Dede Korkut Parkı'nda uygulanmıyor. Vatandaşlar kurallara uyarak, çevreyi kirletmemek şartıyla piknik de yapabiliyor, çimlere oturabiliyor, örtü serebiliyor, çocuklarıyla rahatça oynayarak vakit geçirebiliyor. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nda, saçma yasaklar uygulanmazken, vatandaşların özgürlüğünü savunacak şekilde kurallar uygulanması da dikkat çekiyor. Bazı tabelalarda vatandaşlardan yürüyüş parkularına bisiklet, motosiklet gibi araçlarla girmemeleri, ateşli araçlarla veya mangalla piknik yapılmaması gibi mantıklı kurallar uygulanıyor. 


Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı farklı etkinliklere de açık... Kent Park ve Sazova'da sadece belediye etkinlikleri oluyor 


Dikkat çeken bir nokta da yapılan etkinlikler. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı çok sayıda farklı kurum ve STK'nın özellikle çocuklar ve gençlere yönelik etkinliklerine ev sahipliği yaparken, Kent Park ve Sazova Parkı'nda sadece belediyelerin etkinlikleri olduğu görülüyor. 

Sporun merkezi de Türk Dünyası Vakfı'nın parkları oldu 

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı sunduğu koşu parkuru, spor aletleri ve spor alanları ile vatandaşları her tür spor etkinliğine de teşvik ederken, özellikle Dede Korkut Parkı koşucuların gözdesi durumunda... Öte yandan Kent Park ve Sazova Parkı'nın bu alanlar açısından zayıf olması spor yapmak isteyenlerin tercih etmemesine neden oluyor. 

Yukarıdaki fotoğrafta soldaki Eskişehir Büyükşehir'in parklarındaki tabela, soldaki Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki tabela... 

Üslup farkı: Biri "Yassah hemşerim!" diyor... Diğeri sadece kibarca uyarıp teşekkür ediyor... Hangisi daha medeni? 

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Park ve Sazova Parkı ile Türk Dünyası Vakfı'nın Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'ndaki tabelalardaki üslup farkı da dikkat çekici boyutta... Büyükşehir'in parklarındaki girişlerde sert üsluplu "Yasaktır! yazan tabelaların vatandaşları karşılaması tepki topluyor. Öte yandan Türk Dünyası Vakfı'nın parklarındaki tabelalarda yasak ibareleri yok ve vatandaşlar sadece kibar bir üslupla kurallara uymaları konusunda uyarılıyor ve teşekkür ediliyor. Türk Dünyası Vakfı'nın parklarındaki bu nezaket ise takdir topluyor. Vatandaşlar aynı üslup ve yasaksız zihniyeti Büyükşehir Belediyesi'nin parklarında da görmek istediklerini söylüyor. 

Vatandaşlar Türk Dünyası Vakfı parklarını tercih etmeye başladı 

Kent Park ve Sazova parkında uygulanan yasaklar nedeniyle Eskişehir'de çok sayıda vatandaşın Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nı tercih etmeye başladığı belirtiliyor. Yasaklar nedeniyle Kent Park ve Sazova Parkı'nda rahat edemediklerini söyleyen vatandaşlar, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Dede Korkut Parkı'nda daha özgür bir ortam bulduklarını ifade ediyor. 

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda düşüncelerinizi belirtin.... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@