"Film Mirasım" zamanda yolculuğa çıkarıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğünün arşivinde bulunan, 1895'ten itibaren sosyal ve siyasi hayata ilişkin görüntülerin yer aldığı videoları "Film Mirasım" adlı internet sitesinde bulabiliyorsunuz. İşte detaylar...

HAYAT 20.01.2023, 15:19 20.01.2023, 15:46
"Film Mirasım" zamanda yolculuğa çıkarıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait restore edilmiş tarihi arşiv görüntülerine “Film Mirasım” adı altında erişim sağlanabiliyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğünün arşivinde bulunan, 1895'ten itibaren sosyal ve siyasi hayata ilişkin görüntülerin yer aldığı videoları "Film Mirasım" adlı internet sitesinde bulabiliyorsunuz. İşte detaylar...

"Film Mirasım" ile birlikte kültürel mirasımızın görsel belleğini oluşturan filmlerin muhafazası yapılıyor ve gelecek kuşaklara aktarılıyor. Sinema Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan arşivdeki filmler dijital ortama aktarılıyor ve restore edilerek günümüze tekrardan kazandırılıyor. 

Arşivde yer alan nitrat tabanlı filmler ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi tarafından dijital ortama aktarılmıştır. 

Sitede yer alan filmlere ilişkin bilgi ve açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturulmuştur. 

Filmlerle ilgili açıklama alanında yer almayan ya da güncellenmesi gerektiğini düşündüğünüz tarih, kişi, yer, konu, olay vb. bilgileri, ilgili görüntünün alt kısmında yer alan "Bilgi Gönder" butonuna tıklayarak da iletebiliyorsunuz. 

Anıtkabir’in yapımından Kore Savaşı görüntülerine uzanan bir arşiv

Kültür Mirasım; Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarından ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından günümüze kadar ulaşan bakanlık arşivlerinin dijitalleştirilmesiyle yaratılmış. Ana sayfada en çok dikkati çekenler Atatürk’le, İstanbul, Ankara ve İzmir’le ilgili videolar. Arşivde, Anıtkabir’in yapımından Kore Savaşı görüntülerine kadar herkesin ilgisini çekecek çok sayıda film yer alıyor.

Film bağışı ve film talebi yapılabiliyor

Arşivdeki filmler, ziyaretçilerin kolay erişebilmesi için önemli dönüm noktaları esas alınarak 6 farklı döneme ayrılmış. Bu dönemler 1895-1918, 1918-1938, 1938-1950, 1950-1960, 1960 sonrası ve diğer olarak sıralanıyor. Ayrıca ziyaretçiler dilerlerse film bağışı da yapabiliyor. Bağış konusunda şu açıklama yapılmış: “Kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için elinizde bulunan 35 ve 16 mm filmlerinizi film arşivimize bağışlayabilirsiniz. Filmleriniz uygun ortam ve koşullarda muhafaza edilecek ve yüksek çözünürlüklü dijital bir kopyası tarafınıza verilecektir.” Yine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında, film talebinde bulunmak da mümkün. Bunun için filmlerin altına bir “Film talebi” butonu yerleştirilmiş.

Film Mirasım arşivini, uygulama olarak akıllı cihazlarınıza da yükleyebilirsiniz. 

Tarihi fotoğraflar ve videolar ilginizi çekiyorsa size iki önerim daha var. 20. yüzyıl başlarında Türkiye’yi ve dünyayı belgeleyen 70.000 görüntüye (fotoğraf ve video) filmmirasim.ktb.gov.tr internet adresinden göz atabilirsiniz. Yine Osmanlı döneminden 6.000 fotoğrafın internete açıldığı arşiv de oldukça ses getirdi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@