Kral Midas kimdir? Midas'ın kulakları efsanesi nedir? 

Anadolu topraklarından çıkan en ünlü mitlerden biri de Kral Midas ve onun kulaklarıdır. Frigya'nın efsanevi kralı Midas, "eşek kulaklı" olarak anlatılır. Peki Kral Midas kimdir? Kral Midas'ın hikayesi nedir?

HAYAT 18.03.2021, 17:26 25.10.2022, 17:39
Kral Midas kimdir? Midas'ın kulakları efsanesi nedir? 

Tarihin en gizemli krallarından biri olaran anlatılan Kral Midas, Gordion kentinde yaşamış olan Frigya Kralıdır. Yaşamı ve ölümü ile ilgili anlatılanlar onu efsane mitolojik karakterlerden biri haline getirmiştir. Eşek kulakları ve dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle bilinir. 

Kral Midas milattan önce 738 ile milattan önce 696 yılları arasında Gordion kendi içerisinde krallığını sürdürmüştür. Kral Midas'ın yaşamı ve yaptıkları tarih açısından farklı bir öneme sahip olsa da Frigya halkı tarafından benimsenmemiştir. Midas da halkını çok fazla sevmeyen bir kral olarak anılır. 

Midasın kulakları efsanesi nedir?

Efsaneye göre Kır Tanrısı Pan ile Yunan Tanrısı Apollon arasında yapılacak olan bir müzik yarışması için Kral Midas yargıç olarak bulunması istenmiş ve onun yer alması uygun görülmüştür. Midas’ın oyu Pan adına olurken diğer yargıç ise Apollon için oy kullanmıştır. Apollon Midas’a oy vermediği için sinirlenmiş güzel müzikten anlamayan bir insan olduğunu ancak eşekkulaklarına yakışacak şekilde kulakları olduğunu söyleyerek Midas'ın kulaklarını eşekkulağına çevirmiştir. 

Midas, bunu gizlemeye çalışır susar ve kimselere bahsetmez ancak bir gün berbere gittiğinde berber Midas’ın kulaklarını fark eder fakat bunu kimselere anlatmaz. Bir süre sonra dayanamaz ve artık bunu içinde tutamayacağını ve anlatması gerektiğini düşünür, bir kuyuya gider ve haykırır.

Kuyu suyu efsaneye göre Midas'ın bu çığlığının yayılmasını sağlar. Halk, Midas ile dalga geçmeye ve ona hakaret etmeye başlar ve gölge oyunları ile onun taklidini yaparlar. Kral Midas, bunlara daha fazla dayanamamaktadır. Kulaklarını kestirmeyi düşünür ve bunu yapar da ancak bir süre sonra fark eder ki kulakları sarmaşık şeklinde eski halinden daha kötü bir görünüme kavuşur ve tanrıya yalvarır ondan yardım ister. Tanrı Midas’ı affeder fakat onu da sessizce öldürür ve mezara gömer.

Altın Midas hikayesi nedir?

Şarap Tanrısı Dionysos Yoldaşı satiros yolu bir gün Frigya’yı gezerken Midas’ın gül bahçesine yolu düşer ve orada uykuya dalar Midas onu bulur ve 10 gün süresince misafir ederek onu ağırlar bundan çok etkilenen Diyonisos krala istediği bir dileği yerine getireceğini ifade eder. Kral Midas ondan dokunduğu her şeyin altına dönüşmesini istediğini belirtir. Dionysos bu isteğini yerine getirdikten sonra Midas artık memnun bir şekilde birçok altına sahip olur ancak içecek yiyecek eline ne aldıysa her şeyin altın olması onu zora sokmaya başlar ve bundan vazgeçtiğini söyleyerek tekrar yardım ister. Ona paktolos Irmağı'nda yıkanmasını söyleyerek düzeleceğini belirtir Kral Midas bunu gerçekleştirir ve eski haline tekrar döner.

Yorumlar (7)
Azra su 3 yıl önce
Bence güzel ama yinede ben daha detaylı bilgiler beklerdim.
kitapkurdu 2 yıl önce
tşk ama biraz daha ayrınyılı olabilirdi ama yine de güzel
Asel 1 yıl önce
Bizden hoca kral midası araşrırmamızı istemiştin gerçektende çok teşekkürler
Deniz 2 yıl önce
Güzeldi midası hep merak etmistim tessekkürler
emine_tilki 1 yıl önce
3te2
Asya Eda AÇIKGÖZ 1 yıl önce
Teşekkür ediyorum.Araştırma ödevimde çok yardımcı oldu.
Sahra Esila Yılmaz 1 yıl önce
Tşk çok güzel araştırma ödevim için çok güzel

Gelişmelerden Haberdar Olun

@