banner163

Eskişehir'den Kamil Sayın için vefa etkinliği

Eskişehirli 68 yaşında Halk Ozanı ve Devlet Sanatçısı Kamil Sayın’a, Eskişehir Öğretmenevi’nde vefa etkinliği düzenlendi.

HAYAT 10.11.2022, 12:37 10.11.2022, 12:53
Eskişehir'den Kamil Sayın için vefa etkinliği

Eskişehirli 68 yaşında Halk Ozanı ve Devlet Sanatçısı Kamil Sayın’a, Eskişehir Öğretmenevi’nde vefa etkinliği düzenlendi.

TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kâmil Sayın, Eskişehir’de sevenleri tarafından Eskişehir Öğretmenevi’nde ağırlandı. Eskişehirli olup, Belçika’da yaşayan ve Türk toplumunun önde gelen isimlerinden biri olan Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kâmil Sayın, Eskişehirli hemşerilerinin kurduğu ‘Köprübaşı Edebiyat’ grubu tarafından misafir edildi.

Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kâmil Sayın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Bir dizi görüşmeler yapmak üzere; Belçika’dan kendi şehrim olan Eskişehir’e geldim ve Eskişehir’e hayran kaldım. Eskişehir’de akrabalarımla ve dostlarımla buluştum’’ dedi.

Köprübaşı Edebiyat grubu tarafından Öğretmenevi’nde düzenlenen kahvaltılı etkinlikte; Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kamil Sayın’ın şiirlerinden çeşitli örnekler sunuldu. Özgeçmişi, Eskişehir edebiyatına katkısı ve Türkçe üzerine yaptığı etkinlikler anlatıldı. Şair Şerife Gündoğdu’nun sunumuyla gerçekleşen etkinliğe; Eskişehir’den de şair ve yazarlar katıldı.

Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kamil Sayın yaptığı teşekkür konuşmasında; ‘’Vefa etkinliğini düzenleyen, katılan ve emeği geçen dostlarımdan çok memnun kaldım. Biz Avrupa’nın ortasında; Belçika’da, Türkçemizi en güzel şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızla, gençlerimizin Türkçe konuşup yazmaları konusunda, Belçika’da ısrarlı, anlamlı ve verimli programlar gerçekleştiriyoruz. Çünkü dilini kaybeden bir topluluğun benliğini, kimliğini yitireceğine inanıyoruz’’ dedi.
Etkinliğin sonunda; Devlet Sanatçısı ve Halk Ozanı Kamil Sayın’a plaket, çiçek ve çeşitli armağanlar takdim edildi.

Kamil Sayın kimdir?

Kamil Sayın, Afyon'un Emirdağ ilçesinde 8 Ocak 1955'te doğmuştur. Şiirlerinde Dost Kamil ve Kul Kamil mahlaslarını kullanır. Musa Kazım ve Dursun Sayın’ın beş çocuğundan ikincisidir (Karatay 2014: 23). Ailesi Lalıklar olarak anılmaktadır. Âşık, babasının Kara Harp okuluna tayin olması vesileyle üç yaşında geldiği Ankara’da 1978'e kadar yaşar (Turan ve Bolçay 2010:105). 1972-1973 öğretim yılında Ankara I. Sanat Enstitüsünü bitirir. Kamil Sayın, 1973'te anne tarafından akrabası olan Döne Hanımla evlenir. Hatice ve Zehra adında iki kızı, Musa Kazım adında bir oğlu vardır (Karatay 2014: 25). Kul Kamil'in mesleği torna ve tesviyeciliktir. 1973-1975 yılları arasında Ankara otobüs işletmesinde çalışmış, askerliğini yaptıktan sonra tekrar EGO’daki görevine dönmüştür. 1978'in mart ayında Belçika’ya gider ve hâlen Belçika’da ikamet etmektedir. Âşık, Belçika’daki ilk üç yılında bir fabrikada, daha sonra da bir otelde çalışmış olup (Turan ve Bolçay 2010: 107) şu anda emeklidir.

