Eskişehir için yeni proje... Ahmet Ataç: Gelecek nesillere anlatmalıyız

Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliği ile düzenlenen tarih panelinde, “Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100 Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” belgeler ve uzman isimlerin anlatımı ile konuşuldu. Panelde, Eskişehir'in tarihine ışık tutacak yeni proje de tanıtıldı...

HAYAT 16.05.2022, 16:52 16.05.2022, 16:58
Eskişehir için yeni proje... Ahmet Ataç: Gelecek nesillere anlatmalıyız

Tepebaşı Belediyesi, tarih bilincine katkı sağlayacak programlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Tarih Vakfı ile birlikte düzenlenen, “Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” isimli tarih paneli, Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde Eskişehirliler ile buluştu.

Panele Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra çok sayıda tarih sever vatandaş katıldı.

"Eskişehir, milli mücadelemizin de merkezi konumundaydı, Mustafa Kemal 7 kez Eskişehir'e geldi"

5 oturumdan oluşan panelin açılışında konuşan Başkan Ataç, “Bugün çok anlamlı bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Milli Mücadele’nin 5 büyük savaşından 3’ü Eskişehir’imizde gerçekleşti. Eskişehir 2 kez işgal edildi. İlki İngilizler, ikincisi Yunanlar tarafından yapıldı. İlki 423 gün, ikincisi ise 1419 gün sürdü. Kurtuluş mücadelesine ordumuzun yanı sıra halkın her kesiminden vatandaşlarımız katıldı. Eskişehir, milli mücadelemizin de merkezi konumundaydı. Bu sürede Mustafa Kemal 7 kez Eskişehir’e geldi. İnönü Savaşları’nın zafer ile sonuçlanması halkımızın zafere olan inancını da perçinledi. Ayrıca yeni Türkiye’nin de temelleri atıldı. Atatürk bu zafer ile ilgili olarak, ‘Siz orada sadece düşmanı değil, milletin makus kaderini de yendiniz’ demiştir. Uzun süren bir işgalden sonra Eskişehir’imiz 2 Eylül 1922’de kurtarıldı. Mustafa Kemal Atatürk, Eskişehir halkının gösterdiği özveriyi takdirle karşıladı. 15 Ocak 1923 tarihindeki Eskişehir ziyaretinde, “Efendiler! Eskişehir’i ve Eskişehir halkını çoktan tanırım.  Eskişehir halkı bu güzide vasıflarla bezenmiş bir halktır. Eskişehir halkı bize çok yardımlarda bulunmuştur. Bu yardımları ordu ve millet namına tekrar etmek suretiyle vazifemi yapıyorum’ demiştir. Bugün kurtuluşun 100’üncü yılı çeşitli boyutları ile alınacak. Mehmet Alkan Hocama teşekkür ediyorum. Tarih Vakfı ile yaklaşık 4 yıldır birlikte çalışıyoruz. Bugün bizler ile birlikte olan tüm akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan ise “4 yıldır Tepebaşı Belediyemiz ile ortak çalışmalar sürdürüyoruz. Gönüllü olarak hocalarımız Eskişehir’de aktarımlarını yapıyorlar. Bu projemiz de çok anlamlı bir çalışma oldu. Bu proje kapsamında kitaplarımız olacak, onları da sizlere tanıtacağız” dedi.

Daha sonra moderatörlüğünü Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Kemal Yakut, Dr. Emel Akal, Doç. Dr. Nurşen Gürboğa, Prof. Dr. Zafer Toprak ve Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan önemli aktarımlarda bulundu. Panelde; Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu, 20. Yüzyılın Başlarında Eskişehir’deki Sosyal ve Ekonomik Değişim, Eskişehir’de Sol Basın ve Örgütlenme, Savaş Sonrası Anadolu İnsanının Yaşam Koşulları ve Nüfusun Yeniden İnşası ile Mustafa Kemal: 15 Ocak 1923 – Eskişehir başlıklı 5 oturum gerçekleşti. Etkinlik kapsamında kitaplar, sergi ve belgesel projeleri tanıtımı da yapıldı.

Panel sonunda konuşmacılara Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çayır tarafından çiçek takdim edildi.

Eskişehir tarihine ışık tutacak proje

Etkinlikte tanıtımı yapılan proje, 5 tarih kitabı ve sergi ile belgesel çalışmasını kapsıyor.

Tepebaşı Belediyesi ile Tarih Vakfı iş birliğinde hayata geçirilecek çalışma içeriğindeki 5 kitap arasında; Eskişehir’de İşgal ve Direniş, Eskişehir’in Kurtuluşu, Milli Mücadelede Eskişehir’de Sol, Yunan Arşiv Kaynaklarında İşgal Eskişehir’i ve Milli Mücadele ve Eskişehir kitaplarından oluşuyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da projeye ilişkin değerlendirmesinde, “Şehrimizin tarihinin daha iyi bilinmesi ve gelecek nesillere bu tarihi daha somut biçimde anlatabilmek adına böyle bir çalışmaya imza atıyoruz. Çok değerli hocalarımızın ve Tarih Vakfı’mızın da büyük emekleri ile değerli çalışmalar ortaya çıkacak. Böylelikle Eskişehir’imizde yaşanan işgal yılları ve vatansever Eskişehirlilerin milli mücadeleye destekleri ile kurtuluş destanına katkıları, kitap, belgesel ve sergiler ile zihinlerde canlanmış olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Proje kapsamındaki 5 kitap ile birlikte sergi ve belgesel çalışmalarının, Eskişehir’in kurtuluş günü olan 2 Eylül tarihine kadar hazırlanmış olması planlanıyor.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@