Nabi Avcı "Eskişehir ve Türkiye için çok önemli" demişti... Şimdi Türkiye ve dünya o merkezi konuşuyor

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, kurulmasına öncülük ettiği Eskişehir Teknik Üniversitesi'ndeki o merkezin önemine 2018'de dikkat çekmiş ve gündeme taşımıştı. Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında o merkez Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturdu.

HAYAT 17.02.2023, 13:26 17.02.2023, 15:04
Nabi Avcı "Eskişehir ve Türkiye için çok önemli" demişti... Şimdi Türkiye ve dünya o merkezi konuşuyor

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak için tek yürek olurken, binalarda sismik izolatörlerin kullanılmasının önemi de bir kez daha gündeme geldi. Bu konuda akla gelen ilk merkez de Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Sismik İzolatör Test Merkezi oldu. 

Türkiye'de tek, dünyanın sayılı merkezlerinden biri ve Eskişehir'de 

Türkiye'deki tek, dünyada da sayılı Sismik İzolatör Test Merkezlerinden biri olan merkezde üretilen sismik izolatörler test ediliyor, test edilmelerinin ardından binalara yerleştiriliyorlar.

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde de kullanılıyor

Binaların depremlere dayanıklılığını önemli ölçüde güçlendiren sismik izolatörler Eskişehir Şehir Hastanesi'nde de bulunuyor. 

Prof.Dr. Nabi Avcı, 2018'de gündeme taşımış, Eskişehir ve Türkiye için önemine dikkat çekmişti

Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin kurulmasının öncülerinden AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, ESTÜ'de bulunan Sismik İzolatör Test Merkezi'nin önemine 2018 yılında da dikkat çekmiş ve merkeze yoğun destek vermişti. 

"Dünyada ilk 5 laboratuvardan biri ve bu merkez sayesinde kullanımı artacak. Eskişehir ve Türkiye için çok önemli"

Prof.Dr. Nabi Avcı, o dönemde de Türkiye’nin ilk ve tek Sismik İzolatör Test Laboratuvarı ile ilgili , “Deprem etkisini binalarda azaltacak elemanların test edilmesi yapılıyor burada. Dünyada yeni bir teknoloji ve Türkiye’de hızla gelişiyor. Bu laboratuvar dünyada bu açıdan ilk 5 laboratuvardan biri.  Yani Türkiye ve Eskişehir bu alanda dünyada ilk 5’e girmiş durumda. Bu cihazlar toplamı da tamamen yerli ve milli sanayimizle üretildi. Avcı, laboratuarın işleyişi ve testlerle ilgili de detaylı bilgi vererek, “Bir deprem anında yataydan gelen dalgalarının etkisini en aza indiren izolatörleri test etmek için… 200 tonluk darbeye izolatör ne kadar dayanıyor, o kalite sağlanmış mı bu test ediliyor. Yukarıdan da 2 bin tonluk bir darbe uygulanıyor. Yandan ve yukarıdan deprem etkileri görülüyor. İzolatörlerin başarısı test edilmiş oluyor. Bu izolatörler şimdilik Türkiye’de sadece tek firma tarafından üretiliyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu laboratuvar sayesinde benzer başka üreticiler de çıkacak. Çünkü bu testlerden geçmeyen izolatörleri dünyaya satamıyorsunuz” dedi.

"Allah göstermesin ama, bu sayede Eskişehir Şehir Hastanesi 8 şiddetinde bir depreme dayanabilecek bir bina oldu"

Nabi Avcı, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde de sismik izolatörler kullanıldığına dikkat çekerek, "Binamız Allah göstermesin, 8 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek durumda bir bina” dedi. Avcı, “Tıpkı şehir hastanelerinde şart koşulduğu gibi, bundan sonra okullarımız da bu sismik izolatörlerin şart koşulması için çalışma yapılması için konuştuk. Japonya’daki gibi bu tür tedbirlerle depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmeye çalışacağız” dedi.

Nabi Avcı, ayrıca söz konusu merkezin Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin önemli gelir kaynaklarından biri olacağına da dikkat çekerek, "Bu gibi projelerle Eskişehir Teknik Üniversitesi ve öğretim üyeleri daha çok gelir kazanacak. Burası sadece Türkiye ekonomisine değil, Eskişehir Teknik Üniversitesi döner sermayesine de kaynak oluşturacak” demişti. 

Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturdu 

Prof.Dr. Nabi Avcı'nın da her fırsatta önemine dikkat çektiği ve destek verdiği sismik izolasyon konusu ve ESTÜ'deki test merkezi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturdu. 

Sismik izolasyonun binalarda kullanımının depremlere karşı önemi medyadaki birçok haber ve programda vurgulanırken, ESTÜ'deki test merkezinin de Türkiye'deki tek test merkezi olarak gündeme taşıdı. 

Prof.Dr. Nabi Avcı 2018'de Kanal 26'da katıldığı programı da özellikle ESTÜ Sismik İzolatör Merkezi'nden gerçekleştirmiş, Hakkı Kutlu ve Muharrem Esen'in sorularını merkezden yapılan yayında yanıtlamıştı. O programı da aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@