'Kazakistan ve Türk Birliği gücünü artırdı'

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM), Türkiye-Kazakistan Dostluk Derneği ve Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği, 'Kazakistan'da neler oluyor' konulu panelde bir araya geldi...

HAYAT 21.01.2022, 13:29
'Kazakistan ve Türk Birliği gücünü artırdı'

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM), Türkiye-Kazakistan Dostluk Derneği ve Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin ortaklaşa düzenlediği panel, dün akşam KGK’nin genel merkez binası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, bu yılın başında yaşanan trajik olaylar sebebiyle bütün dünyanın gündemine yerleşen Kazakistan’daki gelişmeler, konuyu en iyi bilen en uzman kişilerce ele alınıp etraflıca anlatıldı. KGK youtube kanalından da canlı yayınlanan etkinlik, gerek salonda hazır bulunan ve gerekse de sosyal medya kanalları üzerinden çok sayıda takipçinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Etkinliğinin düzenlenmesi ve programın sunumunda etkin bir rol sergileyen SASAM Başkan Yardımcısı ve KGK Yaygın Medya Meclis Sekreteri Cesurhan Taş, program başlatırken herkesi Kazakistan’daki olaylarda can veren şehitler, 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’daki olaylarda can veren şehitler ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türklüğün varlık ve dirlik hakkı için canını veren, ebediyete intikal eden bütün şehitlerimizin aziz hatırasına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Arkasından SASAM başkanı Mesut Emre Karaköse etkinliğin açılış konuşmasını yaparak Kazakistan’daki gelişmelerin kısa bir analizini yaptı. Türkiye’nin Kazakistan’a desteğini dile getirdi.

Daha sonra panelin esas konuşmacılarına söz vermek üzere modaretör olarak KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim etkinliğin sevk ve idaresini devraldı. İlk olarak Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekoğlu’na Kazakistan’da neler olduğunu sordu.

Büyükelçi cevaben, Kazakistan’da bu yılın başında yaşanan olayların başlangıç sebeplerini, yerlerini, olaylara katılanların motivasyonlarını, ortaya çıkan zarar miktarlarını detaylı bir şekilde açıkladı. Bundan sonra Kazakistan’da böylesi olayların meydana gelmemesi için alınacak önlemler ile olası gelişmeleri Kazakistan perspektifi ile anlattı.

Türkiye-Kazakistan Dostluk Derneği onursal başkanı, araştırmacı yazar Feyzullah Budak ise uzun yıllar Kazakistan’daki çalışma hayatı deneyimlerinden hareketle derinlemesine bir Kazakistan tarihi, sosyolojisi ve kültürü analizi yaptı. Nur Sultan Nazarbayev ve Kasım Cömert Tokayev arasındaki sıkı bağ ve ilişkileri, son yaşanan olaylar ışığında yeniden yorumladı.

Etkinliğe katılan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, kürsüden dinleyicilere hitap ederek, Kazakistan’a olan ziyaretleri ve Nur Sultan Nazarbayev ile yaşadığı hatıraları anlatan Behiç Çelik, “Kazakistan öz be öz bir Türk ülkesidir. Bizim için Türkiye ne ise Kazakistan da odur” dedi. Panelden, “Kazakistan ve Türk dünyası bu tür olaylardan daima dersler çıkarır ve her defasında daha da güçlenmiş olarak yoluna devam eder” ortak görüşü çıktı. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu nezdinde Kazakistan lehine yaptıkları diplomasiden de övgüyle söz edilen panel, katılımcıların sorularının alınması ve panelistler tarafından yanıtlanması ile son buldu.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@