Kul Kamil, on bir yaşında şiir yazmaya başlar. İlk şiirini otuz yaşında vefat eden amcası için yazmıştır. Kamil Sayın’ın babası Musa Kazım Sayın, Harp okulunda görev yaparken orada askerliğini yapan Mahzuni Şerif ile tanışır ve çok iyi dost olurlar. Kamil Sayın, babasının can dostu Mahzuni Şerif ve Âşık Veysel ile yaptıkları saz ve söz sohbetlerinden çok etkilenir, bu büyük ustalardan aldığı ilhamla şiirlerini yazar. Sohbetlerle başlayan eğitim süreci onun hayatında önem taşır. Sayın’ın sazda ve sözde birebir çalıştığı, talim ve terbiyesinden geçtiği, çıraklık yaptığı bir ustası olmamıştır (Turan ve Bolçay 2010: 106). Ancak âşıklık geleneğinin önemli ustalarından olan dayısı Şemseddin Kubat’ın Kamil Sayın’ın hayatında etkisi büyüktür. Sayın, mahlas olarak güzel bir anlamı olması sebebiyle adını kullanır. Mahlasıyla ilgili şunları söylemektedir: “2006 yılında Ankara OZAN-DER’de sayın başkan Ozan Emaneti ve birçok ozan dostun olduğu bir sohbette ozan Balkaymak’ın ‘Sen neden mahlas kullanmıyorsun? Sana bir mahlas bulalım’ demesi üzerine Ozan Emaneti ‘Adamın adını koyan mahlasını da koymuş Dost Kamil tam uymuş’ demiş.” Bunun üzerine Sayın, ‘Dost Kamil, Kul Kamil’ mahlaslarını kullanmaya başlamıştır (Turan 2010: 209,210). Sayın’ın sanatının şekillenmesinde örnek aldığı Mahzuni Şerif, Veysel ve Yoksul Derviş’ten başka Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Abdurrahim Karakoç da onun sanatında büyük önem taşımaktadır. Sayın, ilk söylediği şiirleri, Mahzuni Şerif’in sözünün üstüne söz söylenmez anlayışıyla yırtıp atmıştır. Sayın’ın büyük usta Âşık Veysel’e olan saygı ve muhabbeti şiirlerinde de yer almıştır. Sayın, Âşık Veysel'i Ankara’da Yüksek İhtisas Hastanesinde yatarken ziyaretine gitmiş ve büyük usta için duygularını irticalen dizelere aktarmıştır.

Dost Kamil, şiirlerini hece ölçüsünün 8’li ve 11’li kalıplarıyla yazar. Şiirlerinin konularını beşerî aşk, vatan sevgisi, gurbet, gurbette çekilen zorluklar, gurbette kaybettikleri, Türkiye’de sessiz, kimsesiz kalan köyler, evlada nasihat, aileye olan muhabbet büyük ustalara hasret ve övgü, Hakk’a olan bağlılık, doğru yoldan ayrılmama gibi konular teşkil eder (Turan ve Bolçay 2010: 108). Sayın, özellikle gurbette olmanın getirdiği bir hassasiyetle vatana ve vatanın her bir parçasına özellikle de doğduğu yer olan Emirdağ’a büyük bir muhabbet ve özlem duymakta ve bu muhabbetin tezahürü olan coşkulu şiirler yazmaktadır.

Sayın, şiirlerinde işlediği konularla ilgili “şiirlerimin büyük bir bölümünde tasavvufa ağırlık vermem gerektiğine inandım, yaşamımda olduğu gibi şiirlerimde de insanları sevmenin ve insanlığa hizmet etmenin yüceliğini dile getirmenin hazzını yaşamaya çalıştım” demektedir. Sayın’ın mahlasındaki Kul ibaresi de onun Allah’a hizmetini ifade etmektedir. Ona göre tasavvuf ilmi kuyunun içindeki sudur. O kuyudaki sudan Yunus da Pir Sultan Abdal da Kaygusuz da su çekmiştir, Kamil Sayın’ın “Sanma ki Kamil bedende” mısraı onun felsefesini anlatmak açısından yeterlidir (Turan 2010: 211).

Kamil Sayın, 1972-1973 öğrenim yılında Sümerbank’ın “Yerli Malı Haftası” sebebiyle açmış olduğu yarışmasında şiir dalında Türkiye birincisi olmuş. Daha sonra 1988'de Günaydın gazetesi Avrupa baskısının açmış olduğu bir yarışmada “Türkiye’m” adlı şiiriyle Avrupa birincisi olmuştur. 2003'te de Belçika’da BelTürk gazetesi tarafından yılın sanatçıları arasında seçilmiştir.

Sayın, şiirlerini Tasavvufta Gerçek ve Gönül Penceresi adlı iki şiir kitabında toplamıştır. Ayrıca şiirlerini yerel dergi ve gazetelerde yayımlamaktadır. Kamil Sayın, kitapları hakkında “Belçika Devlet bakanı Robert Delathouwer’in girişimleriyle kitaplarımın Belçika’daki kütüphanelere alımı gerçekleştirilmiş ve bütün gelişmeler gazete ve dergiler tarafından haber yapılmıştır.” demektedir. Türkiye’de ve Avrupa’da muhtelif gazete ve dergilerde de hayatı, sanatçı kişiliği ve şiirleri hakkında yazılar çıkmıştır (Turan 2010: 213). Kamil Sayın’ın eserlerini Âşık Haydar Özlük, Müslüm Sümbül ve Âşık Haşimî plaklara okumuştur.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@