Eskişehir’de Gaziler onuruna düzenlendi

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle, Eskişehir Valiliği tarafından gaziler onuruna yemek programı düzenlendi.

HAYAT 19.09.2022, 16:34 19.09.2022, 16:52
Eskişehir’de Gaziler onuruna düzenlendi

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle, Eskişehir Valiliği tarafından gaziler onuruna yemek programı düzenlendi.

Eskişehir Öğretmenevinde düzenlenen yemeğe; Vali Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Utku Çakırözer, Metin Nurullah Sazak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Vali Yardımcıları, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ekrem Dumlu, askeri ve mülki erkan, kamu kurum müdürleri, gazilerimiz ve gazi yakınları katıldı.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programda katılımcılara yemek ikramında bulunuldu. İl Müftüsü Bekir Gerek’in yaptırdığı yemek duasının ardından programda bir konuşma yapan Vali Ayyıldız, gaziliğin hem dini açıdan hem de kültürel olarak son derece önemli olduğunu bildirdi.

Vali Ayyıldız konuşmasının devamında, “Vatanı, milleti, kendinden aziz bildiği mukaddes değerleri için canını vermekten çekinmeyen ve bu uğurda gazilik mertebesine ulaşan tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Mustafa Kemal Atatürk’e ‘’Mareşal’’ rütbesiyle birlikte ‘’Gazi’’ ünvanı verilişinin yıldönümünü tebrik ediyorum.  Bu anlamlı günü, vatanın bölünmezliği, milletimizin birlik ve beraberliği, huzuru için gerekirse şehit olmayı göze alarak çıktıkları bu yolda yaşayan şehitler olan kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımızı, saygılarımızı ifade etmenin bir vesilesi olarak görüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yüce Türk Milleti; devletimizin ve milletimizin istiklali ve istikbali uğruna şehitlik ve gazilik mertebesine yükselmiş vatan evlatlarını asla unutmayacak, unutturmayacaktır. Bizler, ana ve babaların ellerine kına yakarak asker ocağına uğurladığı; evlatlarına ‘Ya şehit ol ya gazi!’ diye öğütte bulunduğu, şehitlik ve gazilik makamını her şeyden üstün tutan, en yüce makam olarak gören bir milletin mensuplarıyız.

Sultan Alparslan’dan başlayarak fethedilen bu toprakları imar ederek bize vatan yapan gazâ kültürümüzü Mehmet Akif,

‘’Yılmam ölümden, yaradan, askerim

Orduma, «gâzî» dedi Peygamberim

Bir dileğim var, ölürüm isterim

Yurduma tek düşman ayak basmasın.’’  dizeleriyle anlatmıştır.

Sahip olduğumuz bu gazâ ruhu her dönem ve şartta milletimizin birlik beraberliğinin muhafazasında görünmez bir kalkan olarak varlığını sürdürmüştür.

Anadolu gazilerinin manevi önderi Seyyid Battal Gazi’nin şehit düştüğü topraklar olan Eskişehirimiz’in tarihi de kahramanlık destanlarıyla doludur.  İstiklal Harbi’nde, Çanakkale’de düşmanın karşısında bir set gibi duran milletimiz 15 Temmuz darbe girişimi esnasında da kendi halkına ateş eden uçaklara, tanklara karşı bayraklarını ellerine alarak gerekli cevabı vermiş, milli iradesine sahip çıkmıştır. Bugün  de vatanımızın bütünlüğüne göz dikenlere karşı askerimiz, jandarmamız, polisimiz ve bütün güvenlik güçlerimiz milletimizle omuz omuza ecdadımızdan devraldığımız emanetlere sahip çıkmaktadır.

Bu şuurla asırlardır tarih sahnesinde şehit ve gaziler veren Türk Milleti; dün olduğu gibi bugün de ülkemizin bölünmez bütünlüğü, milletimizin âlî menfaatleri için gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında mücadelesini sürdürmekte, kutsal vatan ve aziz milletimiz için şehitler ve gaziler vermeye devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’e “Mareşal ve Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümünü ve Gaziler Günü’nü en içten duygularımla kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; hayatta olan bütün gazilerimize sağlık ve mutluluk içinde uzun bir hayat temenni ediyor; Eskişehirli hemşehrilerimi en içten duygularla selamlıyorum.” diye konuştu.

Vali Ayyıldız’ın konuşmasından sonra yenilen yemeğin ardından, İl Müftüsü Bekir Gerek’in yaptırdığı yemek duasıyla program sona erdi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@