Eskişehir'in mahalleleri isyanda! Çatıların bile rengi değişti

Eskişehir’de Çukurhisar sakinleri bölgedeki çimento fabrikasının yarattığı toz ve kötü kokuya tepkili, çözüm bekliyor...

HAYAT 03.08.2021, 11:56 03.08.2021, 12:46

Eskişehir’de faaliyet gösteren ÇİMSA Çimento Fabrikası'nın yakınında bulunan yaklaşık 7 bin nüfuslu Çukurhisar Yeni ve Hisar mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, fabrikadan çevreye yayılan yoğun toz ve atık tesisinden gelen kötü koku nedeniyle günlük hayatlarında zorluk çekiyor.

Toz bulutu ve kötü koku çevreyi sarıyor

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Çukurhisar Yeni ve Hisar mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, yerleşim yerlerine 1 kilometre uzaklıkta bulunan ÇİMSA Çimento Fabrikası nedeniyle zor günler yaşıyor. Yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı mahallelerde, fabrikadan yayılan toz bulutu ve atık tesisinden gelen kötü koku etkisini gösteriyor.

Çevre toza büründü... Çatıların rengi değişti 

Yoğun toz nedeniyle evlerin çatıları, tarım arazileri ve arabaların üstü başta olmak üzere birçok alan beyaza bürünürken, çevrede yaşayan vatandaşlar ise nefes almakta güçlük çekiyor. Atık tesisinden yayılan kötü kokudan kaçmaya çalışan mahalleliler, sokaklarda gezmek yerine sıcak havalarda kendilerini eve kapatarak kokunun olumsuz etkilerinden kurtulmaya çalışıyor.

Sağlık konusunda endişeler artıyor

Yıllar ilerledikçe tarım arazilerinin de zarar gördüğünü ve verimlerin ciddi oranda düştüğünü ifade eden mahalleliler, ortaya çıkan olumsuz durumlar yüzünden sağlıklarından endişe ettiklerini dile getirerek yardım bekliyor. İHA'nın haberine göre ÇİMSA'dan ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığı belirtildi. 



“Yıkanan çamaşırlarımızı balkonda kurutamıyoruz çünkü koku siniyor üstlerine”
Çimento fabrikasının uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini fakat son yıllarda içerisinde kurulan atık tesisinden dolayı vatandaşların nefes almakta güçlük çektiğini söyleyen Çukurhisar Yeni Mahalle Muhtarı Fatih Ay, “Çimento fabrikası uzun yıllardır bizim mahallemizde faaliyet gösteriyor ancak uzun zamandır bize böyle rahatsızlık vermiyordu. Son dönemde içerisine kurulan atık tesisinden dolayı sıkıntı yaşamaktayız. Yakılan atıklardan dolayı mahallede nefes almakta güçlük çekiyoruz. Kokudan dolayı akşamları camımızı ve kapımızı açıp bahçemizde bir bardak çay içemiyoruz. Yıkanan çamaşırlarımızı balkonda kurutamıyoruz çünkü koku siniyor üstlerine. Biz gerekli yerlere şikâyetlerimizi belirttik. Bu kokunun herhangi bir zarar teşkil etmediğini söylüyorlar fakat artık nefes alamıyoruz, ciğerlerimiz acıyor. Mahalle olarak kokudan çok rahatsızız. Mahalleli her gün bana şikâyetlerini iletiyor” diye konuştu.



“Arabalarımızı sirkeyle yıkıyoruz”

Arabaların üzerinde bulunan tozdan kurtulmak için sirkeli suyla yıkamak zorunda kaldıklarını belirten Muhtar Ay, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bir de toz var. Bize bu tozun zararlı olmadığını söyleyen kişiler var. Gelsinler, sadece 1 gün arabalarını mahallenin herhangi bir noktasına bırakıp ertesi gün alsınlar. Üzerindeki toza baksınlar. Yıkatsalar bile o toz çıkmayacaktır. Biz arabalarımızı sirkeyle yıkıyoruz. Eskişehir’de hangi oto yıkamacıya gitsek bizim araçlarımızı gördüklerinde ‘ağabey Çukurhisarlı mısın?’ diye sorarlar.”



"Akşamları kokudan nefes alamıyoruz... Yetkililerin gelip görmesi lazım"

Koku ve toza katlanmak zorunda kaldıkları için sağlık durumlarının yavaş yavaş bozulmaya başladığını söyleyen Çiftçi Lütfü Kırcı, fabrikadan gelen tozların hem canlıları hem de doğayı olumsuz etkilendiğini savundu. Genellikle gece saatlerinde yoğun kokunun geldiğini ifade eden Kırcı, “Yıllardır çimento fabrikası tozundan sıkıntı çekiyoruz ama son yıllarda içeriye bir atık tesisi kurulmuş. Akşamları nefes alınmayacak şekilde bir koku yayılıyor. Bu çöp veya organik madde kokusu değil, kimyasala benzeyen bir koku. Tarlalarımızda da verimde düşme var. Ben hububatımızdaki düşüklüğün sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Doğayı da etkiliyor. Önceden burada binlerce sığırcık kuşu vardı, şu anda neredeyse hiç yok. Kuşlar burayı terk etti. Yavaş yavaş biz de terk edeceğiz gibi duruyor. Akşam kapının önünde oturamıyorsun, arazide çalışamıyorsun. Önceki günlerde birden koku gelmeye başladı, biz de ailemle birlikte eve girelim dedik. Yaz günü olduğu için camlar da açıktı ve koku içeriye de dolmuş. Çoluk çocuk öğürmekten, mide bulantısından az kalsın hastanelik oluyorduk. Bunu özellikle gece saatlerinde yapıyorlar. Gündüz göremezsiniz. Bu kokudan örnek alma şansımız yok, yetkililerin buraya gelip görmesi lazım. Zaten geldiklerinde nasıl bir şey olduğunu anlayacaklar. Katlanıyoruz ama zehirleniyoruz yavaş yavaş” dedi. 
 

Yorumlar (1)
Celaleddin Tortop 3 yıl önce
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü göreve davet ediyorsunuz zannedersem. Ama emin olun hiç bir netice çıkmayacaktır.

Gelişmelerden Haberdar Olun

@