HEGEM ve Küresel Gazeteciler Konseyi "Şiddetle Mücadele Projesi"nde omuz omuza

Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) tarafından hayata geçirilen ve Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) destek verdiği "İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi" sürüyor.

HAYAT 30.09.2022, 11:57 30.09.2022, 14:13
HEGEM ve Küresel Gazeteciler Konseyi "Şiddetle Mücadele Projesi"nde omuz omuza

Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) tarafından hayata geçirilen ve Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) destek verdiği “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi” sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı On Birinci Kalkınma Eylem Planı Genelgesi doğrultusunda hazırlanan ve 2030 yılına kadar devam etmesi planlanan projede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren HEGEM Vakfı Kurucu Genel Başkanı Adem Solak, projenin açılış toplantısını 18 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Şiddete karşı KGK ile HEGEM işbirliği başlıyor - Küresel Gazeteciler Konseyi  Resmi Web Sitesi

Adalet Bakanlığı çağrısı ile yapılan toplantının 8 bakanlık, 18 genel müdürlük, 32 rektörlük ve diğer temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirildiğini aktaran Solak, “Bu çerçevede düzenlediğimiz toplantıda Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra 27 devlet üniversitesi, barolar, arabuluculuk merkezleri ve ilgili siviltoplum kuruluşlarıyla iş birliği protokolü imzaladık.

Şiddetin bölgesel analizi yapıldı

Şiddetin sadece Türkiye’nin değil dünyanın başına bela olduğunu söyleyen HEGEM Vakfı Kurucu Genel Başkanı Adem Solak, projenin hedeflerinden söz etti.

Solak, “Vakfımız hazırladığı proje ile sivil bir ağ oluşturdu. Sahada bire-bir çalışma yapan akademisyenler il-il risk haritası oluşturup önce şiddetin bölgesel analizini yaptılar daha sonra neşteri vurma noktasında proje sundular. Küresel Gazeteciler Konseyi’nin de ortak olduğu ve her aşamasında destek verdiği proje 10 yılda tamamlanacak. Azim ve sabırla mücadeleyi gerektiren ‘İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi’ tamamlandığında şiddet meselesine yönelik çok ciddi bir kazanım elde etmiş olacağız.

"Gerekli destek gelmezse istenen sonuca ulaşılmaz"

Proje daha şimdiden özelikle Avrupa ülkelerinin dikkatini çekmiş durumda. Projeye can suyu verip müthiş bir kararlık gösterenler ise sonuçlardan umutlu. Tek kaygı ise bu işin ciddiyetine samimiyetine ve önemine kurumların göstereceği olumlu yada olumsuz bakış açısı. Eğitim, sağlık, spor hemen her kurumdan gerekli destek gelmezse istenen sonuca ulaşılmaz. Projeye şu aşamada en çok katkıyı ise Adalet Bakanlığı ve üniversiteler vermekte” dedi.

25 pilot ilde uygulandı

Sosyal Arabuluculuk ve Şiddet Önleme Formatörlüğü Sertifika Programı’nın öncelikle 25 pilot ilde uygulandığını ifade eden Solak, “Manisa ilimizde 8 bakanlık, 32 genel müdürlük, 27 valilik ve 40 rektörlük katılımcısıyla proje bölge toplantısı yapıldı. Sertifikalı programlara 6 aylık pilot uygulama sürecinde 11 bin katılımcı başvuru yaptı ve bunlardan 4 bin kişi kesin kayıt yaptırdı. Eğitim süreçleri ise devam etmekte. İlgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşların katılımı ile ülke genelinde gerçekleştirilecek toplu eğitimler 11 Kasım 2022 tarihinde Ankara’daki Hakim Evi’nde 14.00-16.00 saatleri arasında yapılacak. Yakın hedef ülke düzeyinde üç yılda (Kasım 2022-Haziran 2025 döneminde); 300 bin öğretmenin ve 200 bin aktif kamu çalışanın şiddet önleme formatörü olarak yetiştirilmesi,100 bin kamu çalışanın sosyal arabuluculuk sertifikası alması, 100 bin kamu yöneticisinin insan hakları danışmanı olması, 3 milyon gencin okul arabuluculuğu sertifika eğitimleri alması, 6 milyon velinin şiddet önleme seminerlerinden yararlanması amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@